Plazma Samsung PS42C96HD, jede pouze pomocný zdroj
Moderátor: Moderátoři
Plazma Samsung PS42C96HD, jede pouze pomocný zdroj
http://www.ohmsupplies.co.uk/Repair-Kit-Plasma-PSPF411701A-BN44-00162A-BN44-00161A
Našel jsem i schéma pokuď budeš chtít.
nechtěl jsem zakládat nové téma, jelikož příznaky jsou vlastně podobné. Byl mi dodán Plazmový TV Samsung PS50B450B1 s tím, že po připojení do sítě v něm cosi cvaká. Původní podezření tedy padlo na zdroj (byl už jednou měněn když byl TV v záruce). Ovšem neshledal jsem na něm žádnou závadu. Dle servisní dokumentace jsem tedy postupně odpojoval moduly připojené na zdroj. Nejprve desku P-X-MAIN BOARD LJ41-05904A, problém přetrvával, poté desku Y-SUS LJ41-05905A. Zdroj naběhl a TV zahrála i melodii při spuštění. Dle servisního manuálu jsem tedy změřil všechna napětí, hlavně k těmto modulům a vše bylo v pořádku. Při důkladnějším měření těchto dvou modulů jsem zjistil, že jsou permanentně ve zkratu. V obou modulech jsou tranzistory IGBT RJH3044, v modulu P-X-MAIN BOARD 4x a v Y-SUS 2x a všechny tyto tranzistory jsou proražené, zkrat mezi kolektorem a emitorem.
Rád bych se zeptal, zda-li se s tímto někdo už setkal, respektive co by mohlo být příčinou průrazu pouze těchto typů tranzistorů. Tranzistory RJH3044 se neshání docela snadno, datasheet jsem ani na googlu nesehnal, pouze nejbližší shodu: RJH30H1DPP-M0. Majitel na opravu celkem spěchá a je ochoten koupit celé moduly (jsou k mání na AME). Ale nejsem si zrovna jist, jestli je to dobrý nápad, je možné, že odejdou i tyto nové moduly, pokud závada bude v řídící jednotce těchto modulů.
Ještě poznámka, TV je rok po záruce, v dnešní době celkem standard
jak vidím, tak je to celkem častá závada u plazmovek. Pravdou je, že tam byla hromada studeňáků, to mohla být také jedna z příčin selhání. Zkusím nejdříve nějakou vhodnou náhradu za ty RJHčka a prověřím i řídící modul a uvidím, lepší odprásknout 6 stovek místo 4 tisíc
Ještě jednou moc děkuji.