Odliatok chladiča je vodivý a rovný, ale nie dokonalý, tak isto ani PTC nie je. Po priložení k sebe môže časom v nerovnostiach vznikať oxidácia a následne nedokonalý spoj - čomu zrejme chceli, dodatočne, vo výrobe predísť použitím elektrovodivej vazelíny.
Ak na obrázkoch vazelínku nevidno, je to možné aj tým, že viac sa fotili už regulátory rozobrané, očistené. Tam, kde originál aplikovaná bola, vazelínu vidno napríklad
tu, odlepený PTC vidno
tu .
Ideálne by bolo, keby sa regulátor z auta vytiahol čistý - stačilo by bez rozborky tranzistory odsať a osadiť nové. V prípade čistenia je to lepšie asi rozhodiť a možno starú rozhýbanú prachovú pastu nahradiť novou.
Termistor je tepelne spätý s chladičom regulátora a jeho hodnota sa teda mení v závislosti od teploty chladiča. Pre užívateľský komfort využitie tohto javu nevidím, možno sa skôr takto vyhodnocuje a kontroluje tepelná strata na výkonových tranzistoroch za účelom ich ochrany a pri prekročení medznej hodnoty to má vplyv na zvýšenie rýchlosti otáčok ventilátora, bez ohľadu na momentálne užívateľské nastavenie

.
Zrejme teda termistorom tečie prúd minimálny, a teda spoj na ňom musí byť dokonalý.
Pri použití tranzistorov s dostatočnou výkonovou rezervou by mohol význam použitia vazelíny klesať.
Spomínaný šroubovaný termistor by tam bol možno predsa len z tohto pohľadu najlepší
*
Oslovil som ohľadom elektricky vodivej vazelíny spomínanú firmu MOLYDAL CZ. V doslova bleskovej odpovedi ma veľmi milo prekvapili nadštandardnou ponukou a za niekoľko dní mi prišiel starostlivo zabalený atypický balíček s potrebným množstvom maziva.
Zvedavý, som jednotlivé vazelínky (aj tie vzorky z autoservisu) postupne aplikoval a zostavený modul vždy premeral. Výsledky určite ovplyvnila aj hrúbka použitej vrstvy, ale snažil som sa jej dať len najnutnejšie minimum.
Zo vzoriek mazív z autoservisu vyhovel Loctite a ešte dve tiež tuhé bezmenné, nemenovaný spray vyhovel až po lepšom zatlačení, zahniezdení PTC, jedna vazelínka, údajne najlepšia, nevyhovela vôbec. U čiernej z GM som dosiahol najmenší prechodový odpor 200ohm, a nakoniec som odskúšal a aj ponechal vazelínku z MOLYDAL CZ.
Použil som MJ 11015G, iné by som musel objednať, ventilátor je namontovaný, zatiaľ funguje, dík za pomoc!