Zvlnění výstupního napětí a minimální pracovní kmitočet.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Ok, to Vripple jsem si domyslel správně. Ale ten kmitočet stále nechápu. Tzn. jak rychle to přepne? Nevím totiž jaký kmitočet mám zvolit. Díval jsem se na internetu a běžně volí 60kHz.
To je kmitočet spínání a volí se podle použitého materiálu jádra tlumivky. Dá se říct čím kvalitnější je jádro, tím může být kmitočet vyšší nebo jádro menší pro přenesení/akumulování stejného množství energie. V případě tohoto obvodu a tlumivky neznámých vlastností je dobré si zapokusničit, použít vícero měřáků a změřit si CELKOVOU účinnost měniče při několika různých kmitočtech = zjistit poměr mezi příkonem z napájecího zdroje a výkonem odevzdaným spotřebiči. Kmitočet se poměrně snadno ovlivní změnou kondenzátoru v oscilačním RC článku, změřit vstupní a výstupní napětí i proudy snad také není problém...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!