Favorit 135LSe, Bosch Ecotronic je KO

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MetalGod

Favorit 135LSe, Bosch Ecotronic je KO

#1 Příspěvek od MetalGod »

Nazdar, u Bosch Ecotronic Pierburg 7.18171.50 odešly součástky na pozicích B216 a R205, není vyloučeno, že i něco dalšího. Bohužel jsem teď mimo domov a nic pořádnýho po ruce nemám, hlavně nemám schéma.
Může mi někdo poradit jejich hodnoty? Co je mohlo odpálit?
Předem děkuju
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Už jsem na to přišel, předtím jsem měnil napěťovej regulátor, kupoval jsem ho od automechanika. Při nabuzení a roztočení na cca 2000 ot./min. bylo výstupní napětí se starým aku jako zdrojem budícího napětí (přes 5W žárovku) 17.4V!
Bylo mi divný, když motor ještě šlapal, že baterie plynovala a že alternátor hřál jako prase.
Asi někoho zabiju.
— Winston Churchill
Atlan

#3 Příspěvek od Atlan »

No vymena regulatora altika mala automaticky znamenatt rozborku alternatora a kontrolu diod a skrutkovyvh spojov + doplnenie 3 perovych podloziek a zakapnutie farbou. V dobrej voli vymenu lozisk, a kontrolu dobijania. Novy regler stoji 4E sice neviem aka je kvalita.
PCmaniac99

#4 Příspěvek od PCmaniac99 »

Mně felicia přežila i 19V když odešel regulátor. Akorát žárovky H4 obě vlákna a žárovky v mlhovkách to nepřežili. Musel jsem jet na parkovačky 15km do práce a pak po cestě z práce jsem to vzal přes dílnu. Veškerá elektronika přežila. Při jízdě na mě kontrolky v autě žhnuly podle otáček motoru, někdy víc někdy míň... Co jsem se dočet tak ta elektronika v autě by měla vydržet snad i 24V.
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

Atlan: nebylo by lepší rovnou koupit novej alternátor? :D
Diody jsem měřil hned po tom, co to zemřelo, jsou v pořádku. S autem se skoro vůbec nejezdí, je dědy, jemuž je skoro 79, auto alespoň jednou ročně bylo v servisu, hlavně na seřízení, kapaliny a nástřik podvozku, pod kapotou jako nový, ložiska jako myšky.
Jenže přestalo dostatečně dobíjet, hlavně jeden z uhlíků byl moc krátkej, proto ta banální výměna, leč s fatálním koncem.
PCmaniac99: Myslím, že ve filcce je tahle jednotka tak trochu jiná, je možný, že to mohla přežít, ale tahle mohla bejt konstruována tak, aby přežila napětí jen do 16V, hned po startu mohlo bejt napětí taky vyšší než oněch 17.4V, přece jen jsem to měřil za jiných podmínek, než jaký jsou v autě.
— Winston Churchill
Hrnous

#6 Příspěvek od Hrnous »

Dokumentace krom vyblikávací a seřizovací pro zahraniční servisy / německo / neexistuje, sám sem s s ekotronikem užil svoje..
MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

Toho jsem se obával. Zjistil jsem ale, že to tuším v Ústí někdo opravuje, ale že za to můžu dát kolem 2k5, teda já ne, to viník.
Za to kurvítko jsem mimochodem dal 330kč, přitom jsem koukal, že to samý se dá sehnat skoro za třetinu.
Kdybych to jen tušil a nebyl v časovým presu, tak se na to vyseru a do pondělka bych uhlíky měl.

Každopádně díky všem za reakce.
— Winston Churchill
cabernet

#8 Příspěvek od cabernet »

Mal som taky Favorit. Podla skusenosti ten system nefungoval aj ked bol akoze dobry.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Ecotronic byl ve favoritu/formanu doslova MEGAKURVÍTKO.

Jednak to auto s tím systémem nejelo ani prázdný, neřkuli naložený (předjížděcí manévr ve 4 chlapech na palubě a v 80km rychlosti byl na dýlku letištní ranveje pro aerobusy), druhak se to přímo neuvěřitelně sralo - ten karbec s pokusem o elektronickou regulaci byl snad prokletej nebo co, měli jsme jeden jako služební a nikdo s ním nechtěl jezdit, jakej to byl sráč... Bylo snad 10x ročně v servise na seřízení, protože to furt svítilo kontrolkou "need service" - pravděpodobně ekvivalent "pádu do nouzáku".

Z firmy byl proto "odejit" v poměrně zachovalým stavu s nájezdem necelých 40 000km za 5 let - jeho "souputník", o něco novější forman ´93 "stříkačka" měl po 5 letech nalítáno skoro 150 000...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“