Eleman píše:Alešáku, když pro zasmání, tak vtip je v tom, že cívka při napájení střídavým proudem, vytváří kolem sebe proměnné magnetické pole, které na základě indukčního zákona indukuje v druhé cívce, kterou v tomto případě tvoří ta tvoje plechovka (jeden závit nakrátko), napětí. Ale vzhledem, že je ten závit nakrátko, protéká jím zkratový proud, který způsobuje značné ztráty. Je to vlastně totéž, jako transformátor se zkratovaným sekundárním vinutím. Celé je to ještě složitější, protože ta cívka - plechovka se navíc pohybuje v dalším magneticém poli (permanenetního magnetu), takže dochází k další indukci, která tentokrát má mino jiné brzdící účinek .Aby to nějak fungovalo, musela by ta plechovka být rozříznutá a konce od sebe odizolovány, aby nevznikl závit nakrátko. Zatím se směju jen já tvým neznalostem základů elektrotechniky.
A kde jsou ty fotky???
A napsal jsem to úmyslně stejně blbě jako ty, aby se ti to taky blbě četlo
Pan profesor Josef Merhaut z katedry akustiky a vibrací (později radioelektroniky) ČVUT FEL by ti to vysvětlil, až by se ti z toho protočily panenky.
Mimochodem, ví někdo jestli je ještě naživu? Pozítří by mu mělo být 95 let.
Jak blbě, četlo se mi to normálně, asi sis dal málo záležet. Mé slabé znalosti elektrotechniky mě nijak neomezují a ani nikomu neublíží, bastlím jen pro sebe a neživý mě to. Od teho jste tady vy znalci, já jsem tady pro rady a pro základy elektrotechniky.
Už vím jak si myslel ten závit na krátko. Pokud budu cívku napájet a ted je jedno jestli stejnosměrným, bo střídavým proudem, v mém případě DC I, nejdůležitější je, že bude proměnný (kolísavý). Potom by se teprve na druhé cívce indukovalo co? INDUKOVANÉ NAPĚTÍ o téměř nulovém proudu, které na jednom závitu do zkratu asi těžko vyvolá nějaké ohromující magnetické pole, které by nějak ovlivnilo magnetické pole cívek na něm. A ted si představ, že jsou tam ty cívky dvě (2x4ohmy), tam už je tech závitů rozhodně víc a nejsou ve zkratu. Co ted? Že já jsem si blbec místo kmitací cívky vyrobil indukční zapalovací cívku, nebo trafo s hlinikovým jádrem

, na kterém se mi dokonce indukuje PROUD

. A dost, nemám už náladu to piplat, GENERALSOUND napsal, že Al former má své výhody, ale že v mém případě povede vzniklé teplo k lepeným částem a dozpadne se mi to. Díky tvým indukcím by vlastně neměl reprák vůbec fungovat. Jsou to zanedbatelné, ale jistě máš pravdu, že negativně ovlivnující vlastnosti cívek v magnetickém poli "vyrábět" napětí.
Fotky pošlu až reprák opět rozeberu a to jestli se domluvím s Generalsound (věřím že jo) na novém závěsu membrány atd. jak jsem ho prosil.