Osciloskop C1-94

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hafca

#31 Příspěvek od hafca »

Ty dva na primáru jsem měnil. Zbývají tedy C7,C8,C21. Doufám, že je náš místní obchod bude mít a že se k nim nějak dostanu.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
fredis

#32 Příspěvek od fredis »

Jandu může mít pravdu. Já jsem ve 2 kusech měl vadné ty VN diody. Rus, co mi C1-94 dovezl, mně s ní přivezl zrovna i náhradní :wink: . A hodily se. Záleží na tom jestli hafca ty kondy vyměnil všechny.
hafca

#33 Příspěvek od hafca »

Elyty jsem vyměnil všechny co jsem našel. Znovu jsem je kontroloval a u C5 a C6 mi ESR tester ukazuje kapacitu do 1μF. U C3 mi ukazuje kapacitu až 4,7μF. Kondenzátory jsou nové, ale ten rozdíl se mi zdá dost velkej. Přemýšlím, že bych 1μF nahradil třeba 2,2μF. Má to smysl?
jandu

#34 Příspěvek od jandu »

Podľa mňa áno - najmä ten C6.
Ale - ťažko sa posudzuje z popisu "se docela dost mění velikost obrazu".

PavelFF- prečo ten výmaz? Za ten preklep sa ospravedlňujem! Úmysel v tom nebol.
Naposledy upravil(a) jandu dne 30 říj 2012, 19:53, celkem upraveno 1 x.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
fredis

#35 Příspěvek od fredis »

S vyšší hodnotou, v rozumné míře, nic nepokazíš.Zkus i ty D1 a D5. Typ je D1005A.
hafca

#36 Příspěvek od hafca »

Omlouvám se ten termín "docela". Je to na výšku od 6.5 dílků až přes celou obrazovku při maximálním jasu. Stejně tak se mění i šířka.
Hledal jsem ty diody, ale žádný velký výběr není. Našel jsem jen HVM12 nebo DD600.
jandu

#37 Příspěvek od jandu »

hafca píše:Omlouvám se ten termín "docela". Je to na výšku od 6.5 dílků až přes celou obrazovku při maximálním jasu. Stejně tak se mění i šířka....

To je veľa. A svedčí to o malej zaťažiteľnosti VN.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
voodoo400

#38 Příspěvek od voodoo400 »

velkost vychylovania nema moc spolocne s vn zdrojom. Takze by som skontroloval zdroj - stabilizovanych +12V a -12V ci sa drzi napatie pri zmene jasu. Ak pada napatie, tak vn zdroj ma velky odber alebo je makky - chybny stab. zdroj.
fredis

#39 Příspěvek od fredis »

Nejedná se o velikost vychylování, to jsi na omylu. Pokud je měkké VN obraz se roztahuje na všechny strany, tzv dýchá. Bývalo to i u ČB TV. Změř si napájecí napětí zda se nemění s jasem. Pokud jsou tvrdá a drží tak bych šel do těch diod. Pokud máš zájem tak Ti 2 pošlu. Ty DD 600 se dají taky bez problému použít a mají je v GM. Zkus je jako první!
hafca

#40 Příspěvek od hafca »

Napájení se nehýbe a C3, C5, C6 jsou OK. Zkusil jsem k nim přidat 2.2μF a je to stejné. Asi to budou opravdu ty diody. Pár vteřin po nažhavení to nedělá, ale během cca 30 vteřin se to dýchání plynule zvětšuje až na velikost co jsem popisoval.
Našel jsem v "předválečných" zásobách diody KYX28/15. Mají ale proud jen 2mA a to asi stačit nebude, originály mají snad 10mA.
fredis

#41 Příspěvek od fredis »

Jo ty by měly taky stačit. Zkus a dej vědět.
hafca

#42 Příspěvek od hafca »

Diody asi stačí, ale jinak téměř žádná změna. Trochu se zvětšila regulace jasu než se začne obraz zvětšovat.
Taky mi přišlo při jejich výměně, že konstruktér vzal ty diody a kolem nich dodělal zbytek osciloskopu. Strašný přístup. :cry:
fredis

#43 Příspěvek od fredis »

Co R 5, 6 8 a 13?
hafca

#44 Příspěvek od hafca »

Odpory jsou OK. Pro jistotu jsem změřil i kapacitu C7, C8 a C21. Měřeno jen multimetrem, ale kapacitu mají správnou. Začínám propadat skepsi :cry: .
jandu

#45 Příspěvek od jandu »

Zdravím, cez deň sme nemali prúd a teda ani internet.

Teda pri meraní C8 by som sa na multimeter nespoľahol. Je paralelne k dvom rezistorom 9,1M v sérii. Ale - ten obvod má dosť účinnú stabilizáciu napätia!! Je to obvod s tranzistorom T3. Skús sa tam pozrieť!
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“