DVB-T príjem

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sanoch

#151 Příspěvek od sanoch »

OK díky.
kokun

#152 Příspěvek od kokun »

Honza - kokúň
Administrátor

#153 Příspěvek od Hill »

Tak hlásím, že v Jičíně se mi podařilo dostat do STA MUX4 z vysílače Chlum u Hradce Králové. Anténa (plzeňské síto) sice dál kouká přes accesspoint O2 internetu, ale vložka Alcad pro 45. kanál to zvládá.
Předzesilovač Teroz pro 45.kanál i odlaďovač 464MHz, které tam byly kvůli příjmu analogové Primy z Litického Chlumu u Žamberka, stačilo vyhodit. Úroveň kanálu 45 na zásuvkách je v průměru o 4dB nižší, než mají ostatní MUXy (atenuátor je na dorazu), ale stačí to i se slušnou rezervou.
Po otevření skříně jsem pochopil, proč v celém rozvodu nejde MUX3: vložka pro 60.kanál ležela ve skříni tak, jak jsem ji tam loni nechal, protože ostatní díly STA byly ještě v záruce, tak ať ji tam zapojí technik. Zjevně u nás od té doby nebyl. Protože nemám originál propojky, snad nebude vadit, když si je vyrobím a zkusím, jestli se pak v rozvodu nebude prát kanál 60 s kanálem 61 (MUX2), který tu už v pohodě šlape.
Inu, uvidíme.
Naposledy upravil(a) Hill dne 06 lis 2012, 17:06, celkem upraveno 1 x.
scorpions-cz

#154 Příspěvek od scorpions-cz »

Občas se mi stalo ,že při příjmu dvou kanálů vedle sebe jsem musel vložky ALCAD rozebrat a "zúžit " ,tak aby měly opravdu šířku jenom 8MHz. Z výroby jsou některé trochu "širší" a to může dělat neplechu.
Duvsan

#155 Příspěvek od Duvsan »

Podľa všetkého vypadli multiplexy 810MHz a 818MHz. 610MHz funguje. Ide o maďarské programy, pre otca. Neviete o tom niekto? Ja maďarsky neviem (v príd. mene je to vraj malým písmenom, prepáčte OT) a ani netuším, kde by som mal pátrať. Dík
BTW, čo je to tá vložka ALCAD? Čo som pochopil, pásmová priepusť, či odlaďovač? Ď
Hill
Administrátor

#156 Příspěvek od Hill »

Nene, řeč je o velmi selektivní kanálové (případně dvou-, tříkanálové, pásmové) zesilovací vložce do společné televizní antény. Jde o jeden z nemnoha opravdu dobrých systémů.
Koukni se.
Jde o velmi selektivní zesilovače se značným ziskem (s nastavitelným útlumem až o 20dB na vstupu kvůli vyrovnání úrovní jednotlivých kanálů na účastnických zásuvkách), které jsou připravené pro paralelní řazení v rámu STA.
Když se totiž pustí do rozvodu pro více účastníků všechno, co anténa přijme, vznikají často značné problémy se stabilitou a rušením, proto je výhodnější vybrat a zesilovat jen "ty užitečné" kanály.
Alcad znamená samozřejmě daleko širší sortiment výrobků, ale zde je nejčastěji pod touto značkou řeč o sortimentu pro společné antény a kabelové rozvody.
Smozřejmě existují i levnější zesilovače se zvýšeným ziskem na jednom či více vybraných kanálech, ale jejich selektivita, tedy potlačení těch zbytečných pásem mezi nimi, je podstatně horší a projdou jimi i nepotřebné signály, které mohou příjem DVB-T zcela znemožnit.
Duvsan

#157 Příspěvek od Duvsan »

Děkuju, Hille. No doufám, že to nebudu muset shánět.

O tých dvoch multiplexoch niekto neviete?
kokun

#158 Příspěvek od kokun »

Honza - kokúň

#159 Příspěvek od Duvsan »

No děkuji, ale co tím bylo míněno? Co jsem se dopátral, vysílají níž, takže by neměli rušit. Nebo mi něco uniklo?
kokun

#160 Příspěvek od kokun »

Ale to nebylo míněno jako odpověď na tvůj dotaz - tu neznám.
Toto je všeobecné info :wink:
Honza - kokúň

#161 Příspěvek od Duvsan »

Pár MPX vysiela na tých frekvenciách. Neviete niekto, ktorý začal tak pred troma-štyrmi dňami? Ď
kokun

#162 Příspěvek od kokun »

Inverzní počasí a dálkový příjem DVB-T (3.)

Inverzní počasí by se mělo (podle předpovědi) koncem tohoto týdne opakovat ... :wink:
Honza - kokúň
Administrátor

#163 Příspěvek od Hill »

Tak se mi zesilovací vložky v STA pro kanály 60 a 61 spolu snesly velmi dobře.
Jen mi zbyla vložka pro 23. kanál, o kterém jsem zatím nezjistil ani, že by se s ním v okruhu nejméně 250km na všechny strany od nás do budoucna počítalo. Zatím tam sice nijak nevadí, přesto ji při vhodné příležitosti vyndám a uložím.
scorpions-cz

#164 Příspěvek od scorpions-cz »

Ta vložka jde přeladit zhruba o 10 kanálů. Jenom nikdy nevíš kde jsi. To znamená ,že to může jít o 2 kanály dolů a o 8 nahoru a nebo taky naopak. :)
Hill
Administrátor

#165 Příspěvek od Hill »

Ty vložky, o nichž píšu, byly před montáží kontrolované na tvar propouštěného spektra, u toho jsem byl, nevím to jen u té pro 60. kanál, co mi tu zbyla po analogové Primě z Ještědu, při výměně zařízení STA na 60.kanálu nevysílalo široko daleko nic, proto jsem ji schoval a později ji nechal připravenou ve skříni technikovi, který měl přijít přidat MUX3 z Černé hory.
Tato vložka byla z výroby naladěná na kanál 60, ale pochybuji, že ji někdo kontroloval (proto jsem spíše čekal potíže), nehledě k tomu, že jsme tehdy měli vodorovné rozvody ve sklepě tahané zeleným koaxiálem se značným průsakem a ta Prima chodila spíš pěšinkami, než společnou anténou: v jednom patře hrála, pak ve dvou špatně či vůbec, v dalším zase hrála... až do nějakého zásahu do anténního systému na Ještědu, kdy klesla úroveň K60 na naší anténě o 26 až 28dB a Prima přestala fungovat i tam, kde předtím nějak šla. Max.zisk 53dB zesilovací vložky ZG401 nestačil a s předzesilovačem se celá souprava rozkmitávala.
Pak tedy došlo na náhradu celého zařízení TESA-S bezkonvertorovou soupravou Alcad (tedy kanály R11, 23 a 40 z Černé hory a 45 z Litického Chlumu) a zejména kanály 23 a 40 si vyžádaly výměnu horizontálních větví rozvodu novým koaxiálem.

Protože dodnes čekám, kdy mě UPC odpojí od kabelovky a přepojí ve své zaplombované skříni moji zásuvku na rozbočovač STA, neměl jsem tušení, že tu připravenou vložku najdu tam, kde jsem ji loni položil, nikdo ze sousedů si nestěžoval, že na zásuvce MUX3 nemá. Patrně u nás technik STA vůbec nebyl, protože faktura dodnes také žádná nedorazila.

V každém případě jsem použil hybridní odbočovač s odbočným útlumem -15dB, zařadil ho mezi výstup STA a stoupačkové vedení, z odbočení přes regulovatelný útlumový článek 0...-20dB připojil settopbox s monitorem a podle indikátoru úrovně (stažené asi na 65% délky stupnice, zde už obvykle reaguje indikace s větším rozlišením úrovně) srovnal výstupy jednotlivých kanálů podle MUX1 a MUX2, protože oba byly nastavované podle profesionálního zařízení od Kathreinů z Rosenheimu, a jede to.

Pokud to někdo budete muset chtít také dělat, myslete na to, že STA má nejen vstupy, ale i výstupy, na samice, a že budete potřebovat kabel s konektory samec-samec. S výhodou poslouží dvou- až patnáctimetrový (ten pro případ, že na to chcete vidět i při seřizování antén na střeše) kus koaxiálu opatřený na obou koncích F-konektory. Ostatně i krátkých kablíků s F-konektory je lépe mít připraveno víc, protože můžete použít například
- útlumový článek AV206 či dva za sebou,
- odbočovač s větším odbočným a minimálním průchozím útlumem, například takovýa navrch potřebujete
- pár náhradních přechodek F-IEC (jak samce, tak samice),
ať se nemusíte nikam vracet pro kus šňůry či konektorů, které najednou chybí.

Potřebnou měřicí techniku samozřejmě tímto způsobem nelze nahradit, nicméně pro velmi slušně přibližné nastavení úrovní podle jedné, nastavené podle přístrojů, tato náhražka vyhoví, a to i dlouhodobě.
Samozřejmě na tu kanálovou vložku, o které vím, že je nastavená podle přístrojů, NESAHÁM!
V každém případě, pokud nevíte zcela jednoznačně, co v sadě STA k čemu je, nesahejte na to raději vůbec a zaplaťte odborníka s měřicí technikou. Jak totiž sousedi zjistí, že se v tom někdo hrabal, přičtou vám i vlastní neschopnost přeladit si kanály na vlastní televizi. A myslete na to, že je jich víc a proto mají pravdu...
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“