Zabezpečení plotu
Moderátor: Moderátoři
- plavec11
- Kontaktovat uživatele:
Zabezpečení plotu
Potřebuji zabezpečit zahradu a vyrobit nějakou indikaci narušení plotu. Napadla mě myšlenka, že bych kolem celé zahrady natáhl cca tři závity drátu a takto vzniklou cívku bych připojil na oscilátor o nějakém kmitočtu X-cívka by byla součástí laděného obvodu oscilátoru. Jde mi o to, zda by došlo při použití nějakého kmitočtu X ke změně kmitočtu oscilátoru při přiblížení lidského těla k cívce na plotě, tím bych mohl indikovat případný pokus o narušení hned v počátku. Dostupné systémy se mi zdají drahé(radar, senzorické kabely atd.) a tak přemýšlím o jiné alternativě.
Budu rád za úvahu zdejších odborníků, případně pokud by to šlo realizovat, tak jaký použít kmitočet oscilátoru.
Předem děkuji.
- tomasjedno
dejme tomu kruhová zahrada o průměru 25 m, ty tři závity 30 mm od sebe, indukčnost cca 60 mH. Vlastní kapacita vinutí při 30 pF na metr dejme tomu 2.3 nF a z toho vlastní rezonance 13.3 kHz. To se mi zdá vůči malým změnám diamagnetickým materiálem lidského těla odolné, naproti tomu změna vlivem vlhkosti zeminy v ploše zahrady bude změna větší. Asi bys musel složitě vyhodnocovat falešné poplachy, o reakci na blesky atd. nemluvě.
- plavec11
- Kontaktovat uživatele:
A kutilmile - nelituju tě
- plavec11
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl bych indikovat narušení už jen při přiblížení osoby k plotu, laserová závora je nespolehlivá v dešti a i drobný hmyz může teoreticky spustit polpach, proto jsem založil toto téma, kde předkládám svou úvahu na systém zabezpečení.
Tohle se dělá pomocí kapacitních čidel ne pomocí induktivních. Musel byste jich rozmísit okolo pozemku více. Každé čidlo může hlídat prostor dejme tomu několik metrů, ale velmi špatně se to nastavuje, protože obsluha se dostává sama do vlivu pole.
Přidávám nějaký námět, ale součástky jsou poplatné své době. Chtělo by vybastlit s moderními prvky.
- Přílohy
-
hlidac.pdf- kapacitní hlídače
- (207.68 KiB) Staženo 319 x