Převinutí cívky subwooferu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
alesak1188

#31 Příspěvek od alesak1188 »

mi-ro píše:No jisťéé, cívka z trafa měla 8 Ohmů a rovnou 600W. Ani ji nemusel skoro přemotávat. Pasovala přímo z trafa. Jen byla trochu hranatá. Bych chtěl vidět jak narovnal "třetí, čtvrtou vrstvu" do mezery. Pánové, houpat mě po těch letech může ale přehupovat nee.

A jako proč by nemohla mít 600W? Když si vezmu, že průměr Cu drátu byl tentýž (bez izolace) a (zpočítat si závity, při odstranování taky nebyl problém) namotaný stejný počet závitů (tedy o pět víc) ve čtyřech vrstvách, tak proč nevěřit výrobci tech 600W? A srovnání drátu za pomoci staré rozvodové kladky (třením bych poorušil isolaci) z octávky upnuté pevně do svěráku, mého kolegy a velikosti dílny taky nebyl problém, hlavně musel být drát pořád napnutý, jak by udělal smyčku, tak by se v tom místě přetrhl (znám zdřívějška). Namotat na papírovou ruly rovný drát a hotovo. Tomu nerozumím, rovnat třetí, čtvrtou vrstvu do mezery, to jako na jádro v magnetu? Tak asi když tam čtyři vrstvy byly, tak uplně normálně jako tam byla předtím. A nevím důvod proč bych měl vynakládat nějakou energii na Vaše pohupování, to si sežente někoho kdo má více času nazbyt. Neznám slovo nejde (ono se ve většině případech spíše nechce) v tomto případě věřit. :-D
alesak1188

#32 Příspěvek od alesak1188 »

Generalsound píše::D No... Už jsem pár repráků opravil, ale takhle divoce jsem snad ani nezačínal :D Jak se ti povedlo závity bez deformace formeru pěkně utahnout(nepředpokládám, že je ten Al v kuse, nebo snad jo?) ? Jakpak jsi cívku vystředil v mag. obvodu? BTW - Al former má svoje výhody , ale i jednu velkou nevýhodu - přenáší teplo k lepenýmu spoji s membránou, kterej je snad nejvíc namahanej z celýho repro. To jsi jak ošetřil? S epoxidem, co už při 80 stupních měkne? Ha? :D

Proč si myslíš že divoce, naopak mi to dalo pěkně zabrat. Nejdřív vymyslet jak udělat former (dík za odb. název) a z čeho, tak jsem chodil s posuvkou od regálu k regálu a měřil spraye, když jsem ho našel 65mm, koplo mě že je to železo (feromagnetický materiál), tak jsem to vzdal, že se na to vybodnu a našetřím na jinej. Večer sednu ke kompu otevřu si Radlera a hned jsem běžel do auta pro šupleru a reprák. Opatrně jsem vytrhal starej propálenej former a v tom místě jak je to vlepené do membrány, tak tam byly vrstvičky papíru, ty jsem odtrhával opatrně za zkoušení vsunutí plechovky aby šla fest, ale bez deformace. V tom místě jak to procházelo membránou to bylo asi 15mm široké a z toho jejich i pájce odolného materálu. Další bylo vymyslet jak vyztužit plechovku, aby se nemuchlala, chtěl jsem ji zaletovat (tvrdou pajkou na Al slitiny) a dospodu udělat díru a dát bezdušovej ventil a nafouknout. Z toho jsem upustil, místo toho jsem vzal tři plastová víčka od čističe brzd přesně ve středu víček jsem provrtal díru, nastrkal do plechovky (už bez dna a vršku) tak aby se při ztlačení ty víčka do sebe zasouvaly, zkrze dlouhej šroub ze škodováckýho startéru a stahování víček do sebe až na nich "RADLER" pěkně fest seděl. První vrstvu, aby mi držela jsem dal na oboustranou lepící pásku, vrtačku a v ní plechovku jsem měl upnutou ve svěráku a motal jsem to pomalu a fest ručně, po každém závitu přiklepnutí plastovým nožem (na sundavání starých lepících závaží AL disků) a pořád to držet napnuté. Jasně že to nevyšlo hned na poprvé, ruce mi z toho bolely ještě druhý den. celý jsem to motal asi čtyři, pět hodin. Former jsem zastříhl membránu jsem pokapal vteřinovkou a vsunul do membrány, z vrchu jsrem to zapatlal epoxidem a stejně tak i drátky z cívky (nic jinýho jsem neměl), ale ten vteřinák to vydrží ne?S vystředěněním na jádro magnetu to bylo na dvakrát, prostě položit přilepit tu krycí (jako lakovanou látku) vystředit, pomačkat jestli nedře cívka a nechat uschnout, potom jsem až lepil závěs membrány. Chtěl bych se zeptat, pokud teda opravuješ repra, mohl bych poprosit o sehnání gumového závěsu s větší vlnkou na pružení, vrchlík a trocha lepidla, potom klidně tu cívku nafotím až bych to rozebral, šlo by to se nějak domluvit? Přesné rozměry bych dodal. Díky moc
Eleman

#33 Příspěvek od Eleman »

Alešáku, když pro zasmání, tak vtip je v tom, že cívka při napájení střídavým proudem, vytváří kolem sebe proměnné magnetické pole, které na základě indukčního zákona indukuje v druhé cívce, kterou v tomto případě tvoří ta tvoje plechovka (jeden závit nakrátko), napětí. Ale vzhledem, že je ten závit nakrátko, protéká jím zkratový proud, který způsobuje značné ztráty. Je to vlastně totéž, jako transformátor se zkratovaným sekundárním vinutím. Celé je to ještě složitější, protože ta cívka - plechovka se navíc pohybuje v dalším magneticém poli (permanenetního magnetu), takže dochází k další indukci, která tentokrát má mino jiné brzdící účinek .Aby to nějak fungovalo, musela by ta plechovka být rozříznutá a konce od sebe odizolovány, aby nevznikl závit nakrátko. Zatím se směju jen já tvým neznalostem základů elektrotechniky.
A kde jsou ty fotky???
A napsal jsem to úmyslně stejně blbě jako ty, aby se ti to taky blbě četlo.

Pan profesor Josef Merhaut z katedry akustiky a vibrací (později radioelektroniky) ČVUT FEL by ti to vysvětlil, až by se ti z toho protočily panenky.
Mimochodem, ví někdo jestli je ještě naživu? Pozítří by mu mělo být 95 let.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
mi-ro

#34 Příspěvek od mi-ro »

Pokud se ti to opravdu povedlo, omlouvám se. Jsem pesimista proto, že opravu repra převinutím kmitačky dokáže doslova pár lidí v republice. Ti ale mají mnohaletou zkušenost, pařičné vybavení a materiály. Navíc kmitačka 600W je high level a nepromine vůbec nic. Ty jsi si naběhl už s některýma indiciema, o kterých jsi psal. PS stejně ti to nevěřím. I kdyby reprák "nedrhnul", tak až do toho pustíš ne 600 ale 200W tak se cívka rozpadne mechanicky i tepelně.
..to bude jen ňákej odpůrek
alesak1188

#35 Příspěvek od alesak1188 »

Eleman píše:Alešáku, když pro zasmání, tak vtip je v tom, že cívka při napájení střídavým proudem, vytváří kolem sebe proměnné magnetické pole, které na základě indukčního zákona indukuje v druhé cívce, kterou v tomto případě tvoří ta tvoje plechovka (jeden závit nakrátko), napětí. Ale vzhledem, že je ten závit nakrátko, protéká jím zkratový proud, který způsobuje značné ztráty. Je to vlastně totéž, jako transformátor se zkratovaným sekundárním vinutím. Celé je to ještě složitější, protože ta cívka - plechovka se navíc pohybuje v dalším magneticém poli (permanenetního magnetu), takže dochází k další indukci, která tentokrát má mino jiné brzdící účinek .Aby to nějak fungovalo, musela by ta plechovka být rozříznutá a konce od sebe odizolovány, aby nevznikl závit nakrátko. Zatím se směju jen já tvým neznalostem základů elektrotechniky.
A kde jsou ty fotky???
A napsal jsem to úmyslně stejně blbě jako ty, aby se ti to taky blbě četlo

Pan profesor Josef Merhaut z katedry akustiky a vibrací (později radioelektroniky) ČVUT FEL by ti to vysvětlil, až by se ti z toho protočily panenky.
Mimochodem, ví někdo jestli je ještě naživu? Pozítří by mu mělo být 95 let.

Jak blbě, četlo se mi to normálně, asi sis dal málo záležet. Mé slabé znalosti elektrotechniky mě nijak neomezují a ani nikomu neublíží, bastlím jen pro sebe a neživý mě to. Od teho jste tady vy znalci, já jsem tady pro rady a pro základy elektrotechniky.

Už vím jak si myslel ten závit na krátko. Pokud budu cívku napájet a ted je jedno jestli stejnosměrným, bo střídavým proudem, v mém případě DC I, nejdůležitější je, že bude proměnný (kolísavý). Potom by se teprve na druhé cívce indukovalo co? INDUKOVANÉ NAPĚTÍ o téměř nulovém proudu, které na jednom závitu do zkratu asi těžko vyvolá nějaké ohromující magnetické pole, které by nějak ovlivnilo magnetické pole cívek na něm. A ted si představ, že jsou tam ty cívky dvě (2x4ohmy), tam už je tech závitů rozhodně víc a nejsou ve zkratu. Co ted? Že já jsem si blbec místo kmitací cívky vyrobil indukční zapalovací cívku, nebo trafo s hlinikovým jádrem :-D, na kterém se mi dokonce indukuje PROUD :-D. A dost, nemám už náladu to piplat, GENERALSOUND napsal, že Al former má své výhody, ale že v mém případě povede vzniklé teplo k lepeným částem a dozpadne se mi to. Díky tvým indukcím by vlastně neměl reprák vůbec fungovat. Jsou to zanedbatelné, ale jistě máš pravdu, že negativně ovlivnující vlastnosti cívek v magnetickém poli "vyrábět" napětí.
Fotky pošlu až reprák opět rozeberu a to jestli se domluvím s Generalsound (věřím že jo) na novém závěsu membrány atd. jak jsem ho prosil.
alesak1188

#36 Příspěvek od alesak1188 »

mi-ro píše:Pokud se ti to opravdu povedlo, omlouvám se. Jsem pesimista proto, že opravu repra převinutím kmitačky dokáže doslova pár lidí v republice. Ti ale mají mnohaletou zkušenost, pařičné vybavení a materiály. Navíc kmitačka 600W je high level a nepromine vůbec nic. Ty jsi si naběhl už s některýma indiciema, o kterých jsi psal. PS stejně ti to nevěřím. I kdyby reprák "nedrhnul", tak až do toho pustíš ne 600 ale 200W tak se cívka rozpadne mechanicky i tepelně.

Zatím to hraje, mám to nastavený jako celou dobu předtím, nač to zatěžovat víc a pokoušet mé chatrné dílo. Jestli se rozpadá zjistím až se domluvím s Generalsound, pokud budë vůbec ochoten. Tak sem dám i fotku "RADLER CÍVKY" :-D
Eleman

#37 Příspěvek od Eleman »

Hele Alešáku, já se s tebou nechci hádat, to není můj styl.
Máš svůj svět, jistě máš vynikající manuální zručnost a tak ti popřeju, aby sis to s tím opraveným reprákem užil.
Pokud ti mé připomínky nepomohly, tak promiň.
Už nemám do tohoto vlákna čím přispět.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Sendyx

#38 Příspěvek od Sendyx »

Ale tak přátelé, buďme tolerantní. Rádlercífka bude mít jistě cool parametry a nejen 600, ale i 700 či 845 watůch ten reproduktor teď zvládne. Jistě ty skvělé vlastnosti po opravě má autor ověřeny měřením a zatěžovacím testem.
hosab

#39 Příspěvek od hosab »

Šťastný to člověk který má radost ze své dobře vykonané práce.Komu není rady,tomu není ani pomoci.Možná na vše přijde časem sám proč např.jsou cívky navinuty na hliníkový rámeček u Depréz měřáků a nebo u trafa oddělení primáru a sekundáru stíněním nesmí být závit na krátko.Nechte ho žít.
Andrea

#40 Příspěvek od Andrea »

alesak1188 píše:cívka je totiž napájena kvalitní DC složkou na výstupu mého zesíku, jak tady už někdo předtím napsal

Ty jsi vůbec nepochopil, že to "solidní DC složku" myslel Zdenda jako negativum. DC složka nemá na výstupu audio zesilovače co pohledávat a jestli ji tam máš, tak nemáš zesilovač ale opékač reproduktorů. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“