Spínač k vrtačce
Moderátor: Moderátoři
Spínač k vrtačce
- Přílohy
-
DSCF5840.JPG- (115.13 KiB) Staženo 281 x
Jen co si pamatuju tak B+B- je baterie;M1,M2 je motor (je jedno jak ho zapojíš je tam přepínač směru otáčení takže jde jen o to v jaké poloze ho chceš mít pro otáčení doleva - doprava). Jedem z vývodů baterie a motoru je uvnitř propojený nebo se připojuje na jednu svorku (už si nepamatuju).
Takže jde jen o to připojení tranzistoru (G,D,S) a na to se ti můžu podívat.
Ten hmatník je spojen s táhlem potenciometru a v koncové poloze je spínač pro plné otáčky. Takže upravovat hmatník nemusíš. Prostě celý táhlo i s hmatníkem vyměníš z původní vrtačky. Opatrně to rozeber (pozor opatrně žádné velké násilí destička pl.spojů je keramická a snadno praskne). Měl jsem starou verzi (ještě s tranzistory) a táhlo pasovalo i do nové s integráčem. Uvnitř najdeš i diodu (brzda motoru) a ta bývá často vadná. Takže pokud to nebrzdí (nebo naopak má zkrat,který byl příčinou závady elektroniky) dej diodu zvenku přímo na motorové vývody tak jak to bylo u těch starších tranzistorových. Uvnitř nic nepájej cestičky na keramice se snadno odlepí.
- frantajetel11
M1, jde na přepínač směru otáčení a S jde na druhý fous přepínače směru otáčení. Zbylé 2 fousy z přepínače směru otáčení jdou na motor. Pak už z něj trčí jen dráty červený G,černý T a žlutý D. Nabízí se podle mně možnost, že ten T přijde na tranzistor na S.
No nevím co upřesnit, mě se zadání zdá být komplet. Ale tedy znovu, chci nahradit u akuvrtačky, kde byl původní spínač s regulací otáček vykouřený, jiným, který mám k disposici. Taky je z nějakýho vraku a tak jsem ho nafotil, popsal značení a potřebuji vědět, kam připojit fous z tranzitoru (S). I když se nabízí, že by měl přijít na S na spínači, tak asi ne, protože S je obsazené vývodem na přepínač směru otáčení. Volné je jen T a pak přívody z baterky.
takže . . .
bez napětí zkontroluj jestli tam jsou propojky (zelené)
potom si udělej "zkoušečku s LED" a zkontroluj jestli to reguluje. bude se
měnit jas (jestli není ten regulátor taky vadný)
a teprve potom můžeš zapojit ten BUZ11 a odzkoušet to jako celek
. . . když nedodržíš tento postup, můžeš to opět spálit
nejdříve napiš tvůj výsledek měření propojek !
- Přílohy
-
regulator-schema.PNG- (23.62 KiB) Staženo 424 x