Ceskoslovenska ethernet karta?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

mtajovsky píše:Počátkem 90, let vůbec nebylo ještě jasné, jaká technologie převládne
Což mimo jiné dokazuje jistou míru svobody rozhodování, teda spíš obrovskou než jistou. Příslušnost k technickému standardu už neurčovala strana a vláda a ještě neurčovala Evropská komise.
ZdHQ, nešlo ani tak o plošnou velikost hal, spíš o to, že JZD mělo mnohem kratší vertikální strukturu...
Tam kde ve fabrice byl konstruktér, technolog, náměstek, ředitel, oborový ředitel, ministr průmyslu a paralelně všude k nim Strana, v JZD byl předseda a členové. Navíc družstva celou dobu vždycky stála trochu bokem od soudružské předposranosti vůči vedení a ideologie byla trochu zapomenutá v časech soukromého hospodaření víc udělám víc si vydělám. A byl tu zhoubný příklad Slušovic s jejich konexemi na Západ.
Andrea

#17 Příspěvek od Andrea »

rnbw píše:Nasiel som fotky tych Lantastic kariet a je tam rok 1989.

Lantastic nebyly karty ale síťový OS. Karty byly ARCnet, Ethernet a Token Ring.
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Ano, sietovy OS. A na zaciatku k nemu mali aj vlastne sietove karty: http://www.a1usedcomputers.com.au/shop/ ... roduct=346
Andrea

#19 Příspěvek od Andrea »

Aha, tak ty jsem nezažila, já už znám jen ten OS na Ethernetkách.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já si pamatuju, že gympl na Křenové v Brně hrdě nakoupil slušovický počítače s centrálním "serverem", do té místnosti málem nesměl ani ředitel (mě tam taky nepustili), jenže při obsazené učebně to fungovalo tak, že na stisk klávesy byla několikavteřinová odezva. Rekvalifikovaná fyzikářka běhala s rukama nad hlavou po dalších učebnách s počítači a křičela něco jako "zlatý IQ151". :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
matus15

#21 Příspěvek od matus15 »

Ešte som vytiahol jednu sieťovku z mojej zbierky, a to LAN kartu určenú pre 16bity SM50/50, SM52/11 atď. http://imgupload.sk/images/9/x/9xqvgs6z57k6me9oysv3.jpg

tiež je postavená okolo Z80.
Naposledy upravil(a) matus15 dne 26 bře 2016, 10:17, celkem upraveno 1 x.
tomasjedno

#22 Příspěvek od tomasjedno »

ZdenekHQ píše:Já si pamatuju, že gympl na Křenové v Brně hrdě nakoupil slušovický počítače s centrálním "serverem"...
Co to bylo za stroje? Já měl stolek TNS s CP/M (sami jsme si do něj udělali grafárnu 640x480), dvojčetem 8" flopáčů, a dvěma stojany KDP (každý s jedním pevným a jedním výměnným diskem 2,5 MB). To byla strojovna! První business aplikací (investiční požadavek zpracovaný ve VisiCalcu) jsem vzbudil nelíčený úžas v okolí :lol:
Andrea

#23 Příspěvek od Andrea »

Slušovický TNSky jsme měli na průmce, byl na tom TNS DOS a běhal na něm Turbo Pascal 3. Server něco na úrovni XTčka s 2x 5,25" mechanikama. Síť byla na zelených koaxech a když se zkusily připojit k serveru naráz dvě stanice, celá síť spadla. Taky se tomu nelíbilo sluníčko, museli jsme si před ty krámy dávat papírové krabice, aby na ně nesvítilo. Ale jinak to bylo zupr. :D
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já nevím přesně, co v té učebně bylo, ale byla to právě výuka Pascalu, kdy byly největší problémy, my jsme měli IQ151 s modulem Pascal. Jo doma, to jsem měl CPC6128 s CP/M a pod ním Pascal běžel taky, zatímco Karla jsem si musel přepsat do Basicu. :D
]
Andrea

#25 Příspěvek od Andrea »

My tam měli tohle

Obrázek

A co pamatuju, tak ten Pascal na tom běžel celkem svižně, ale asi to bude tím, že ten rok na školu přibyly 286ky, takže zbytek třídy pařil Star Goose na 286kách (nebo se hádali, kdo bude pařit), zatím co já se sama placatila na TNSkách v Pascalu. :D
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ten postup XT - AT - 286 - 386SX/DX - 486 byl ještě zajímavej, těžce jsme si záviděli. Pak už to začala být nuda. Já jsem skočil z 286 rovnou na Pentium MMX, moc jsem si to neužil.
]
mtajovsky

#27 Příspěvek od mtajovsky »

Když už jsme u té historie sítí, tak se pochlubím prehistorií - v půlce 80. let jsem měl několik let příležitost programovat síťové protokoly 7 vrstvé referenční architektury OSI na PDP 11/45 a pak na Z80. Vzali jsme (někde se to asi ukradlo) bílou knihu s referenčním popisem OSI a jelo se. Konkrétně na mě připadla 3. a 4. vrstva (dnešní IP a TCP). Jako 2. vrstva se implementovala HDLC, na fyzické úrovni pak ovládání modemů. Tak jsme pro DECovský RSX11M a pro Z80 multiprocesorový TurboDos udělali něco, jako jsou dnes sockety. Tedy to, co má dnešní programátor už k dispozici v OS.

Tehdy to všechno, včetně DECNETu, byly homogenní sítě skládající se z uzlů (odpovídajících dnešním routerům) a z hostujících Front-End procesorů, které na síti uzlů představovaly gatewaye. Jako komunikační HW byly synchronní adaptéry (např. Z80-SIO) a modemy. Technologie internetu se jeho lokálními sítěmi byla teprve za dveřmi ...

PS.: možná někoho potěší, že to bylo všechno v assembleru :D . Jiné kompilátory jsme, nakonec, ani neměli.
tomasjedno

#28 Příspěvek od tomasjedno »

mtajovsky píše:PS.: možná někoho potěší, že to bylo všechno v assembleru :D . Jiné kompilátory jsme, nakonec, ani neměli.
Já jsem na té TNS s CP/M (ta CP/M byla Slušovicemi dobře ukradená, včetně ponechaného copyrightu Digital Research) měl i C, ale když jsme viděli, jaké hrůzy ten kompilátor vyráběl, tak jsme stejně jeli v assembleru.
Později, na PC-AT, se mi docela osvědčilo udělat tělo programu v Turbo Pascalu, a časově náročnější či často volané routiny přepsat do assembleru.
mtajovsky

#29 Příspěvek od mtajovsky »

Já jsem vlastně od roku 1983, kdy jsem z úseku techniků přešel k programátorům, až do 1990 neměl k dispozici nic jiného, než samé assemblery. Na PDP to bylo už součástí OS, protože operační systém se při instalaci na konkrétní počítač překládá a sestavuje na míru HW podmíněným překladem. Z důvodu minimalizace, paměť byla velmi, velmi drahá. Takže instalační média - magnetické pásky - nejenže obsahovala zdrojové texty OS, ale i kompilátor MACRO-11, TaskBuilder (linker) a Lib-11 (knihovník). Před rokem 1990 se sice začalo objevovat C pro DEC v rámci uživatelské skupny DECUS, ale mělo spoustu chyb.

Příchod PC po roce 1990 k nám pak přinesl úplně nový svět jak v programování, tak v sítích samotných. V roce 1991 jsem si za 5500,- korun československých pořídil svoje první legální IDE Borland C++ 2.0, jo, jo ...
judeware

#30 Příspěvek od judeware »

No když už jste opět odbočili od původního tématu (identifikace karty), přikládám foto zmiňované karty Lantastic z mé zahrádky a pár poznámek k tomu...

Lantastic nebyly karty ale síťový OS.

Nemám ve zvyku slovíčkařit (tady na fóru mi vadí jen permanentní označování obvodů Atmel a PIČ termínem procesor). Pišme raději, že byl Lantastic software pro síťovou komunikaci v O.S. DOS a Win 3.x (např.). Jako síťový O.S. bych označil Unix a Windows 95 a vyšší (dejme tomu).

Aha, tak ty jsem nezažila...

Andrea totiž ještě patří mezi juniory do 35 let. :wink:

...možná někoho potěší, že to bylo všechno v assembleru...

Tohle potěší velice - i slovutný mtajovsky dokáže uznat, že nejlepší jazyk všech dob je ASM Z-80... :D

...ta CP/M byla Slušovicemi dobře ukradená...

Nebyla, jako božský Karel nekradl západní hity jejich zpěvem s českým textem. Stačilo změnit jméno - Mikros. :lol:
Přílohy
Karta_Lantastic_2Mb.jpg
Karta z učebny milevského gymnázia (v provozu asi 96..98)
(174.58 KiB) Staženo 73 x
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“