Přepojení 4 vodičové vidlice na 5-ti vodičovou vidlici
Moderátor: Moderátoři
Přepojení 4 vodičové vidlice na 5-ti vodičovou vidlici
chtěl bych vás poprosit o radu s přepojením 4 kolíkové vidlice na 5-ti kolíkovou vidlici. Jedná se o toto. Potřebuju zapojit 3f brusku, která má 4 kolíkovou vidlici do 5-ti kolíkové zásuvky. Bruska má starou vidlici se 4-mi kolíky a tedy zřejmě i 4vodičový kabel, pokud koupím novou 5-ti kolíkovou, tak mi jeden kolík přebývá. Napadlo mě propojit v nové vidlici nulu s ochranným (podobně jako u 2 vodičové sítě), ale nějak se mi to nezdá. Proto bych vás chtěl poprosit o radu, aby se nestal nějaký prů..... nehoda.
Díky
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak záleží na zapojení brusky, předpokládám, že to jsou 3f plus zem(kostra), tak prostě nulu v tom pětikolíku necháš nezapojenou.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Využitie adaptéra A 5p/4p je podmienené symetrickou záťažou, pretože 4-pólová zásuvka má zpojenie 3P+PE.
Nějaký prů... se může stát kdykoliv. V odborných firmách na to kašlou úplně stejně, někdy i víc.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- Generalsound
- Kontaktovat uživatele:
Ale POZOR, tohle jde použít jen u zástrčky, u zásuvky to i norma výslovně ZAKAZUJE, byť by způsob byl ( propojit pracovní a ochranou)
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
BOBOBO píše:Jen se divím , že tě zdenek neodkázal na spoustu vláken , kde se již mnohokrát tento problém řešil i s výkladem proč a také to , že podobné rady se zřejmě neznalým v tlustoproudu jen tak nedávají . Není to segregace nováčků , ale jejich ochrana života .
Protože jsme se kolem toho už stokrát pohádali a já tvrdím, že na čtyřkolík nesmí být (kromě fází) vyvedený PEN, ale pouze PE a pokud je tam cokoliv jinýho, tak je z to ze všech stran pohledu prasárna.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
předpokládám že se nejedná o prodlužovací kabel.
5 kolík zásuvka tam je již rozdělen PEN na PE a N tudiž nelze už spojit pokud propojíte u proudového chrániče stejně vám bude padat.
U této brusky lze předpokládat že je použit pouze PE tedy ochranný vodič připojený na neživou čast , vodíč N pokud neni použito relé nebo jiné ovládání pro zapnutí brusky stejně nepoužijete.
Tzn. pokud koupíte nový kabel 5xžíla i 5kolík zástrčka modrý vodič zůstane nezepojen.
Je nějaké košer řešení nebo ho připojovat jen do zásuvek bez chrániče?
Už teď to není úplně v pořádku, když stroj, který je TN-C a nelze v něm principielně (jak tvrdíš) rozdělit N a PE, je připojen pětikolíkovou zástrčkou.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)