rob_brno píše: To dobíjení pomocí UPS mě nijak nepálí, ...
Inu dobře. Napsal jsi přes zimu tak jsem to asi špatně pochopil jako celou zimu.
rob_brno píše:Tomu nerozumím , mám laickou představu, že vedle sebe postavím dvě stejný UPS a propojím jím výstupních 230V paralelně(levý k levému,pravý na pravý). Z jedné vytáhnu drát SINE_REF a přetáhnu jej do druhé, v které ten původní SINE_REF přeruším.
Ale to je furt SINE sem nebo tam. Je to oflajnová upska. Výstup je závislý na době přítahu RLY. Jsou tam omrony, které mají dobu přítahu 20mS. Ale třeba taky 25 nebo 15, nebo jakýkoliv jiný hausnumero daný opálením kontaktů, zakmitáváním kontaktů atd... S tím nic nenadělá ani SINE cosi.
rob_brno píše:Co se stane s tím měníčem nad 28,8V? Odejde? 24V by měl určitě zvládnou, vždyt bezprostředně po odpojení z dobíjení má origo aku i přes 25V, než napětí mírně spadne.
Mě při pokusech ten měnič zahořel třeba i při 23V a vydržel 35V. Jenže spolehlivě v dlouhodobým provozu mám APC s budičem IC14 APC2020 a APC2040 odzkoušeno na 2,4V p/C.
Pravda je že ten budič nemá oficiální dokumentaci a i já mám jen zlomky. V každým případě, při napětí vyšším jak 35V
odesílá chybu měniče. Protože trafa pro tyhle UPSky motá jeden šílený maďar, myslím si, že odolnost toho měniče při nestandardním zacházení je dána tím jak to namotali.
Je potřeba zvážit jednu zásadní věc: UPSky typu off-line nejsou prostě určeny k trvalému provozu, i kdyby se armáda bastlířů postavila na hlavu. Typická doba chodu typické UPSky tohoto typu je několik málo minut, nebo desítek minut, (v případě varianty XL). Tímto způsobem je i konstruována, nikoliv s použitím tak populárních kurvítek, ale je prostě optimalizovaná materiálově. V normálním provozu slouží tyto přístroje dlouhá léta bez problémů. Jakýkoliv nestandardní použití samozřejmě generuje nestandardní chování, což vede v zásadě ke dvěma věcem: 1. K mnohdy značným majetkovým škodám, a za 2. Spoustě prodrbaného času s možným výsledkem GOTO 1. Nalož s tím jak uznáš za vhodné.
rob_brno píše:Bez 230V jsem nepřišel na to, jak spolehlivě UPS zapnout(studený start). V 80procentech jen pískne a nezapne se, to že dělá nějaký selftest by mi ažtak nevadilo.
Aha já myslel, že tomu aspoň trochu rozumíš. Studený start (což je obecně chápáno, [mimo jiné], jako start bez připojeného síťového napětí), u většiny UPS je stav, který je v podstatě nežádoucí. Jde o to, že UPS by neměla produkovat nebezpečné síťové napětí sama od sebe, nebo jaksi mimoděk, náhodným stiskem nějakého tlačítka. Takže pokud je cold start uživatelsky žádoucí, je také žádoucí jeho potvrzení nějakou sadou jednoznačných úkonů. V případě APC je to tak, že se tlačítko drží tak dlouho dokud UPS krátce nepískne. V tomto pískacím intervalu je nutno tlačítko pustit. Tím je dána jednoznačnost úmyslu UPS takto zapnout a procesor zahájí start. Pokud je tlačítko stisknuto, třeba nahodou v bedně při dopravě, pískací interval marně uplyne, start se nezahájí a obsluha je upozorněna že se něco děje. Takže mi PPLko vozí bedny se slovy: Zas vám to ňáko píská šéfe...
rob_brno píše:Potřebuju právě nějaký spolehlivý způsob, jak ji nekomplikovaně(nečekat jestli a kdy si pískne) ovládat z obytné části chaty a nemuset k ní chodit do sklepa.
Pro maximální zjednodušení doporučuji koupit třeba na aukru netbook s rozbitým diplejem za pár šupů. S externím monitorem vznikne něco jako portable PC které bude mít za úkol pomocí nainstalovaného power chute kontrolovat stav, teplotu a vůbec aktivitu UPS. Budeš mít základní kontrolu co se děje a lze UPS i jednoduše zapnout. RS232 lze relativně snadno prodloužit. Dělal jsem to takto chlapíkovi na chalupu. Na zadní stranu 14" LCD panelu jsem nalepil ten netbook a zabudoval to celý do panelu ve zdi. Je to napájený 12V AKU která je tak akorát, aby po zimě nahodila monitor a PC, který pak zapne UPSku která pak nabije tu AKU. Hle uroboros.
rob_brno píše:O akustickém relé slyším poprvé, to se dá přímo koupit? Příjde mi to právě jako zbytečná komplikace.
Akustické RLY nikde nekoupíš. Je to něco jako časové RLY, světelné RLY a táák. Z výše popsaného je snad zřejmé co je potřeba vyrobit pro start UPS pomocí něčeho takového.