Vím, že ho má "passion", ale ten je ode mne nejspíš moc daleko a podle fotek by to asi moc dobře nešlo
Sháním majitele osciloskopu C1-77
Moderátor: Moderátoři
Sháním majitele osciloskopu C1-77
Vím, že ho má "passion", ale ten je ode mne nejspíš moc daleko a podle fotek by to asi moc dobře nešlo
- Přílohy
-
C1-77 zdroj.png- (53.6 KiB) Staženo 188 x
Mimochodem, dá se do toho osciloskopu dostat trochu rozumně? Vím, že se krycí plechy dají sundat po odtáhnutí bočních šroubů (aspoň u mého C1-64 to tak je), ale jestli mám očekávat, že tam půjde něco vidět, nebo další demontáž - třeba zrovna u toho mého je všechno nacpané v 4cm širokém prostoru mezi zadní stěnou a síťovým trafem - tak bych musel odšrubovat zadní stěnu...
Krycí plechy se dají sundat, aniž by bylo třeba cokoliv odtahovat.
https://plus.google.com/photos/10307415 ... 0413917217
1. Zkoumaný osciloskop byl C1-77 z roku 1985 (dle výrobního štítku na zadním panelu - bylo natisklé vedle pojistek). Moc se nelišil, jen barevně (knoflíky černé, pojistkové pouzdra červené), vevnitř vše původní - měl ještě zaplombované zajišťovací šrouby (ty nad trimrama "Balanc I - II") - po jejich přitáhnutí nejdou krycí plechy sundat. Na to, že se s ním jezdilo po montážích po celém SSSR je hodně zachovalý
2. K sundání zadní stěny jsem se nedostal (o přestávce nebyl čas, možná zítra), tak jsem jen prozkoumal síťové trafo a jeho okolí - ty diody 2Д202. Ty máš síťové trafo asi opravované nebo měněné (stejně jako síťový kabel), takže to moc tomu, co mám já neodpovídá.
3. trafo je asi vyměněné za jiný typ - na originále je 6 vývodů na pájecí oka, primár i sekundár má vyvedený střed a všechny kabely, co vedou do trafa jsou žluté - u tebe končí v té nepůvodní čokoládě. To, že tam kabely, křížové šrouby a nový zalévací vosk jaksi nesedí, je snad jasné
4. Na rozdíl od schémata zde (u mně a asi i u tebe) chybí diody Д8 a Д9, tedy není výstup z trafa usměrněný můstkem, ale dvojcestným usměrňovačem s vyvedeným středem - nákres zapojení originál trafa a upravené schéma je v příloze.
Jestli máš jseště nějaké další otázky, tak klidně se podívu ještě i pod tu zadní stěnu - dnes jsem měl na "zorientování se" jenom půl hodiny, takže jsem zjistil jenom to základní
- Přílohy
-
c1-77_zdroj_206_2.png- (63.63 KiB) Staženo 183 x
Byl nějak předělaný na samotných 230 V a trafo mi nějak nejde změřit, takže asi stejně budu muset nechat navinout nové. Ten jeden kabel od trafa jde k té diodě, co je zašroubována vedle (někam do panelu), že?
Pokud jsem to dobře pochopil, tak 24 V leze z trafa po usměrnění, tzn. asi 2x17 V, je to možné? Měřák mi z nějakého důvodu ukazuje blbosti...
Mimochodem - doufej, že je závada jenom ve zdroji, integrované obvody, co jsou v tomto osciloskopu jen tak neseženeš (ani náhrady)
Myslel jsem tu diodu, co je těsně u obrazovky. Tu bych měl mít zapojenou správně.
Ještě tedy zkusím najít místo, kam se připojuje těch 24 V= a připojit je tam, ale až příští týden, teď nemám dost silný zdroj. A nebo se s tím nebudu zlobit a odnesu to do toho servisu spolu s tím novým schématem.
Jestli hledáš, kam se dá připojit 24V, tak např. na kondenzátory C24, C25 (ideálně přes diodu Д1 kvůli přepólování) - kondenzátory jsou vzadu vedle obrazovky, např na fotce č. 6 jdou vidět jejch upevňovací matky vpravo nahoře za deskou Z zesilovače (И22.002.062).
Jednoduše - prostě už jsem všechno prošel, tak jestli jsem na něco zapomně, tak můžeš ještě napsat
Mimochodem - vzadu ti chybí zkratovací propojka na Z vstupu - taková U-spojka, co se hodí přesně do zásuvky - nevím, jestli to bez ní bude regulérně zobrazovat.
- Přílohy
-
c1-77_zdroj_206_2.png- (59.83 KiB) Staženo 186 x