Korekce účiníku v pulsním zdroji (PFC)

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od ZdenekHQ »

Kdybys chtěl dosáhnout stavu "orloje ", tak vyrob tři měniče pro tři fáze a výsledek jejich práce sečti na sekundáru. Pak je můžeš nechat běžet trošku volněji a dosáhneš vyrovnanějšího odběru. Něco podobnýho jsem viděl s UC3842, taky není jako PFC přímo stavěná, ale v rámci šetření ji prostě použili.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
kybler
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od kybler »

Andrea píše:Proud bude podobný, jako jsi nakreslil, jen ty dva ďolíky v každé půlperiodě se změní na dva kopečky.

No a o to jde! :)
Snížit proud při komutaci diod, ale jen tolik, aby nevznikaly špičky jinde.

ZdenekHQ píše:Kdybys chtěl dosáhnout stavu "orloje "

Jde mi spíš o to, jak za cenu přidání pár součástek "vyčistit" zdroj, jak nejvíc to jde.

Napadá mě to udělat takhle:
Obrázek

Snímání napětí a proudu jasný a přes optočlen nasuperponovat přiměřenou velikost "zvlnění" do vstupu 494. Předpokládejme správně nastavený pracovní bod toho tranzistoru v optočlenu.
Když všechno selže, přečti návod.
Andrea

#18 Příspěvek od Andrea »

kybler píše:No a o to jde! :)

Chtěl jsi stejný průběh, jako má napětí a do toho má i ta odporová zátěž hodně daleko.

To schéma se mi nezdá, to ti bude dělat ďolíky, ne kopečky.
kybler
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kybler »

V prvním případě ne

Kód: Vybrat vše

Zaslal: ne září 23, 2012 10:54 am

Pokud udělám regulaci dostatečně pomalou, aby nestíhala kopírovat to 300Hz pulzování (a že si to s tou výstupní kapacitou můžu dovolit), tak to sníží špičky. Ale neměl by bejt problém použít ty optočleny 2 a trimrem zapojeným mezi ně naladit kompenzaci "na tu správnou stranu" :)
Naposledy upravil(a) kybler dne 23 zář 2012, 18:20, celkem upraveno 1 x.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

PFC má modulátor, co mění šířku pulsů v závislosti na okamžité hodnotě napětí sítě. Ale po 3F usměrnění se můžeš na hlavu stavět, ale ten proudovej odběr nikdy sinusovej nebude.

P.S. Existují zdroje, co umí PFC+měnič v "jednom kroku" - mrkni na LT3799 a vnitřní zapojení. Třeba najdeš inspiraci.
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 23 zář 2012, 18:22, celkem upraveno 1 x.
]
kybler
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od kybler »

2zdeněkHQ:
nebude, to už jsem pochopil, ale pořád bude lepší, než tam fláknout 470uF kapacitu a neřešit to vůbec. :)
Andrea

#22 Příspěvek od Andrea »

Nějak přestávám chápat, co že vlastně chceš, jestli kopírovat sinusovku nebo vyrábět co nejzubatější obdélník. Pak tvrdíš, že uděláš regulátor tak pomalý, že nebude reagovat na zvlnění 300Hz, ale zároveň ho chceš modulovat 300Hz. Fakt už se vtom ztrácim.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ZdenekHQ »

Proud bych do toho netahal, to by vyžadovalo analogovou násobičku. V druhé řadě s rostoucím napětím na primáru musí klesat šířka pulsů. Celý se to dá teoreticky v určitým režimu dostat do nějakýho relativně funkčního stavu, ale v praxi to bude asi silně tvrdohlavý.

Když tomu celým předřadíš klasický PFC, IO dnes pořídíš za 50Kč+FET+tlumivka, ušetříš si celou zimu na jiný aktivity a navíc zjistíš, že bys před to musel dát nějakou 3F tlumivku velikosti krabice od bot, abys ty odběry v jednotlivých větvích nějak srovnal. Znám to ze střídačů, i tam ty feritový toroidy stojí za to a stejně by na tohle nestačily.
]
kybler
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od kybler »

2Andrea:
Ta pomalá regulace přijde přijde tak nějak sama s velkou výstupní kapacitou a povoleným napěťovým driftem (např. odlehčenej zdroj 322V, zatíženej nadoraz 318V), to prostě nikdy těch 300Hz z principu stíhat nemůže. Nedělám to úmyslně.
A jelikož střída bude při daný zátěži pořád stejná a vstupní napětí bude kolísat, tak je jasný, že proud poteče jen ve chvíli, kdy bude na vstupu největší napětí. Ten zbytek ten elyt na výstupu prostě přeskočí. Tak a ty špičky se musí potlačit ve prospěch toho zbytku.

Každopádně ten prvotní dotaz zněl na to, jak to vyřešit tak, aby to bylo co nejmíň závistlý na zátěži. Tak to prostě postavím a uvidíme. Když bude nejhůř, dostane se ke slovu starý dobrý železo. :)
Andrea

#25 Příspěvek od Andrea »

ZdenekHQ píše:Proud bych do toho netahal, to by vyžadovalo analogovou násobičku. V druhé řadě s rostoucím napětím na primáru musí klesat šířka pulsů.

Tak teď už jsem úplně mimo, když nejde o proud, tak o co teda u PFC jde? Asi se půjdu radši věnovat něčemu míň zamotanýmu.
kybler
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od kybler »

Například u snižujícího PFC opravdu musí stačit napětí. Prostě se podle poměru požadovaný napětí na výstupu ku napětí na vstupu nastaví poměr sepnutí/celek.
Andrea

#27 Příspěvek od Andrea »

A co teda vlastně dělá PFC? Do dneška jsem si myslela, že koriguje průběh proudu tak, aby byl tvarem i fází shodný s napětím. A najednou tvrzení, že na proudu nezáleží. :?
kybler
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od kybler »

Záleží na tom, jestli se ten danej výrobce chce chlubit "ohmickou zátěží" nebo jen splnit normy. V některých případech proudy měřit netřeba, stačí ho jen "odhadnout" podle přítomného napětí.
Kolegové servisáci mi jistě dají za pravdu, že občas narazí na něco, co "v žádným případě prostě nemůže fungovat!" :D
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

Ano překvapivě se musí snímat proud a musí tam být analogová násobička která v obvodech určených pro PFC je,.. :D Jinak se nemá smysl bavit o PFC ale může se to jmenovat galvanicky oddělený synchronní usměrňovač s omezením výstupního napětí.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Habesan »

Technická poznámka:
Vyskytují se transformátory 3x400V => 3x230V, po jejich usměrnění získáš (špičkové) napětí stejně velké jako je usměrněný vyfiltrovaný jednofáz 230V, ale s mnohem menším zvlněním, odpovídajícím trojfázovému usměrňovači. To by ti nevyhovělo???

Mimochodem, z nějakých skript si ještě pamatuju, že trojfázový usměrňovač se nesmí připojovat k síti přímo, bez transformátoru, nebo alespoň vstupních tlumivek.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“