Elektrický ohradník
Moderátor: Moderátoři
VN pulz bude vznikat při sestupné hraně, ta musí být co nejstrmější. I na primáru se naindukuje dost vysoké napětí, cca 1000V.
Každý materiál (feromagnetický) má určený rozsah použitia. Zase MOT-u len ťažko možno prisúdiť vlastnosti impulzného transformátora, alebo indukčnosti na generovanie strmých vysokonapäťových impulzov.
Olchor: Na co nejstrmější sestupnou hranu stačí pouhé odpojení tranzistoru nebo je tomu potřeba nějak pomoct? (připojení opačné polarity, zkratování primáru, ....)
Připadla by v úvahu výroba vhodnějšího trafa? Např. vydolovat sekundár MOTu a naroubovat ho na menší EI jádro? Tady ale vznikne vzduchová mezera.
Co vlastně obnáší výroba takového impulzního transformátoru (vinutí, izolace ?) a jaké je ideální jádro - EI nebo něco jiného, ferity? Díky!
Zaujalo mě taky, že výstupní pulsy jsou indikovány LEDkou, která je připojena na sekundár VN trafa - přímo na sekundár je připojený usměrňovač, výstup z můstku přes odpor 47K přímo na LED. Ve specifikaci se uvádí výst. U až 10000V
přikládám foto deky která je připojena k sekundáru,
je to tento ohradník
http://www.krmiva.vituvmlyn.cz/krmiva/e ... tion#anch1
- Přílohy
-
ohradnik 5.JPG- (104.14 KiB) Staženo 233 x
- Přílohy
-
sekundár ohradníku.png- (2.73 KiB) Staženo 265 x
-
vn trafo.jpg- (125.2 KiB) Staženo 240 x
Zůstaly z toho použitelné svitkové kondenzátory na primáru (myslím 25u/450V - nabíjely se a tyristory to pouštěly do primáru) a pěkná krabice - pak jsem do ní zabudoval jiný ohradník (menší - s cívkou z auta).
protheus píše:...Dodnes to ľutujem,lebo už som taký nenašiel,ani schému zapojenia
V tom případě mám speciálně pro tebe řešení:
Skúste tranzistorový menič aby dával 300 až 400V,týmto napetím sa nabíja kondenzátor a cez tyristor sa tých 400V spína do indučky.Nebojte sa ona tých 400V pulzných v pohode zvládne len treba mať ochranné iskrište a potom sa to už dá nazvať ohradník.Toto má už ozajstný výkon narozdiel od somarín čo spínajú do cievky 12V.