Karbonové vlákno -elektrické vlastnosti

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
procesor

Karbonové vlákno -elektrické vlastnosti

#1 Příspěvek od procesor »

Riešim napájač k plochej textilnej podložke na vyhrievanie cca do 120W (dve/tri veľkosti). Regulácia výkonu by mala mať spätnú väzbu pomocou merania tepelnej závislosti odporu vlákna ak je to prakticky merateľné v rozmedzí 15-50°C.
Gúglim, gúglim a stále sa neviem dopátrať elektrofyzikálnych vlastností takých vlákien.
Neporadí mi niekto?
Ďakujem.
Atlan

#2 Příspěvek od Atlan »

Hm a preco si myslis ze tam je karbonove vlakno, pokial viem nieco take je nevodive, navyse lacnejsie vyjde klasicky odporovy drat, ze z.tho zistis na aku teplotu je to nahriate, hodne citlive to musi byt, teda ak tam nebude speci vodic na vyhrievanie.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Ty polštářky podle mě měly odporový dráty. Podobně jako montážní lampy se zářivkou na 230V měly předřadník v přívodní šňůře - Okolo nitě ze snad skelných vláken byl omotán tenoučký odporový drát. Teplota se snímala termistorem vhodně "zanořeným" do podušky. Několikrát jsem tomu opravoval tu elektroniku (tyristory a pojistky). Z uhlíkovýma vláknama jsem se nikde nesetkal. Zato jsem se setkal z uhlíkovýma tabletkama - v regulátoru šicího stroje a podložkama - u regulátoru dynama..
procesor

#4 Příspěvek od procesor »

Ale áno http://www.lojack.sk/secar/autoprisluse ... diel-csh-1
, je to s oveľa vyššou životnosťou. Drôtené sa časom poškodia, a prepália sa v jednom mieste(obyčajne). Uhlíkové vlákna sa tkajú do textílie ako obyčajná niť. Má to stovky či tisíc mikro- vlákien v jenom zväzku.V tých autách je to relatívne malá plocha. Pri väčšej je meranie v jedom bode nepostačujúce. Jeden meter zväzku má okolo 50-100 ohmov podľa množstva mikro-vlákien. Z oboch strán je to pretkané kovovými vláknami ako zbernica + a -.
Přílohy
IMG_397_400.JPG
(57.32 KiB) Staženo 110 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“