Predelavka nouzaku
Moderátor: Moderátoři
Predelavka nouzaku
Potreboval bych obratit funkci, tedy aby nebyl potreba gelak a svitilo to pri 230V. Nezkousel jste to nekdo?
Diky
Jirka
A kutilmile - nelituju tě
Takže je mám poměrně dost očíhnutý - měnič má příkon asi 4-4,5W (mezi 660 a 750mA při napětí 6V - měřeno několik kusů) a poměrně solidní účinnost, s pomocí zapůjčenýho digitálního oscila a jeho funkce TRMS jsem zjistil téměř 80%. Zářivka zhasíná = měnič přestává kmitat zhruba při napětí baterie 4,8V. Rozbíhá se přitom až při napětí aspoň 5,5V.
Při zkoušce krmit ten měnič přímo z vestavěnýho tráfka jsem neuspěl. Tráfko ten potřebný impuls cca 1500mA nutných pro rozběh a trvalých aspoň 0,6A pro chod měniče není schopné dodat. Nepomohl ani brutální elyt 6800uF zapojený jako filtrační paralelně ke vstupu měniče. Zářivka po připojení měniče k takto vyhlazenýmu zdroji krátce blikla a zase zhasla - a to musel být zdroj připojený k síti a kondík nabitý. Zapnout to jednoduchým přivedením 230V na primár trafa se vůbec nedalo. Odběr bez oscilací je prostě tak vysoký, že na vnitřním odporu tráfka vznikne příliš velký úbytek napětí a měnič se jednoduše nerozběhne - na kondíku vůbec nevyleze napětí nad startovací mez. Úpravou bázovýho děliče by to napětí při kterým měnič startuje určitě šlo stáhnout níž, jenže zase by ten trandík hřál jak pěťák při normálním provozu. Řekl bych že to je taková náhrada za vybíjecí ochranu = aby to nevyžralo akumulátor pod mez, kdy dochází k jeho smrti. Žádná jiná ochrana ve svítidle totiž není - akumulátorek je napojený natvrdo za usměrňovací můstek, jen přes malý odpor v řádu do 10Ω, aby se omezil počáteční proud do vybitého akumulátorku. Odpor určitě nemá za úkol chránit aku, ale ten pidi-mini-mikro-transformátorek - aby se při vybitým aku po obnovení dodávky 230V jednoduše nerozletěl...
Jde to - ale jedině pokud vezmeš Dremela a vyfrézuješ část přepážek nebo podobným způsobem vytvoříš potřebnou prostoru přibližně krychlovýho tvaru - a pokud se neprofrézuješ ven z toho soklu, protože pod trubicí už moc místa není. A zase narazíš na bezpečnost provozu, vzdálenosti atd. - ten adaptér vystrčenej ven je nejelegantnější cesta, jak si ušetřit práci.
Dik za rady. Ty moje nouzaky zerou pri 6V 420mA, takze to ma pouze "tretinu" moznyho vykonu trubky. Sice jsem doma nasel nekolik vhodnych plackoidnich trafek Schaffer 10VA co by se vesly (modra zebrovana skatule do plosaku, dvoucivkac), ale asi se na to vykaslu. Menic se chova divne. Zkousel jsem mu pridavat az do 9V. Proud se linearne zvysuje ale jas zarivky je od cca 7V stale stejny. Kouknu, na co je tam stabil 7808, myslel jsem, ze to bude konstantni napeti pro nabijeni. Spis to vypada, ze v menici je nejaky omezeni proudu do zarivky. Asi me opravdu nezbyde nez si menic vykreslit. A propo, co to prekuchat na klasicky zarivkovy zapojeni z 230V? Jde mi o mazacku na eprom a "cerny svetlo", jinak bych to uz hodil do kose. Co treba tohle: http://www.kupzarovky.cz/tlumivka-hfm124-tltl5pl-lh-p-5021.html
Jirka