Fujitsu Siemens PA2548, výměna BGA
Moderátor: Moderátoři
Fujitsu Siemens PA2548, výměna BGA
Děkuji
- Philip_Fry
Zahodit i s rukama.
U tohoto modelu za to nemůžou kuličky pod čipy. Jsou tam prostě čipy od nVidie s vadami substrátu. Takže i reballing je pouze chvilková záležitost. Aby byla oprava spolehlivá tak je třeba oba čipy vyměnit. - a to je silně nerentabilní z dalšího důvodu.
Čipy které se prodávají na Ebay jsou buď překuličkované staré nebo z let kdy se vyráběly čipy s vadným substrátem - takže z louže do bláta.
Čipy dejme tomu z roku 2010 a výš kde by již neměly být vady jsou za poněkud jiné peníze.
Ale v pohodě spousta servisů to "spravuje" a dokonce dávají záruku 3 měsíce.
- Philip_Fry
V mém případě šlo o oživení počítače na nějakou dobu, než majitelka, dobrá kamarádka, nastřádá dost peněz na nový kousek. Prohřátí horkovzduchem pomohlo jen asi na tři týdny nebo měsíc (nic jiného jsem taky nečekal, ale alespoň jsem se ujistil, že je problém opravdu v grafice), nakonec jsme se proto rozhodli pro výměnu BGA. Myšlenka rezise o levných šmejdských čipech z Číny mě po pravdě řečeno nenapadla, ale asi na tom něco může být, i když podle mé zkušenosti se to zas tak bagatelizovat nedá. Každopádně výsledek je takový, že notebook od opravy (květen 2012) už nějaký čas spolehlivě šlape, teď ho myslím zdědily děti - za necelých 900Kč to myslím účel splnilo, prostě 4000Kč za nový BGA (což je celkem běžná cena v ČR) do 5 let starého notebooku nikdo nedá.
Jasně, z jednoho opraveného kusu a navíc po krátké době se kloudné závěry dělat nedají, ale sám za sebe tvrdím, že opravit to lze a za rozumné peníze. Jen je potřeba počítat s tím, že to může za krátkou dobu znova odejít, takže je potřeba si dobře promyslet, jestli do toho půjdu "na kšeft" a ještě se pod to podepíšu.
Jeden se ještě dá mám nějaké dodavatele a dodávají čipy, že se to opravdu nevrátí. Jenže cena je jinde. V tomto notebooku je navíc i severní můstek nVidia a to MCP67MV-A2 Ten nový vychází na cca 16-18stovek v nákupu. Na překuličkované házím bobek - to si můžu udělat sám.
A kazí se jeden za druhým.