Alkalické baterie - životnost při vyšší teplotě

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
feliz_navidad

Alkalické baterie - životnost při vyšší teplotě

#1 Příspěvek od feliz_navidad »

Potřebuji u výrobku specifikovat interval pro výměnu záložních AA baterek a vzhledem k tomu, že je provozován při cca 40C, nevím, jaký interval mám určit. Našel jsem na netu nějaké grafy, ale všechno jen rádoby odborné články bez udání zdroje. U žádného z výrobců (Panasonic, Varta, Duracell, Energizer) údaj o teplotní závislosti není, vše jen pro 20 nebo 21C. Máte někdo info tom, jakou mají alkalické baterie životnost v závislosti na teplotě prostředí? Díky.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od AmarokCZ »

Tady máš graf, pokud je ale vybíjení pomalé, tak bude mít větší vliv samovybíjení, které s teplotou roste.
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
feliz_navidad

#3 Příspěvek od feliz_navidad »

Jenže ten graf je taky max na 21C, a navíc je to vybíjecí, já potřebuji skladovací životnost.
czatlantis

#4 Příspěvek od czatlantis »

Alkalický baterky už se snažím nikde nepoužívat - mají moc velkou tendenci vytýct a udělat svinčík v zařízení...tím hůř při vysoké teplotě.
Na horší provozní podmínky jsou ideální Lithiový baterky (nevýhodou je cena, ale zase mají menší samovybíjení a vyšší kapacitu) - třeba Energizer Lithium
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od AmarokCZ »

Co se týče samovybíjení, tak jsem někde kdysi došel k údaji 20°C => 2% za rok, 30°C => 5% za rok a 40°C => 25% za rok. Energizer ale uvádí podstatně méně.
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
feliz_navidad

#6 Příspěvek od feliz_navidad »

Já jsem to už taky našel. Energizer uvádí 25% za 4 roky skladování, Duracell ztrátu 20%/rok, obojí při 40C. Budu brát worst case.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“