Občasná ztráta kapacity svitkového kondenzátoru

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Občasná ztráta kapacity svitkového kondenzátoru

#1 Příspěvek od Artaban001 »

V obvodu z IO A274D přestaly jít v jednom kanálu výšky. Podle datasheetu jsem předpokládal, že bude závada někde v části výšek, tak jsem švába vyměnil. Závada byla odstraněna, ale asi jen na dva dny. Poté se opakovala. Pátral jsem tedy v pasívní "omáčce" kolem částí kmitočtových korekcí výšek, a nakonec jsem zjistil, že za to mohl kondenzátor ("holý svitek" 1800pF)
Setkali jste se někdo z takovouto závadou? (její nalezení je horší, než hledat studeňák)
(Jinak výměna švába zas tak zbytečná nebyla, ten původní měl takový "praskavý šum".Nový už nešumí)
miroja

#2 Příspěvek od miroja »

Zvitkace z NDR (take z priesvitnej NDR umelej hmoty) to obcas robili. Pamatam si na stratu kapacit kondikov oscilatorov v moduloch "S" (A255D) a "R" (B260D) v telkacoch typovej rady Color 416. Hladat to bolo pekne na nervy. Radsej som ich potom pri podozreni preventivne menil.
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

naprosto běžná vada, často ji odstraní - dočasně - jakýkoliv teplotní šok nebo mechanické namáhání.
Radix

#4 Příspěvek od Radix »

Takový kondenzátor má špatně "přibodnutý" vývod. Také se mně to několikrát stalo.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“