Indikace nabití aku

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
varok

Indikace nabití aku

#1 Příspěvek od varok »

Dobrý den, chtěl bych poprosit, jestli by někdo nevěděl o nějakém jednoduchém zapojení na indikaci nabití aku? Potřebuji to ze dvou LED diod, mohou být i tři, ale stačí ty dvě. Jedna by indikovala vybitý akumulátor, třeba červená a druhá nabitý, třeba zelená. Akumulátor je z auta, tedy 12V, ale použití na jiný účel. Předem děkuji.
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od PabloX »

Par krat som pouzil toto a nebol problem http://belza.cz/pwrsply/btst.htm
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

Pamatuji že před X lety bylo jednoduché zapojení s OZ 1458 a tyto tři stavy indikoval.
ZVUK2000

#4 Příspěvek od ZVUK2000 »

PabloX píše:Par krat som pouzil toto a nebol problem http://belza.cz/pwrsply/btst.htm

přesně toto jsem myslel a o pár sekund než jsem to chtěl vyhledat jsi byl rychlejší.
varok

#5 Příspěvek od varok »

Děkuji za návrh. A nešlo by to udělat nějak jednoduše jen z klasických součástek typu tranzistor, rezistor, diody apod. bez IO? I když i tak je to docela jednoduché.
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od PabloX »

Skus napisat pouzivatelovi Hill, myslim ze tu kedysi daval indikator stavu akku pre voziky, bola tam dvojfarebna LED ale nemozem to najst.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

varok píše:Děkuji za návrh. A nešlo by to udělat nějak jednoduše jen z klasických součástek typu tranzistor, rezistor, diody apod. bez IO? I když i tak je to docela jednoduché.
Když to budeš dělat "jednoduše z trandů, odporů a diod", budeš potřebovat cca 30 součástek. Když to ubastlíš s dvojoperákem, budeš potřebovat jen ten dvojitej operák a k němu max. 10 dalších součástek. Navíc to nebude courat s teplotou a bude to opakovatelně postavitelný. Co je jednodušší?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Bernard

#8 Příspěvek od Bernard »

Některý integráč vypadá jako tranzistor, to by mohl být vhodný kompromis. Například TL431 se hodí jako indikátor podpětí i indikátor přepětí. A pro oba je těch součástek asi tucet.
varok

#9 Příspěvek od varok »

Hm, takže lepší bude to udělat z nějakého IO? Chtěl jsem to pro jednoho chlápka, co má na přehradě karavan. Něco má tahané z 230V, ale světla apod. má z autobaterie. Tak jsem mu chtěl udělat indikaci, kdy je akumulátor dobrý a kdy by bylo potřeba už nabíjet. Mám doma ještě pár AR nebo Praktické Elektroniky a tam jsou taky zapojení s temi IO 1458 a možná i ty 339, tak tam juknu. Kdysy jsem si totiž dělal z nějakého modeláře indikátor nízkého napětí a bylo to jen ze dvou tranzistorů a pár dalších součástek, dohromady asi 10. Tak jsem myslel, jestli by nešlo udělat něco podobného.
Otkundes

#10 Příspěvek od Otkundes »

Kdysi jsem řešil podobný problém. Nakonec jsem použil jen zenerku 10V, odpůrek a paralelně k němu měřáček MP40 s rozsahem 0-6V. Stačilo pak k údaji měřáku přičíst 10V a měl jsem přehled o stavu aku.
Jenže, zadání bylo pro dvě/tři LED. Možná by Vám stačil Schmittův klopný obvod a jediná LED, indikující nabitý (vyhovující) stav...
Bernard

#11 Příspěvek od Bernard »

Simulace těch zapojení vypadá takto:
Přílohy
Indikáror.png
Černá: napětí roste od 0V do 15V
Červená: proud indikací LOW
Zelená: proud indikací HIGH
(25.36 KiB) Staženo 583 x
varok

#12 Příspěvek od varok »

No já to chtěl spíše na LED diody. Ten pán už je starší, má myslím 75 roků. Elektronice a elektrice nerozumí, tak to vysvětlit na rozsvícených LED diodách by bylo lepší.
Bernard

#13 Příspěvek od Bernard »

Nechci se nějak vnucovat, jen poznamenávám, že na tom schemátku k simulaci jsou LEDky. D1 a D2 je dvojice třeba červených, D3 je třeba zelená. Dvojice D1+D2 je proto, že TL431 nedokáže stáhnout napětí pod 2 V, a tak by jedna samotná dioda nezhasla.
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Nechápu co je složitýho na zapojení od Belzy - jeden dvojitej komparátor, 5 odporů, jedna malá zenerka jako referenční zdroj a 3 ledky jako zobrazovače úrovní, dokupy 10 součástek... Jako indikátor stačí postavit tu červeně orámovanou část bez relé a tlačítka, v odkazu co dal PabloX je i destička plošných spojů. Funkce jasná, spolehlivá a blbuvzdorná. Spousta mých kolegů z práce jezdí s tímhle zapojením na palubní desce auta, nebo s jeho poněkud odlišnou variantou osazenou kalsickým dvojoperákem MA1458.
Přílohy
batest-schéma.gif
(13.41 KiB) Staženo 249 x
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Vogon

#15 Příspěvek od Vogon »

A nebo si kup na aukru tohle:
Obrázek
A nemusíš nic stavět.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“