Zdroj 24V pro ss motor na ovládání žaluzií, h-můstek
Moderátor: Moderátoři
Zdroj 24V pro ss motor na ovládání žaluzií, h-můstek
Jako první sem dej hodnoty součástek - jak velkej je sběrnej kondík za můstkem? Nebo tam máš jenom trafo, za ním 4 diody do Graetzu a za nima hned stabec jen s kondíkama 100nF mezi vstupem, výstupem a zemí?
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
ytacekwar píše:Motor je 24V/0.7A. Při 15V nevím, jak by se choval.
No to já taky ne, protože po usměrnění a filtraci z toho poleze daleko víc, jestli je to 15V AC.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Motorek má impedanci danou, je určený pro 24V - proto na nižší napětí bude za chodu odebírat menší proud.
Já osobně si ale myslím, že tazatel zapomněl na základní důležitou věc - aby ten stabec 7824 vůbec mohl pracovat, potřebuje mít na vstupu stálou stejnosměrnou složku napětí minimálně o 3V vyšší než je požadované výstupní napětí. A tuhle složku mu při napájení jedním jednofázovým trafem zajistí jedině pořádný filtrační kondík PŘED STABILIZÁTOREM - zde minimálně 1000uF, já osobně bych volil kapacitu nejméně dvojnásobnou = kondík 2200uF - a s provozním napětím 50V, aby bylo "místo" na případné špičky.
A kutilmile - nelituju tě
Je možné, že na vstupu je po usměrnění opravdu více než 40Vss při 35Vstř.
Změřit to budu moci až večer. Pokud tedy naměřím na vstupu vyšší napětí než 40V, jaké je doporučení ke snížení vst. napětí?