Pokus -> přeměna točivé mech energie na elektrickou
Moderátor: Moderátoři
To, co popsal Zdeněk je nějaké soustrojí ale ne elektrická hřídel.
Jako kluk jsem takto zapojil 3 motorky IGLA a fungovalo to. Dva motorky jsem spojil pomocí ventilkové gumičky hřideli k sobě.
První motor byl napájen ze zdroje (musel být přetěžován vyšším napětím, aby to fungovalo) a pohaněl mechanicky druhou IGLU přes ventilkovou gumičku. Ta vyráběla proud pro třetí IGLU, která se dosti neochotně ale přece jen vrtěla. Kdyby byla účinnost lepší, dalo by se to řetězit ještě dál.
EDIT: Tak zpět. Zdeněk popsal selsyn. Zmátlo mě to "téměř shodně". V podstatě se udává, že se pohybují "shodně", ale nějaká odchylka být musí.
Zpět - pokud bych chtěl vyrobit něco "na koleně", udělal bych asi něco takového, jako je schematicky nakresleno na obrázlu. Střídavé napětí z cívky usměrnit můstkovým usm.
- Přílohy
-
D1.jpg- (24.23 KiB) Staženo 101 x
- Přílohy
-
Selsyny.PNG- (65.83 KiB) Staženo 82 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Chlapci v posledních příspěvcích zaperlili vzorci (a poskytli tak teoretický background, aby to bylo moderně českotechnicky řečeno;
jen by mě zajímalo, jak věrohodně takový vedoucí kroužku foglarjugend nebo podobný nadšenec získá materiálové konstanty, permeabilitu pólových nástavců z pravděpodobně neznámé oceli, magnetický tok použitých magnetů, interakci sousedících magnetů. Skinefekt a vzduchová mezera při kmitání desky už je prkotina.
Něco z praxe, kterou generátorníci uskutečnili nejspíš bez výpočtů:
http://www.gotwind.org/diy/12-inch-mini-turbine.htm
http://www.projectfreepower.com/wind-po ... rbine.html
Taky jsem před časem nakoupil magnety pro takový větší deskový generátor, ale pak jsem si trochu spočítal cenu mědi, cenu strojnických prací které bych musel zadat, a nějak mě tvoření přešlo.