RLC Voltcraft LCR4080 - Zkusenosti

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PixelOrgy

RLC Voltcraft LCR4080 - Zkusenosti

#1 Příspěvek od PixelOrgy »

Zdravim!
Nemate nekdo nahodou nejake osobni zkusenosti (ne "jedna pani povidala") s RLC mericem Voltcraft LCR4080?

Diky
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Já ho mám - už jsem nějaké detaily psal do tohoto vlákna. Nechce si mi to opisovat, tak:

ohryzek36 píše:Ten Voltcraft mám, ale nemám toho moc na srovnání - kupoval jsem ho jako jediný lepší LCRmetr, co mám a ani v okolí to nemám s čím srovnávat, když nepočítám klasické multimetry s měřením kondenzátor do max. 20uF (bez měření cívek).

Mám ho už tak okolo dvou let a nepoužívám moc často (tak 1x za 1-2týdny), a zatím jsem musel jenom měnit 1x baterii a 1xřešit pojistku (to hlášení "Fuse") - zkoušel jsem měřit v obvodu a asi zůstalo ještě něco nabitého - hlášení se sice ozvalo, ale po restartu jelo vše v pořádku a pojistka zůstala OK, takže to má asi nějaký odpojovací systém (je tam minimálně PTC termistor). Měří napětím 1,33V (špička-špička), takže může se při měření v obvodu trochu zblbnout.

Osazený je jak součástkama od NXP (hlavně logika - HEF4052B, HEF4053B, HEF4518B, HEF4070B), tak i od Texas Instruments (nějaké TLV2262A + procesor MSP430F437 + ADC TLC7135C) + pár součástek od JRC (TL062) a nějaké neidentifovatelné (neznám všechny loga) - osazení mi hodně připomínalo starší (cca 15-20 let) německé měřící přístroje pro autodiagnostiku (akorát že v nich měl procesor ještě navíc desku plnou hradle, pamětí a podobné obslužné bižuterie :) +se nekonaly SMD součástky).

Kalibrace probíhá jednoduše (kabely rozpojit, pak do zkratu a už se může měřit), funguje jak při použití kabelů (mají tak cca 15cm), tak i klasických zdířek (teď jsem ji provedl manikůrovýma nůžkama), při použití kabelů hodnota tak o 1% ujede (teď byl rozdíl mezi 40,8uF a 40,4uF), což v praxi moc nevadí (myslím nějaké opravy, ne výzkumák).

S připojení do PC zkušenosti nemám (nepotřebuju to), instalační CD mám někde schované a kabel (opticky oddělený, cca 1,5m) i s adaptérem (12v/300mA, kabel má o něco delší) také. Dál to má zelené podsvícení (žádné modré hnusy se nekonají) a je vyrobený v Taiwanu :D.

Od té doby se toho moc nezměnilo - akorát ho používám už jako "stolní" na adaptér - nechce se mi měnit baterie (adaptér baterii nedobíjí) a s adaptérem je napájecí napětí aspoň stabilizované, takže by měl měřit přesněnji.
PixelOrgy

#3 Příspěvek od PixelOrgy »

Diky za odpoved! Myslim, ze jako seznameni to staci, vypada to celkem pouzitelne, a jelikoz nepotrebuju vyvijet nic jako VF merici techniku, presnost bohate staci :-)
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“