Pozor na ochlazovaci sprej CRYOS SPRAY !!!

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Pozor na ochlazovaci sprej CRYOS SPRAY !!!

#1 Příspěvek od Celeron »

Dost durazny varovani!!!
Dnes jsem opravoval teplotne zavislou desku z regulace. Problem jsem hledal stridavym ohrivanim a ochlazovanim cipu. Na ohrivani cipu jsem pouzival plochy prilozny nastavec na ERS50.
Na ochlazovani jsem pouzil CRYOS SPRAY vyrobce PHYTO PERFORMANCE Italie. Je to bezny ochlazovaci spray z lekarny na sportovni pouziti na pohmozdeniny.
Asi po 5 cyklu chlazeni ohrev se mi najednou udelalo strasne spatne, az do bliti, paleni oci, skrabani v krku a silena bolest hlavy. Proste jsem se z toho spraye priotravil! 8O Asi po hodine je to az na bolest hlavy dobry. Koukam na obsah, Butan, Izobutan, Propan. Pochybuju, ze primo ten spray je zavadnej ale nejsem si jist, jestli pri prilozeni pajky s teplotou 200 stupnu nemuze zbytky tyhle smesky rozlozit na naky jedy.
Vubec me nenapadlo na to davat pozor, driv jsem pouzival -50 z lekarny a s tim zadnej problem nebyl. Ale ten byl nejspis na bazi CO2.
Kdysi se nam stalo neco v praci podobnyho pri rezani rozvodu stary klimatizace, kde byl freon R22. Zar od fricky zpusobil rozklad zbytku freonu na Fosgen, coz je bojova latka. Tenkrat 2 manici, co byli nejbliz skoncili na pozorovani v nemocnici.
Kdovi co ti Talosi do toho vlastne davaj. :evil:
TAKZE BACHA!!
Jirka
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Spíš v tom ochlazovacím spreji z lékárny byl KELEN neboli chlorethan alias ethylchlorid. Po načuchání se má projevy podobný jako cyklický uhlovodíky - působí narkoticky, vyvolává bolest hlavy a návaly na zvracení...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

O nem tam nic nepisou. V ramecku Ingrediens je pouze to, co jsem popsal.
Jirka
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tak on možná stačí ten propan a butan. Fetky to občas sjíždí, kdysi kvůli tomu vyletěl do luftu nějaký panelák.
Hydrawerk

#5 Příspěvek od Hydrawerk »

Určitě tam píšou, že se to má používat v dobře větraném prostředí. :upset:
jandu

#6 Příspěvek od jandu »

Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

Celeron píše: strasne spatne, az do bliti, paleni oci, skrabani v krku a silena bolest hlavy

přesně stejně to vypadalo, když jsem kdysi pradávno čistil staré celuloidové pravítko nějakým lihem nebo roztokem na bázi lihu pro mytí plexisklových tabulí pro kreslení vzdušné situace. Celuloid nějak zreagoval s tím uhlovodíkem na kyanovodík a skoro jsem šel k zemi.
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Pro chlazení používám DustOff67, otočený dnem vzhůru. Asi to taky není úplná čistota, ale ještě nikdy jsem nepocítil nějaké problémy. To spíš už mě zlobí ten všudepřítomný IPA (teda jako v rámci pracoviště a bastliště).
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Crifodo píše:přesně stejně to vypadalo, když jsem kdysi pradávno čistil staré celuloidové pravítko nějakým lihem nebo roztokem na bázi lihu pro mytí plexisklových tabulí pro kreslení vzdušné situace. Celuloid nějak zreagoval s tím uhlovodíkem na kyanovodík a skoro jsem šel k zemi.
Celuloid je nitrocelulóza stabilizovaná kafrem, tam nemá z čeho vzniknout ani v reakci s lihem nebo podobným uhlovodíkem žádná kyanoskupina (x-CN). Jediná možnost je, že ses načenichal jak fetka toho rozpouštědla...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tomasjedno

#10 Příspěvek od tomasjedno »

Crifodo píše:Celuloid nějak zreagoval s tím uhlovodíkem na kyanovodík a skoro jsem šel k zemi.
Být z toho kyanovodík, tak už píšeš ze záhrobí.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Jsi nečetl , neviděl , jak mládež inhalovala plynovou náplň do zapalovače ? A myslím , že i někdo nepřežil . Jinak celuloid není kafrem stabilifován , ale je to sloučenina průmyslové nitrocelulózy a kafru . Hlavní směs se získá v malaxeru a potom se ručně přehazovala na válcích , kde došlo k dokonalému rozmísení-splinutí hmoty . Pak se hmota upekla v etážovém , párou vyhřívaném lisu . Celý blok cca metr na dva se šoupnul na pohyblivý stůl a ten projížděl pod postupně sjíždějícím nožem , kterým se uřezávaly jednotlivé vrstvy . Ty se šouply opět do etážových lisů , kde došlo k vyrovnání do plochých desek . No a výroba polotovarů pro brýlové obroučky a hřebeny spočívala v tom , že se nejprve upekly šikmo skládané asi cm silné žluté a hnědé pruhy . Rozřezaly se a zase složily a upekly i 5x dokola , až vznikla požadovaná struktura . Tam jsem viděl specielní způsob laminování . Vzala se deska nějakého barevného odstínu , vložily často neslušné obrázky , přikrylo se transparentní deskou a šup s tím do lisu . To existovalo na UMě , než bouchl prach , potom už snad nebylo renovováno .
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

EKKAR píše:Jediná možnost je, že ses načenichal jak fetka toho rozpouštědla...

No tak to byl možná difosgen. Toho lihu jsme spotřebovali na čištění litry a nikomu nic nebylo, na padnutí to bylo jen jednou po reakci s tím celuloidem. Celuloid zbělal a zdrsněl, jak ho to rozpouštělo.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

jandu píše:http://specialna-starostlivost-o-plet.heureka.sk/cryos-spray-200-ml/specifikace/#section

Nojo, to vim az ted. Fetackej svet nesleduji a tak mi prominte moji neznalost. :) Ale Aceton a Toluen snasim celkem dobre. :oops: Jak jsem psal, driv jsem pouzival veci na principu CO2 a to bych musel vystrikat v dilne celej hasicak, aby sem se udusil.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Součástky“