CHMI radar - zobrazeni a skutečnost.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brozicek

CHMI radar - zobrazeni a skutečnost.

#1 Příspěvek od Brozicek »

Podle radaru CHMI u nás už má několik hodin pršet nebo sněžit, a je zde zcela sucho. Dnes už nelze věřit ničemu, rumu, vládě a ani počasí :) .
http://www.chmi.cz/files/portal/docs/me ... 3&resize=0
Naposledy upravil(a) Brozicek dne 29 říj 2012, 08:42, celkem upraveno 1 x.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od AmarokCZ »

Radši přestaň fňukat a nastuduj si něco o radaru a pak pochopíš, že ta modrá nutně neznamená, že prší/sněží. :wink:
Příště se radši dívej sem, to odráží srážky na terénu poněkud lépe.
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
keemo

#3 Příspěvek od keemo »

ja mam tiez pocit ze chmi poslednu dobu silha... minuly tyzden bolo tu zahulene tak ze slnko si nevidel po cely den a radar hlasil jasno...
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Ale radar na CHMI nehlásí jasno, ten vidí jen srážky.
keemo

#5 Příspěvek od keemo »

aha... :?
hafca

#6 Příspěvek od hafca »

Velký kus u nás zabere i tenhle německý radar.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
jirkati

#7 Příspěvek od jirkati »

Někdy chodím kouknout na http://www.yr.no/sted/Tsjekkia/Liberec/Liberec/ a musím přiznat, že jsou většinou přesnější než chmi.cz i než meteocentrum.cz .
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Radar "nevidí" na zem ale jeho paprsek jde cca 200m nad terénem. Jinak by se moc daleko nedostal. Detekuje tedy odrazy od kapek-vloček, které jsou v oblaku 200m nad zemí. Ty ale nutně nemusí dopadnout na zem.
http://old.chmi.cz/meteo/rad/index.html
a klikni v prvním řádku na "radarové sítě ČHMU"
..to bude jen ňákej odpůrek
TAKJAN

#9 Příspěvek od TAKJAN »

Radar v Čechách je v poruše. Je to i vidět na signálu. Je to asi 14 dnů a psali, že čekají na součástky..
Andrea

#10 Příspěvek od Andrea »

Vždyť už týden funguje.
PavelFF

#11 Příspěvek od PavelFF »

mi-ro píše:Radar "nevidí" na zem ale jeho paprsek jde cca 200m nad terénem. .... Detekuje tedy odrazy od kapek-vloček, které jsou v oblaku 200m nad zemí. "

mi-ro, jak jsi přišel na 200m? To by toho moc nevykoumali. Bouřková jádra zcela určitě nejsou ve 200m a přesto jsou evidentně velmi dobře vidět.

Jinak stránky s radarovou informací ČHMI o oblačnosti využívám velmi často, páč to využívám k práci. Dá se zjednodušeně říct, že dokud je barva jen modrá, neprší. Pokud někde zezelená, tam prší.

Na radar je celkem spoleh. V létě se mi třeba stalo, že byla velká oblačnost, slunce zmizelo, plošně se zatáhnulo, mraky docela zešedivěly a světla ubylo. Lidi říkali, že za chvíli musí začít pršet a taky mi to tak připadalo. Podíval jsem se tedy na na radar, odkud že to přijde a ono nic. Nebyla tam kupodivu ani ta modrá barva - jako by bylo jasno.Což sice nebylo, ale žádný déšť z toho opravdu nebyl. Prostě v těch mrakách bylo málo vody, měly malou odrazivost(nebo útlum), i když vizuálně působily poměrně hrozivě.
TAKJAN

#12 Příspěvek od TAKJAN »

Já teda na chmi nevidím paprsek Brdy..
monterjirka

#13 Příspěvek od monterjirka »

Setkal jsem se s informací, že "český radar" má občas problémy s rušením datovými přenosy v pásmu 5GHz (ono se špatně prokazuje překročení povoleného výkonu...)

K mým oblíbeným patří kromě již zmíněného www.yr.com také
www.wetterspiegel.de
Dobrý :D až na ty reklamy :(
PavelFF

#14 Příspěvek od PavelFF »

Ještě nedávno tam bylo upozornění pro wifináře, kteří ruší radar a taky tam byl odkaz na obrázek s nefiltrovanými daty, kde byly vidět spousty rušících paprsků od cizích vysílačů(ještě teď se tam občas takový úzký kužel mihne). Odkaz na nefiltrovaný obrázek už neumím najít.

TAKJAN píše:Já teda na chmi nevidím paprsek Brdy..
Musíš se líp dívat. Brdský radar funguje. Jsou vidět dva kruhy, které se částečně překrývají(ležatá osmička).Tady je lépe vidět dva kruhy:http://radar.bourky.cz/
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Výhoda toho "radar-bouřky" je v tom, že to je mapová aplikace a jde si ten obrázek přiblížit až na úroveň jednotlivýho města nebo dědiny stejně jako na www.mapy.cz nebo google-maps ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“