Doporučíte mi stavbu DPA1000? > Stavím Andrlíka

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Jo z těch slovenských stránek je to standard , jen ještě tu BD 139ku na nastavení kliďáku překlenovat M1čkou , pochopitelně kondem . No a mechanicky postavit jako myslím ve 4ce letošního amára .
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od CZJKP1 »

Jo díky za info.. Kdyby jste měli někdo ještě nějáké připomínky např k tomu na co jsem se ptal, neváhejte napsat
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od CZJKP1 »

Opět zdravím v tomto tématu po delší odmlce.

Tak jsem se pustil do stavby toho Andrlíka, nebo spíše začínám zlehka pouštět.

Andrlík má však 85W a já jsem se rozhodl ho postavit ve 100W, dle rady Sinclaira z audioweb je vhodné použít konc. tranzistory MJ15003/15004, původní KD607/KD617 pro tahání plných 100W již nestačí a prorazily by se a tesla bohužel již výkonnější PNP než-li KD617 nedělala..
Dále je nutné prý změnit budící tranzistory za BD139/BD140 (Mohu použít KD139/KD140????), na jaké pozice je třeba osadit ty KD139/140??

Budou nutné další úpravy, nastavit jiné klidové proudy nebo tak????????????
Michal22

#19 Příspěvek od Michal22 »

KD139/KD140 jsou kopie uvedených BD, použít je můžeš.
KD607/617 už opravdu nejsou vhodné pro tyto výkony, uvedené MJ samozřejmě vyhovují, ale můžeš narazit ma kopie: http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=3726
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od CZJKP1 »

oni mi řekli at je objednám z EZK, přemýšlím, jestli dotoho mam jít, protože jiní mě zase rozmlouvají, že tato úprava není vše A sinclair nemá na lidi mladého a neznalého typu dlouhou trpělivost, takže mě nepopsal vše dostatečně srozumitelně. Představoval bych si aby mi někdo jednoznačně napsal všechny úpravy které mam provést!
ok1hga

#21 Příspěvek od ok1hga »

CZJKP1 píše:sinclair nemá na lidi mladého a neznalého typu dlouhou trpělivost, takže mě nepopsal vše dostatečně srozumitelně. Představoval bych si aby mi někdo jednoznačně napsal všechny úpravy které mam provést!

Jirko, Jirko, Jirko . . . !!!
a ty se Sinclairovi divíš? já né . . .
ty bys totiž potřeboval aby ti to někdo objednal,
koupil,
sestavil,
oživil,
namontoval do pěkné krabičky
a když už to budeš poslouchat doma na kanapi,
aby ti kroutil poťákem a přidával a ubíral hlasitost . . .

. . . kolik máš v tomhle vlákně příspěvků ?
schválně si to po sobě všechno přečti a spočítej . . .
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

On je obdoba varoka na svarforu . Velké rozpisy , nulově odborné akce .
feliz_navidad

#23 Příspěvek od feliz_navidad »

Důrazně nedoporučuju měnit v zesilovači zejména koncové tranzistory za jiné typy, někomu, kdo nemá ani potuchy o věcech jako jsou kmitočtové kompenzace apod. Snadno se pak původní zesilovač změní ve výkonný oscilátor s poněkud negativními důsledky pro připojené reproduktorové soustavy. Pokud Andrlíka, tak s původními součástkami. 85W nebo 100W je naprosto totéž.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od CZJKP1 »

No máš pravdu no, ale s těma MJ a BD čkama by to mělo makat, sinclair to prý má tak ověřené.. Spíše teď řeším jak vyrobím ty odporové bočníky který mají mít odpor 0.1R, odporový drát je jednoznačný
http://www.gme.cz/odporove-draty/rg-odp-kan04-p653-023/ ale jakou hodnotu by měl mít zhruba ten 2W odpor pod tím.

edit:

Ty rezistory R30 a R31 tam mají nějákou zvláštní funkci? nebo je to řešeno překlenutím odporovým drátem jen z důvodů že se v době kdy byl článek vydán do AR těžko scháněly rezistory s R=0,1 ohmů.
Našeĺ jsem, že se prodávají drátové
http://www.ges.cz/cz/ax5w-0r10-22k0-GES05301869.html
Tak jestli je tam nezbytný ten odporový drát nebo jestli je to řešitelné tímto 5W rezistorem..

V článku je psáno, že emitorové rezistory slouží jako proudové bočníky z jehož se odebírá napěí úměrné proudu, protékajícímu konc. tranzistory. Při překročení zvoleného maximálního proudu (např. v důsledku malé zátěže, přebuzení nebo zkratu na výstupu) se tímto napětím otevírají proud. ochrany T8, T9, a přes D3 a D4 zkratují buzení T10, T11..

0,1R vineme pájitelným odporovým drátem 0.5-0.8mm na tělíska odporů MLT-2, př MLT-1. Bohužel, jakou máme použít hodnotu rezistoru MLT-2 a jaký má mít odpor metr použitého odporového drátu se asi nedozvíme.

Když se podívám do katalogu tak MLT-2 vyráběly jen 100R-10M
vasekpetr1

#25 Příspěvek od vasekpetr1 »

Jak to vidím já: ten odporový drát si změříš v rozmotaném stavu na hodnotu 0,1Ω který pak ustřihneš a namotáš na jakoukoli hodnotu 2W odporu, který slouží pouze jako nosná část pro navinutý odporový drát (hodnota 2W odporu se proti drátu neprosadí a tím jeho celkovou hodnotu neovlivní). A bude to asi z důvodu větší výkonové ztráty, než těch 5W, o kterých píšeš. Jestli jsem tvůj dotaz dobře pochopil...
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od CZJKP1 »

Děkuji za tuto pro mě důležitou informaci. To jsem právě nevědel, jestli ten rezistor slouží jen jako nosný pro ten odporový drát, nebo jestli tvoří hodnotu dohromady s tím rezistorem (jakoby paralelní řazení). Pokud na ten drát z GME lze něják horkotěžko pájet, pak to vidím bez problému, pak bych tedy koupil rezistor napříkald 1M aby ho ovlivnoval minimálně, i když je to asi jedno a za stejnou cenu.

Já spíše myslel, že se v 80 letech nevyráběly rezistory 0.1R a tak bylo toto řešení, které by dnes nahradily vyrábějící se drátové rezistory 0.1R/5W.

Ale to to raději namotám na ten 2W rezistor abych měl jistotu že to bude dělat to co to dělat má, a vydrží to požadovaný výkon
ZVUK2000

#27 Příspěvek od ZVUK2000 »

Dej tam továrně vyráběné odpory. V minulosti byly nedostatkové tak se to řešilo odporovým drátem.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od CZJKP1 »

myslíš, jak vidíš tak se tvůj názor s vasekpetr1 rozchází, uvidím během stavby. A kdybych tam náhodou dával drátový rezistor z gesu, tak na jaký výkon bych ho měl dimenzovat, 5W nebo 10W
ZVUK2000

#29 Příspěvek od ZVUK2000 »

I ty tovární jsou drátové. Jenom jsou zalité keramickým práškem a uložené v keramickém tělísku. Tím pádem i lepší odvod tepla.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od CZJKP1 »

Ja si myslim, ze to bude lepsi (tak presne bych to netrefil 0.1R - mym cinskym multimetrem) 5W bude stacit ?? Pak je az 10W a to uz jsou pekny cihlicky.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“