Česká televize
Moderátor: Moderátoři
...
Zkušební televizní vysílání ze Studia Praha v Měšťanské Besedě (ve Vladislavově ulici) bylo zahájeno 1. května 1953 a 25. února 1954 bylo prohlášeno za pravidelné.
...
Zřejmě v této souvislosti se nepravidelně objevuje na obrazovce (v pravém horním rohu) v pořadech ČT "upoutávka": 60 a letopočty 1953 a 2013.
Zatím jsem tomu nevěnoval přílišnou pozornost - ale nikde jsem se o tom zatím nic nedočetl (ale taky jsem moc nehledal).
Přitom se na stránkách ČT píše třeba o nové službě Audio Description spuštěné 1. února 2013, ale o blížícím se výročí (a upoutávce) ani zmínka.
Nenarazili jste na něco?
EDIT:
Tak o výročí se samozřejmě píše (třeba tady), ale o té upoutávce nic
Přestože všichni brňáci (či další jihomoraváci) kupovali Thomsony, páč už TXT modul zabudovaný měly. Měly, avšak pouze s West abecedou - TXT jim sice na "rakušácích" šlapal, ale nedomysleli, že za nějaký rok budou na telkách číst zmršenou češtinu.
Já (který stejně neměl možnost příjmu těch rakušáků) raději 2 roky počkal, až se (zase v TUZEXu) objevily už CZ moduly a hned ho nechal namontovat. Takže od r. 90 jsem měl TXT nejen s češtinou, ale modul zvládal většinu jiných jazyků, přijímaných přes (v té době zakoupený) SAT
A to jsem ještě k tomu pak koupil taky v r. 90, či 91 (zase v TUZEXu - tentokrát v Trenčíně, v PRIORu!) ještě ORAVAN LUX (s dálk. ovládáním!).
Ten už byl rovněž za "nové bony" - ale za kolik, to se mně už nějak vypařilo z palice (asi bych ještě někde našel od něj účet). Jen vím, že mně nevyšel ani na tolik, co stál v Elektru běžný ORAVAN - tj typ bez DO - ten stával 9.000,-Kčs.
Nehledě na to, že tuzexový LUX měl obrazovku orig. Toshiba (v běžném bývala ponejvíce z DDR), násobič SRN (v běžném poruchový "bulhar"), ...
Tady je ke shédnutí fotodokumentace (mj. od obou).
No a ještě bylo po jeho koupi jedno příjemné překvapení: ORAVAN LUX nainstalovaný v kuch. koutě (SALORA v obýváku) - a obě šly navzájem ovládat oběma VDO (telky měly stejné říd. µC !!!).
Takto to mám rovněž i nyní (po víc jak 20 letech) jak v KK, tak v OP jsou telky OVP, takže rovněž VDO kompatibilní
EDIT:
Montáž TXT modulu mně už do toho LUXe nelákala, páč jsem měl TXT už v SALOŘE. Přestože jsem do řady jiných tvp TESLA Orava (i do ruských Rubínů) ty moduly montovával. V 90. letech je vyráběla a dodávala fa ATOLL Havířov (viz např. toto vlákno)
p.s. >kokun - Ano, firma Atoll. Na to vlákno jsem už taky zapomněl.
- Přílohy
-
Snímek.jpg- (89.03 KiB) Staženo 190 x
milous2 píše:Chlapi je to dávno a vzpomínky se odpařujou.Teď se mi to vybavuje.Byla to ta uvedená fy.Atol.Nabízeli různé moduly.Jako např.PAL pro ruské Rubíny,Elektrony a asi Selena?(to asi bylo rádio?) ...
Tak když si dnes hodíš do Googla výraz selena, tak ti to vyhodí 300 milionů [Přibližný počet výsledků: 298 000 000 (0,18 s)] odkazů, z nichž je převážná většina na Selenu Gomez
Přesto rusové vyráběli několik verzí trp "SELENA" a rovněž několik modelů tvp "SELENA", z nichž min. dva se dovážely i k nám.
Ale montovat TXT modul do rádia? - to asi těžko