Televízor CTV28HD11, mení rozmer
Moderátor: Moderátoři
Televízor CTV28HD11, mení rozmer
CTV28HD11 100Hz po zapnutí ide nejakú dobu normálne, potom zvečší rozmer obrazu horizontálne a aj vertikálne rovnomerne na všetky strany a obraz je v rohoch natiahnutý. Po nejakom čase sa vráti do normálneho stavu. Závada sa za večer zopakuje aj niekolko krát. Obraz je pritom ostrý a pozeratelný, akurát pri zvečšeni klesne gradácia.
Jedná sa zrejme o studený spoj, lebo pri zakývaní dosky spojov za roh vysokého napetia sa mení z roztiahnutého na normálny a naopak.
Voltmetrom som meral napetia 142V zdroja a 45V pre vertikal, su v poriadku a ani pri poruche sa nemenia.
Potom som meral napetia katódach obrazovky a tu k zmene dochadza. Pri normálnov stave je tam do 150V a pri zvečšení obrazu cca 120V.
Potreboval by som poradit v ktorom obvode televízora hladať chybu. Ďakujem za poradenie.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
edoedo20 píše:CTV28HD11 100Hz po zapnutí ide nejakú dobu normálne, potom zvečší rozmer obrazu horizontálne a aj vertikálne rovnomerne na všetky strany a obraz je v rohoch natiahnutý. Po nejakom čase sa vráti do normálneho stavu.
...
Potreboval by som poradit v ktorom obvode televízora hladať chybu. Ďakujem za poradenie.
Tipoval bych to na "obvod korekce ) (" - projdi na studenty (hlavně impulzáky!)
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Po otvoreni telky som zistil, že vypadne vysoké napetie, pričom napetie z pulzného zdroja je dodávané. Má síce o nejakých 10V viac, ale po nabehnutí sa vráti na predpísaných 142V. Meraním pulzov na kolektori budiaceho tranzistora VT181 striedavým voltmetrom cez kondenzátor som zistil, že pulzy počas poruchy vypadnú. Všetky napájacie napetia z pulzného zdroja sú v poriadku.
Podozrievam opeť nejaký studený spoj, lebo porucha sa dá vyvolať pritlačením Split trafa. Na doske som chybu neobjavil. Podozrievam samotné Split trafo.
Potreboval by som poradiť ako dalej postupovať.
edoedo20 píše:...
Po otvoreni telky som zistil, že vypadne vysoké napetie, pričom napetie z pulzného zdroja je dodávané. 1. Má síce o nejakých 10V viac, ale po nabehnutí sa vráti na predpísaných 142V. Meraním pulzov na kolektori budiaceho tranzistora VT181 striedavým voltmetrom cez kondenzátor som zistil, 2. že pulzy počas poruchy vypadnú. Všetky napájacie napetia z pulzného zdroja sú v poriadku.
3. Podozrievam opeť nejaký studený spoj, lebo porucha sa dá vyvolať pritlačením Split trafa. Na doske som chybu neobjavil. 4. Podozrievam samotné Split trafo.
Potreboval by som poradiť ako dalej postupovať.
A co tak "rozum do hrsti":
Ad 1. To má přece logiku - zdroj jede odlehčený, napětí naroste - po zatížení (běží ŘKS) nap. klesne na předepsanou hodnotu.
Ad 2. Pulzy "vypadnou" -> vypadne ŘKS.
Ad 3. a 4. Správná úvaha (další student) - jen nwm, proč právě VN-trafo (to je blbost! - stlačení se "přenese" kamkoliv jinde na DPS), když vypadne buzení. Příčina je tady - výpadek buzení! (a tady hledat)
Akurát sa mi podarilo odpáliť BU2525DF pri hladaní studenta za chodu telky a nakoľko doma nemám druhý, tak som ho dočasne nahradil BU508DF. Teraz telku prevádzkujem pri zníženom napeti pre horizontalny koncák, zhruba rozmer ako telka s uhlopriečkou 55 cm. Chcem sa opýtať, či je nutný original tranzistor, prípadne či môžem od BU508 požadovať plný rozmer (plný výkon), bez jej poškodenia, prípadne vaš názor na SU160 s diodou po mechanickej úprave.
edoedo20 píše:...
1. Najskôr som osciloskopom mera impulz 38kHz na kolektore VT181, impulz ...
2. Akurát sa mi podarilo odpáliť BU2525DF pri hladaní studenta za chodu telky a nakoľko doma nemám druhý, tak som ho dočasne nahradil BU508DF. Teraz telku prevádzkujem pri zníženom napeti pre horizontalny koncák, zhruba rozmer ako telka s uhlopriečkou 55 cm. Chcem sa opýtať, či je nutný original tranzistor, prípadne či môžem od BU508 požadovať plný rozmer (plný výkon), bez jej poškodenia, prípadne vaš názor na SU160 s diodou po mechanickej úprave.
Ad 1. Kde jsi přišel k této hodnotě, když řádk. kmitočet je (u 50Hz tvp) 15.625Hz a u 100Hz-ovky dvojnásobek - tedy: 31.250Hz = 31,25kHz
Ad 2. Najdi si od všech (tebou) uvedených trandů datasheet a porovnávej!
Zjistíš, že BU508 (určený pro 50Hz-ovky!) bude proudově (výkonově) a kmitočtově poddimenzovaný (tedy brzo "odejde") a bastlit tam nějaký trand v TO3 pouzdru je zhovadilost (kromě toho, že bude rovněž poddimenzovaný!)
A to je problém sehnat ten originál, příp. nějaký přímý ekvivalent (možná nějaký "japonec" z vyřazeného CRT monitoru)?
A odpálil jsi ho právě tím kroucením, či poklepem na DPS (za chodu) - přerušováním budicích impulzů (důsledek studeňáku!)
BU2525BT som zatial nezháňal, preto riešim náhradu aspom dočasne s tým čo je poruke. Určite sa ho pokusim zohnať, ale to nejaký čas potrvá. Ďakujem za tip z japonca. Ešte mi napadá, čo tak použiť dve BU508, respektíve SU160 zapojené paralelne, že by sa o prudové zaťaženie podelili. V spinacom režime by to hádam aj mohlo fungovať.
Ešte raz ďakujem pán Kokun za vašu ochotu poradiť a nasmerovanie správnym smerom. Odborník ochotný pomôcť amatérovi, to je vzácnosť, ktorú si nesmierne vážim.
Televízor zatial pracuje s BU508BT bezporuchovo, akurát so zníženým napájaním, ako som už uviedol. Tak sa zatial uskromním s menším horizontálnym rozmerom.
Ano to BU2525 som odpálil krutením dosky za plného chodu. Pár krát aj naštartoval, ale potom ho prúdový náraz skratoval. Neskoro som zistil, že na to treba isť ináč, ale stalo sa.