KOUPÍM Logaritmickoperiodickou anténu 50 Ohm
Moderátor: Moderátoři
danhard píše:A já mám na spektrácích, kterými měřím vyzařování log.per. anténou skoro vždy 50R
To musí být přeci každému z oboru jasné
Vždy a všude se uvádí 75 ohmů! Komerční LP pro tv příjem s 50 ohmy jsem ještě u žádného našeho dodavatele neviděl, vždy všichni uvádí 75 ohmů! Taktéž výrobci. Zřejmě máš něco špatně! Koukám a všechny VO, co jsem si teď otevřel jejich e-shopy maj u LP 75 ohmů. V STA a ITA se i koaxiální kabely používají jen a pouze 75 ohmů. 50 ohmový kabel jsem ještě v naší branži nikdy nepotřeboval a to dělám STA a ITA od roku 1975. Navíc my nepracujeme s vyzařováním u antén, ale s jejich příjmem, protože STA slouží primárně k tv příjmu a nikoliv vyzařování! Veškeré vyzařování je pro nás škodlivý element a už kolikrát jsme byli nuceni různé jakési antény protiprávně umístěné na stožárech ITA nebo STA i likvidovat, protože nám zasahovaly svými pochybnými vlastnostmi do tv pásem a docházelo k jeho zarušování a znemožňování tv příjmu koncesionářům, kteří na něj mají ze zákona nárok. To bylo vždy breku, že jsme někomu něco zničili. Ale přání majitelů STA nebo ITA je pro nás "rozkazem".
A mimochodem, EMC - ElektroMagnetická Kompatibilita je právě o tom vzájemném rušení, parazitním vyzařování a odolnosti vůči němu.
A mimochodem, v tv příjmu se nejčastěji používají jako měřící antény právě LP a to z důvodu jejich širkopásmovosti a vyrovnanému zisku v celém UHF pásmu (kolem 9dBd). Nikdy nás nenapadlo zkoušet měřit jejich vyzařování, proč taky, my potřebujeme jejich co nejlepší příjmové vlastnosti, čili směrovost potlačení příjmu ze zadního směru. Kdo dnes realizuje STA nebo ITA pro DVB-T v našich "super" SFN sítích, tak jak je realizoval provozovatel (ČRa), tak ví jak důležité jsou parametry jednotlivých přijímacích tv antén. Protože takové pre-echo, dokáže divy! Zrovna v pondělí jsem se vrátil z jedné akce, kde měl být realizovaný příjem v obtížných příjmových podmínkách v rozsáhlé SFN a tři firmy přede mnou objednateli řekly, že signál je nepoužitelný, protože je nevyhovující. Ani jedna z nich, jaksi nebyla schopna změřit IO a analyzovat tímto pre-echo. Stačilo použít směrovější anténu, právě místo té LP, kterou mu všichni pře doporučovali a která byla do těchto příjmových podmínek naprosto nevhodná a zvolit správný směr, tak aby IO byla v normě a človíček byl šťastný jako blecha a hraje na tv už skoro týden jako o život! Bohužel dnes se v branži STA a ITA pohybují různí patlalové, kteří o tomto nic nevědí a rozvody STA o 120 ÚZ realizují za pomocí malé LCD tv Sencor...Navíc opět v oblasti s rozsáhlou (a nevhodně zvolenou) SFN. Výstupní úrovně do účastnické sítě, to je pro ně španělská vesnice, natož, aby si je dokázali spočítat v projektu a ten následně zrealizovat! Někdy si říkám, jakým tupanům ŽÚ vůbec vydávají ŽL.... Protože to je znevážení dobrého jména řemesla.
EMC se týká prakticky všech elektrických zařízení. Pokud je na zařízení znak CE, muselo projít testy EMC a musí splňovat normy o EMC.
http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/FEI/EMC ... lizace.pdf
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak ta schizofrenie, kdy si tady jeden uživatel povídá sám se sebou už tady tuším byla.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Andrea píše:Sladká nevědomost.
EMC se týká prakticky všech elektrických zařízení. Pokud je na zařízení znak CE, muselo projít testy EMC a musí splňovat normy o EMC.
http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/FEI/EMC ... lizace.pdf
Bingo, výrobky od Španělů (Alcad, Ikusi, pasívní i aktívní) ten certifikát EMC mají (u Telévesu se mi to nepodařilo zjistit), ale bohužel pouze na svých webech, čeští dvozci toto nikde neuvádí. Důvod neznám. I když dneska, v době falšování všeho možného i nemožného, určitě nebude problém zfalšovat i tohle, takže asi ani tudy cesta nevede. Čeští výrobci (EMP, IVO PT, TEROZ) toto nikde na webu neuvádí, takže hned zítra mám co dělat, protože obvolat tyhle firmy a toto zjistit u někoho kompetentního (když člověka přepojujou od čerta k ďáblu) bude úkol na celé dopoledne. No člověk se pořád učí. Je zajímavé, protože děláme i pro státní firmy a úřady, že tento certifikát EMC po nás při předávání díla nikdo nikdy nechtěl. Asi na to naši úředníci kašlou. Protože pokud by to po mě někdo za těch třicet let požadoval, určitě bych se o to zajímal. Kolikrát chtějí při předávkách daleko větší pitomosti.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Andrea píše:To je věcí moderátorů, co tady tolerují a co ne, není-liž pravda?
Jojo, už jsme zvyklí na spoustu lidí a povah.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
lumca píše:Je zajímavé, protože děláme i pro státní firmy a úřady, že tento certifikát EMC po nás při předávání díla nikdo nikdy nechtěl. Asi na to naši úředníci kašlou. Protože pokud by to po mě někdo za těch třicet let požadoval, určitě bych se o to zajímal. Kolikrát chtějí při předávkách daleko větší pitomosti.
Měření EMC je jen součást Prohlášení o shodě a označení výrobku značkou CE a to prohlášení si klidně můžeš napsat sám jako výrobce. Ovšem když se stane průšvih, jde to na Tvoje triko.
PS impedanci antény měřím ohmmetrem