ERS50, úprava pre pero 230V
Moderátor: Moderátoři
ERS50, úprava pre pero 230V
Prosím o radu, či by sa dala mikropajka ERS50 upraviť pre pero 230V. Niesom si isty ako by fungovalo meranie teploty. Nebavme sa o tom ze teliesko 230 V ma inakšie parametre ale o principe. Hlavne o tom, či by sa nezničili operaky, a či by som mohol tyristor vymeniť za triak.
- Přílohy
-
ERS50.JPG- (237.13 KiB) Staženo 379 x
V minulom tisícročí si kutili také perá aj regulátorom stavali amatérsky. Stačí na to o.i. nejaký ten meter vhodného odporového vodiča.
Abys dokázal uregulovat páječku na 230V, musel bys mít ten termočlánek na tělísku ve funkci tepelnýho čidla připojený samostatným vedením s izolací odolnou proti teplotám na tělísku obvyklým a schopnou udržet napěťovou pevnost pro 230V i za těchto teplot. Nízkonapěťovou regulační smyčkou bys odebíral a zesiloval napěťový signál vypovídající o teplotě tělíska, nějakým komparátorem bys z něj vytvářel řídicí signál pro triak/optotriak a tím pak ovládal síťovou část s napětím 230V AC.
A kutilmile - nelituju tě
Ďakujem Vam za vysvetlenie ale bohuzial co ste mi tu napisali to som si už všetko načital na nete. Myslime si že teliesko tvori termoclanok, akurat je na 230V. Mna by zaujimalo ako snimať napätovy signal z termoclanku. ide oto ze vlastne musim galvanicky spojiť casť 230v s 10 tusim tam je. nebude to vadiť.
Jen bych připomněl, že kromě náhradních tělísek a pájecích per pro ERS50 existují i pájecí pera na 12 a 24V.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich