Jak zapojit předřadník?
Moderátor: Moderátoři
Jak zapojit předřadník?
podařilo se mi získat tenhle předřadník http://uk.rs-online.com/web/p/lighting-ballasts/5462964/. Stál mě stovku použitej a je údajně funkční.
Chtěl bych ho použít na dvě 11W, dvoupinové výbojky do patice G23, ale marně bádám, jak ho zapojit, abych je hned neoddělal.
Poradil by někdo?
A nemám ho nafotit, kdyby si chtěl někdo překreslit zapojení?
Modulace jasu 100 Hz střídavým proudem vyrovnává setrvačnost luminoforu a zářivky tak fungujou asi tři čtvrti století...
Řešil jsi problém zapojení dvoupinové trubice na elektronický předřadník, na ten potřebuješ čtyřpinovou trubici s vyvedenými konci vláken.
Crifodo píše: ...modulace jasu 100 Hz střídavým proudem vyrovnává setrvačnost luminoforu a zářivky tak fungujou asi tři čtvrti století...
Tak to bude spíše setrvačnost oka, než luminoforu. Ten pokud vím, žádnou setrvačnost nemá. Stačí si zářivkou posvítit na stroboskop
Ta dvoupinová zářivka by v sobě měla mít buď startér, nebo nějakou jednodušší elektroniku. Jde to vykuchat, ale není to úplně bezpečné.
Ale díky moc.
- Artaban001
marat, nevím co přesně dosáhneš rozvrtáním té zářivky, kromě snad nějakého uspokojení zvědavosti, vývody ze zátavů nejsou odolné vůči manipulaci a čas strávený improvizováním pinů do patice asi pohřbí pochybnou rentabilitu z úspory za vhodný typ zářivky. Daleko nejspíš nebudeš mít ani vhodnou čtyřpinovou, ani původní dvoupinovou trubici, protože to ******š
- Artaban001
marat píše:Tlumivku tam mám teď a ta blikačka je hrozná.
Tohle znám: Stává se, že jedno vlákno se opálí víc, než druhý a zářivka pak bliká i 25Hz. Působí, jako velmi zprasený usměrňovač. Zbývající vlákno v lepší kondici umožňuje v jednom směru nižší provozní napětí, než v druhým. Pak stejně se opálí i to (provozní napětí na zářivce roste) a startér začne výboj přerušovat zkratováním konců
Též si myslím, že kuchat trubici s paticí G23 je pitomost. Takto upravenou trubici do patice G23 v lampě stejně nedáte a než celou lampu předělávat, to raději vyměnit zářivku a tolerovat jí bliknutí při startu!