Pomoc složit schéma pro napájení a přepínání dvou spotřebičů
Moderátor: Moderátoři
Pomoc složit schéma pro napájení a přepínání dvou spotřebičů
Předem děkuji za projevený zájem pomoct.
Potřebuji pomoct s realizací schématu. Předem říkám, že jsem lajk, ale snažím se problematiku pochopit a věnuju ji dost času.
Snažím se vytvořit schéma, který bude napájet dva senzory a Zigbit modul. Jeden senzor snímá CO a druhý LPG.
Napájet budu:
senzor LPG U=5V, spotřeba < 750mW tzn. I = 150mA
senzor CO U=5V a 1,4V tohle napětí se střídá v časovém intervalu, tzn. potřebuji obě a střídat je cca 60 a 90vteřin. spotřeba <330mW, tzn. Imax = 240mA
ZigBit U=1.8 - 3.6V, Imax = 20mA
+ostatní součástky, které vzniknou při návrhu
Obvod najdete zde: www.tomasv.wz.cz/eagle.png jen dodám, že u LM317 popis GND znamená ADJUST a tranzistor Q2 není BUZ171, ale je tam uvedem pouze jako značka
Cílem schématu bylo z 5V vytvořit 5V a 1,4. Mezi voltáží přepíná tranzistor Q2. Bistabilní relátko přepíná mezi čidly. Na piny HIGH/LOW, CO, LPG bude přiveden výstup z ZigBit a bude to ovládat.
V obvodu není vyřešeno napájení ZigBit modulu.
Myslím, že uvedené schéma bude špatné, takže bych s tím začal znova a postupně.
Nejdřív vyřešit napájení:
Přeběžně jsem si spočítal, že napájení z baterií 4x1.5V která bude mít např. 3000mA/h je nesmysl, protože mi vyšlo, že celý obvod by vydržel na baterii zhruba 26h. A kdo ví, zda baterie bude mít 3000mA/h. I kdyby se mi podařilo snížit spotřebu na min, tak pokud bych se nedostal s výdrží aspoň na 3měsíce, tak je to zbytečné.
Takže řeším otázku, jak nějakým pěkným řešením rozdělit napětí. Ze zásuvky si přes trafo přivedu 12V. Potřebuji ho rozdělit na 1.8 - 3.6V dále na 5V a dále na 1.4V.
Napadá mě použít opět použít LM317, ale mám strach aby extra nehřála. Ty LM317 bych musel použít tři. z 12->5 z 12->1,4 a z 12->1.8-3.6V.
To se mi nezdá jako správné řešení. Navede mě někdo jakou součástku použít?
A kutilmile - nelituju tě
Pozn. tu kalkulačku už jsem jednou řešil, ale nevím jakou hodnotu mám zadat jako Vripple tzn. nějaké vlnění a frekvenci taky nevím. Napadlo mě odrazit se odsud http://pandatron.cz/?557&spinany_regulator_pro_5w_led samozřejmě s jinými hodnotami odporů, aby výstupní proud byl max 0,5A
Pozn. 2 jinak to s těmi diodami a AC jsem pochopil. Kdysi na střední jsem to zkoušel přes Grätzův můstek
Pomocí LP2950 vyrobím 3.3V pro ZigBit
Tranzistorem přepínám napětí bud 5V rovnou na OUT nebo do MC3406, kde pomocí rezistoru nastavím napětí na 1.4V a pošlu na OUT.
Ted jdu do práce a přes víkend tu nebudu. Po té budu pokračovat.
Nějaká kritika ke schématu?
- Přílohy
-
DSC_0048.jpg- (211.65 KiB) Staženo 133 x
Tu obyč. diodu pod cívkou gumuju.
Ta Zenerova je přímo ze zapojení MC3406, takže ta tam patří.
Dioda za tranzistorem tam je, aby (asi) výstup nešel na tranzistor, pokud tomu rozumím.
U té obyč. diody za tranzistorem si nejsem jistý, zda tam musí být.
Jsem si vypočítal doplňující součástky.
Dotaz1: Vripple znamená, v jakých mezích může kolísat napětí na výstupu? tzn. Vout = Vout +-Vripple ??
Dotaz2: Nevím jakou mám zvolit frekvenci Fmin, tak jsem zvolil 60kHz. Může být? Podle čeho bych to měl zvolit?
Kalkulačka vyplněná: Vin=5V, Vout=1.4V, Iout=500mA, Vripple=50mV, Fmin=60kHz.
Součástky z obvodu jsem zvolil:
Rsc 0R33, metalizovaný
R1 10K, metalizovaný
R2 1K2, metalizovaný
R3 400R, metalizovaný
R4 100R, metalizovaný Dotaz3, je tento odpor nutný?
R5 400R, metalizovaný
R6 400R, metalizovaný
C0 47uF, elektrolyt
C1 3u3, elektrolyt
C2 100uF, elektrolyt
C3 1uF/16V, tantal
C4 1uF/16V, tantal
Ct 273pF/50V, tantal
L1 tlumivka 22uH/0,56A
T1 MPSA56 Ic = 0,5 A h21E = 100, fT = 100 MHz. Nevím přesně kolik V dostanů ze ZigBit na výstupu, abych mohl ovládat T1. Předpokládám tedy 2V. Tzn. že odpor R3 jsem si vypočítal: R=U/I, R=2/0.005=400Ohm. Do báze mi stačí 5mA protože tranzistor má zesílení 100. Jdu na to správně?
Dotaz4: Pokud mám na T1 na emitor 5V a otevřu tranzistor proudem do báze budu mít na kolektoru 5V? Zkrátka abych tranzistor otevřel naplno.
T2, T3 analogicky s T1
D1 ?
Dotaz5:Nevím, jaká dioda se bude hodit pro mé zapojení.
návrh: D1 1N5819 Dioda 40V/1A, DO41 Urrm = 40V If = 1A Ufm = 0,6V
- Přílohy
-
DSC_0092.jpg- (224.17 KiB) Staženo 125 x