Elektromagletické odstínění dílny

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vladivostok

Elektromagletické odstínění dílny

#1 Příspěvek od vladivostok »

Zdravím zde všechny. Kdysi jsem někde četl, že si při stavbě elektrotechnické dílny či laboratoria, či co to bylo dělal ten dotyčný elektromagnetické odstínění celého objektu - Faradayovu klec . Má to nějaký význam? Říkám si, že by to mohlo mít vliv například při testování vf techniky, apod., aby výsledky nebyly ovlivněny okolím. Stavím si teď totiž dílnu, tak jsem si na to vzpoměl.
Díky za odpověď.[/b]
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

Jediná odstíněná dílna (laboratoř), kterou jsem viděl účelně používat, bylo pracoviště ve vývoji palubního radiokompasu. Feritová anténa v prostoru bez rušivých polí a přijímající vlastní vf pole z generátoru. Jestli máš v úmyslu se něčím takovým zabývat, tak budeš elmag. odstínění potřebovat.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#3 Příspěvek od Davidus »

elektromagneticky stíněná komora vypadá takto
https://picasaweb.google.com/lh/photo/G ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/u ... directlink
jedná se o třítunovou buňku z oceli, vevnitř je vykrytá feritovými deskami tloušťky 1cm a na nich jsou nalepeny ty špičky které slouží k tlumení odrazů elektromagnetického pole, jedná se o molitan napuštěný grafitovým práškem
, můžeš se inspirovat

ale počítej s tím že pokud obtáhneš místnost pouze plechem, bude docházet k odrazům a to mi přijde ještě horší
frantajetel11

#4 Příspěvek od frantajetel11 »

vladivostok píše:...Má to nějaký význam?...

Pro normálního smrtelníka nemá :wink:
Yarda1

#5 Příspěvek od Yarda1 »

Co tam chcete dělat? Možná by nebylo špatné změřit, jaké se tam vyskytuje elmg pole, třeba jestli někde poblíž není nějaký radioamatér co vysílá. Případně pokud podobné pokusy chcete dělat vy, tak aby vám nechodili z okolí nadávat, že jste jim rušil 456. díl oblíbeného seriálu Ordinace na Ulici.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#6 Příspěvek od Davidus »

no kdyby si postavil certifikovanou EMC laboratoř (pár desítek až stovek Mkč) tak by to mohl být slušný kšeft :lol:
vladivostok

#7 Příspěvek od vladivostok »

Pokud si matně vzpomínám, bylo to zevnitř celé potaženo pletivem s oky asi 2x2 cm, které bylo samozřejmě uzeměno - stěny, strop, podlaha nevím. No předpokládám, že jako odstínění vf pole by to mělo fungovat, kdybych dělal nějaké zkoušky či pokusys vf zařízeními - vysílači. Jak zde již Yarda psal, abych nerušíl ulici v ordinaci :D
Atlan

#8 Příspěvek od Atlan »

Staci zohnat kvalitnu staru farbu s prisaddou olova vymalovat steny strop a podlahu... Faradajova klec jak vysita.... :roll: :twisted: :lol:
pepik9

#9 Příspěvek od pepik9 »

Nebo králíkářský pletivo pod omítku.
mtajovsky

#10 Příspěvek od mtajovsky »

A nejde jen o samotné stínící stěny. Je třeba zabránit průniku přes elektrická vedení, větrání a jiné přípojky, škvíry ve dveřích a tak dále. De facto by se mělo pracovat vně této komory a testované zařízení by mělo být v komoře samotné, případně jen s měřícími anténami. To znamená další průchody do komory, které nesmí nic propustit. Stíněná laboratoř je hezká, ale nanic, když souhrn zařízení uvnitř vyrobí řádově více elmag. smogu, než kolik proniká.
p32

#11 Příspěvek od p32 »

pepik9 píše:Nebo králíkářský pletivo pod omítku.

Mám toho na 4 komory. A je fakt účinné, králici nic nevyzařovali. :lol:
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

záleží samozřejmě na tom, jaké frekvenční pásmo se řeší, jaké výkonové úrovně a jak rozměrné pracoviště se má do klece vejít.
Ochrana před vyzařováním ze zdroje signálu by se v termonologii snad spíš nazývala odrušením.
vladivostok

#13 Příspěvek od vladivostok »

Jak jsem psal, někde jsem to četl, tak jsem chtěl znát názor, takže díky.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“