Generátor trojúhelníku pomocí TTL
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
- Přílohy
-
screenshot.2.png- (33.66 KiB) Staženo 100 x
-
screenshot.1.png- (33.66 KiB) Staženo 113 x
Takže celé je to nejen trénink v Eaglu, ale má to asi i fungovat v simulátoru. Pokud je rozsah frekvencí a amplitud na tobě, tak to zvládneš.
- patrikvarga
Nastači ti takýto ,, trojuholník " ?
- Přílohy
-
124.png- (3.63 KiB) Staženo 91 x
- Přílohy
-
Triangle.png- (5.38 KiB) Staženo 73 x
Tak nevím jestli až 30V a jaké rozpětí nebo natvrdo 30V (ted jsem tam dal odporový dělič). Dále bych se chtěl zeptat na ten zesilovač za obvodem. Když tam dám operační tak mám pruběh ořezaný a mám tam jen vroubky.
Pro nastavení frekvence používám potenciometr.
- Přílohy
-
screenshot.2.png- (21.19 KiB) Staženo 102 x
- Přílohy
-
Triangle-amp.png- (7.56 KiB) Staženo 72 x
jedním poťákem měním frekvenci, druhým amplitudu.
jeste bych se chtel zeptat na ten OZ s měněním amplitudy, zajimalo by mě jak se dopočítat na ty hodnoty a jak vlastně to funguje...
Díky za rady
- Přílohy
-
screenshot.2.png- (22.95 KiB) Staženo 83 x
-
screenshot.1.png- (6.82 KiB) Staženo 105 x
Zesilovač s OZ má dvě základní podoby, neinvertující a invertující. Vzorečky pro jejich zesílení jsou notoricky známé:
neinvertující: A = 1 + R2/R1
a invertující: A = -R2/R1
Neinvertující má tedy zesílení 1 a víc, nedokáže snížit signál, a tak je volba jasná, invertující stupeň. Podle tvého zapojení a v krajních polohách běžce je odpor potenciometru jednou v sérii s R5, podruhé v sérii s R7. Pro stanovené hodnoty zesílení v těch krajních polohách dostaneš dvě rovnice:
Amax = - (R7+Rp)/R5 = -2
Amin = -R7/(R5+Rp) = -0,02
To je soustava dvou lineárních rovnic se třemi neznámými, ze které se dají dvě neznámé vypočítat, když si tu třetí vymyslíš. Nejlíp se vymyslí hodnota potenciometru, těch bývá v šuplíku menší sortiment.
- tomasjedno
Akorát je poměrně obtížné považovat to za splnění zadáníneo2 píše:Ahoj, tak jsem uposlechl tvé rady a voalá, už to funguje jak má...
To už bys to mohl postavit celé z analogových obvodů a pro splnění povinného penza logických obvodů tam dát jednu blikající LEDku.neo2 píše:Pomocí logických obvodů (TTL nebo CMOS) realizujte obvod generátoru trojúhelníkového signálu s nastavitelnou frekvencí a amplitudou.
- tomasjedno