Step-up LED driver (asi do 1,5A)

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
petrfilipi

Step-up LED driver (asi do 1,5A)

#1 Příspěvek od petrfilipi »

Dobrý den, dámy a pánové,
nemáte někdo tip na normálně sehnatelný step-up (případně i down) měnič pro LED 5-10W (=7-12V a proud okolo 1A). A potřeboval bych ještě, aby byl stmívatelný, nejlépe přes PWM. Step-up bych rád proto, kdyby náhodou došlo k poruše výstupu měniče, aby mi neodešla připojená LEDka.
Já jsem jich našel sice dost u Linear Technology (třeba LT1618), ale zase ho neseženu v GME nebo GESu. Taky Maxim má dost měničů (MAX1577), ale taky ho v GME/GESu nemají. Na Ebayi bych je asi koupil, ale nechci kupovat něco, co na Ebayi nabízí jeden jediný člověk.
Tak jsem našel v Číně step-down měnič s PT4115 za 8USD. Nemáte s ním někdo zkušenosti?
Případně - bylo by možné vyrobit nějaký step-down měnič s PICem (který stejně v zapojení budu mít, bude řídit časovač), nabíjet cívku a rozepnutím tranzistoru ji vybít do kondenzátoru? Našel jsem i nějaké kalkulačky na takováto zapojení, ale nemám s nimi vůbec žádné zkušenosti.

Děkuji za Vaše rady.

Petr Filipi
petrfilipi

#2 Příspěvek od petrfilipi »

Našel jsem LM3404, to by mi možná vyhovovalo.

PF
ok1xgi

#3 Příspěvek od ok1xgi »

Farnell má to LTéčko za 130CZK...
Poslední slova před smrtí - Tam není víc jak 12 voltů.
Atlan

#4 Příspěvek od Atlan »

http://www.dutchforce.com/~eforum/index ... opic=28210
http://www.fancon.cz/led-lamp-driver/le ... river.html

Akurat pri 1A budu velke ubytky na snimacich rezistoroch navyse externy tranzistor koli prudu.
petrfilipi

#5 Příspěvek od petrfilipi »

Díky za podnětné názory, hlavně za odkaz na dutchforce.com.
Zkusím to řešení s TL431. A případné stmívání bych zkusil vyřešit pomocí PWM buď na vstupu celého regulátoru (regulace napětím), nebo jsem taky viděl, že je možné tranzistorem jakoby zkratovávat výstupní LED diodu. Otázkou je, zdali se pak moc nerozkmitá proudová regulace.

Petr Filipi
Odpovědět

Zpět na „Součástky“