Komu dnes patří telefonní dráty?

Sem patří samozřejmě i přístroje s "utrženým sluchátkem"- bezdrátové, ale vždy dále s okolním světem komunikující po vedení, a to nejen ve veřejných sítích.
Pro telefony GSM a podobné máme samostatnou sekci.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
monterjirka

#16 Příspěvek od monterjirka »

tomasjedno píše:Firmy se chovají tak, jak jim dovolíš.

Když má ČEZ v připojovacích podmínkách, že odběratel je povinen.... je asi zbytečné vykřikovat, že se má firma chovat podle toho, co jim dovolím...
Oni určili pravidla, na která buď přistoupím, nebo si můžu udělat "ostrovní fotovoltaiku"...
tomasjedno

#17 Příspěvek od tomasjedno »

Bavíme se tu ještě pořád o telefonních drátech, které někdo natahal po fasádě, anebo řešíme připojovací podmínky?
Jimmi2

#18 Příspěvek od Jimmi2 »

Vidím, že tu otázku radši upřesním. Diskuse sice divoká, leč použitelný příspěvek žádný 8-)

Takže:
Jsme dvoudomek. Takový větší dvoudomek, každý z nich je třípodlažní a jsou v něm tři byty. Každá polovina dvojdomku má jiné čp. a jiného majitele.
Telefonní kabel vede již léta vzduchem přes zahrady od sousedního domu. Na fasádu je připevněn asi metr a půl od hranice dvoudomku.
Dokud tam byl jen telefon a vedl jeden drát do jednoho z dvoudomků a druhý drát do druhého z dvojdomků a nikdo na to nikdy nemusel šahat, bylo to v pohodě. Ovšem teď k tomu přibývá internet atd. a ještě navíc sousední polovina dvojdomku zobytnila půdu a suterén a zvýšila počet bytů na pět. V naší polovině dvojdomku je jakási krabice a z ní vede už asi pět kablíků po fasádě do sousední poloviny dvojdomku, ale každý v jiné trase a jiné výšce. A každou změnu ve vedlejší polovině chodí řešit k nám.
Takže zatím jsem zakázal všem obyvatelům domu pouštět dovnitř kohokoli od telefonů a teď potřebuji vědět jediné:
Komu dopŕdelezašitý ten kabel vlastně patří, abych ho mohl nějak motivovat k nějakému rozumnému řešení.....???
Podle mě by nosné lanko mohlo být ukotveno přesně na hranici polovin dvoudomku a do každé poloviny by vedl jeden jediný kablík a v každé polovině by byla jedna krabice která by obsluhovala výhradně "svojí" polovinu dvoudomku. Technicky možné to je a ještě by ten kabel byl o chlup kratší.
No..... a to je asi tak všechno :roll:
monterjirka

#19 Příspěvek od monterjirka »

tomasjedno píše:Bavíme se tu ještě pořád o telefonních drátech, které někdo natahal po fasádě, anebo řešíme připojovací podmínky?

Omlouvám se za odbočení od původního téma tohoto diskusního vlákna, reagoval jsem na jiné diskutující...
------------------------------------------
Kdo má v domě telefon? Kdo má pevnou linku?
I když si na to často najímají externí firmy, pokud po tom běhá pevná linka "kyslíků", primárně je třeba tlačit na ně. Žádné poškozování, lale také žádné "...byli byste tak laskavi...". NE!. Tvrdě. Chceme opravit fasádu. Dejte si to z našeho domu pryč, natáhněte to zemním kabelem,...!
A pak třeba couvnout a bavit se o nějakém kompromisu...
Crifodo

#20 Příspěvek od Crifodo »

pokud se bavíme o telefonních drátech:
IV. Úprava věcných břemen dle zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Zákon o elektronických komunikacích, jenž derogoval předcházející úpravu zákona o telekomunikacích, ve svém § 104 odst. 1 a 2 stanoví, že podnikatel zajištující veřejnou komunikační síť je oprávněn při splnění stanovených podmínek zřizovat a provozovat na cizím pozemku nebo v něm, resp. na cizí stavbě nebo v ní, zařízení sloužící k efektivní realizaci veřejné komunikační sítě.

Veřejně prospěšná stavba, veřejně prospěšné zařízení je skvělá bolševická vymoženost...
Jimmi2, ty se neptej ostatních, kteří o tobě a tvém dvojdomku nic nevědí, komu patří dráty, na to se podívej do smluv, které by měl mít majitel tvé poloviny dvojdomku.
Jimmi2

#21 Příspěvek od Jimmi2 »

My žádné smlouvy nemáme a nikdy jsme neměli 8-)

Dvojdomek byl kdysi vlastnictvím státu, posléze obce, později privatizován. Smluv se zachovalo opravdu minimum.

Mě nevadí, že mi tam vede drát vzduchem, však ho také využívám. Prý se proti němu zpěčoval nový majitel onoho domu naproti, ze kterého kábl míří k nám, ale prý mu to nějak vysvětlili. Asi nějaká obdoba silového vedení přes zahradu (automatické věcné břemeno).

monterjirka píše: ...pokud po tom běhá pevná linka "kyslíků", primárně je třeba tlačit na ně...

Dneska už je asi nezjistitelné, kolik % kyslíku tam zbylo. Přinejmenším v té druhé půlce dvojdomku.
Crifodo

#22 Příspěvek od Crifodo »

Pak mi tvoje dotazy připadají ne zrovna příčetné.
Jimmi2

#23 Příspěvek od Jimmi2 »

Crifodo píše:Pak mi tvoje dotazy připadají ne zrovna příčetné.

To bych tedy prosil opravdu upřesnit 8O
ok1hga

#24 Příspěvek od ok1hga »

ještě mě napadla, možná blbost . . .
zajdi si na stavební úřad kam přísluší tvoje stavba a oni ti řeknou jestli tam něco má být nebo né !
A pokud né, nařídí zrušení černé stavby a ty budeš mimo a přitom dosáhneš svého.
mtajovsky

#25 Příspěvek od mtajovsky »

Jimmi2 píše:Asi nějaká obdoba silového vedení přes zahradu (automatické věcné břemeno).

Automatické věcné břemeno je věc spojená s vydržením práva. Nesouvisí se silovým vedením. Ani silové vedené nelze jen tak uložit na soukromý pozemek, stavební úřad požaduje souhlas vlastníků a někde i dohodu o vložení věcného břemene.
Jimmi2

#26 Příspěvek od Jimmi2 »

Já v zásadě ani neřeším, jestli to věcné břemeno je nějak ze zákona, vydržené atd. I když se domnívám, že na podobná již existující vedení nějaký zákon přímo myslel. A také to vedení nechci zrušit, protože obsluhuje i mě.
Ovšem nemám ani páru, kdo je vlastně dnes správcem těchto vedení, vždyť poskytovatelů tam může být nepoměrně více.
Trochu jsem doufal, že tu nějací telefoňáci, kteří by se s podobnými případy setkávali přímo v praxi, budou.
PavelFF

#27 Příspěvek od PavelFF »

monterjirka píše:Kdo má v domě telefon? Kdo má pevnou linku?
I když si na to často najímají externí firmy, pokud po tom běhá pevná linka "kyslíků", primárně je třeba tlačit na ně. Žádné poškozování, lale také žádné "...byli byste tak laskavi...". NE!. Tvrdě. Chceme opravit fasádu. Dejte si to z našeho domu pryč, natáhněte to zemním kabelem,...!
A pak třeba couvnout a bavit se o nějakém kompromisu...

Toť odpověď !

Kabel bude pravděpodobně telekomu. Tobě tam jede co? Telefon, internet? Nebo že by to byla kabelovka? To asi ne, že? ADSL může poskytovat třeba T-Mobil ale na kabelech telekomu.

Tak jim napiš dopis , že potřebuješ uříznout jakýsi neznámý kabel na fasádě z důvodu zateplení nebo opravy a potřebuješ vyjádření, jestli není jejich. Pokud jejich bude, budeš znát odpověď na svou otázku. Pokud nebude(což si nemyslím), snížil jsi počet možných majitelů o jednoho.

Mají na to takovou aplikaci:
http://www.o2.cz/pa/191763-dokumentace_site/199104-vyjadrovani_o_existenci_siti.html Vypadá to, že to ani nic nestojí, pokud to je elektronicky.
Odpovědět

Zpět na „Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích“