Presovač SUPREMO od ZELMERa
Moderátor: Moderátoři
- scorpions-cz
Presovač SUPREMO od ZELMERa
Tomáš.
Na spodní desce by mělo být prakticky všechno (zdroj, procesor, triaky a relé), na horní jenom ovládací panel a LEDky - pár podobných desek tu mám (sice z Krupsu XP405030, ale to je všechno univerzální čína něco z řady TSK-18xx), není to nic složitého.
Jestli se presso vypne úplně, tak bych to viděl buď na problém na desce (něco "cvičí" s napájecím napětím, ale jestli je na desce trafo, tak je to blbost - to bývá docela tvrdý zdroj), popřípadě chyba ve snímači - termistor bude OK (když se presso dokáže v pohodě nahřát), tak spíš průtokoměr - po profouknutí by se měl dát na jeho výstupu výstupní signál - je připojený trojvodičově (GND, VCC, OUT), jde proměřit i v zapojení nějakou logiskou sondou.
To je zatím vše
- scorpions-cz
1. typ (vlevo nahoře) se používal u různých výrobců, já ho nejvíc potkával v pákových pressách zn. Krups, ale bývají i jinde - poslední dobou se už nedají moc dobře sehnat - může být i v tomto pressu
2. typ (vpravo nahoře) jsem viděl u novějších Zelmerů (13Z015 a výš) - bývaly černé a přívodní kabely byly bez opletení - teoreticky by mohl být i u 13Z013, ale nevím. Sehnat se moc nedá - jedině z vraku, výrobce nic nedodával - byly rádi, že občas přijely z číny paleta čerpadel.
3. typ používají "normální" výrobci - u tohoto pressa asi nebude, ale sehnat se dá docela rozumně sehnat, ale zároveň se pratkicky nekazí...
Nejspíš by ale nebylo od věci zkusit průtokoměr opravit - některé typy se dají jednoduše rozebrat (2. a 3 mají bajonet), některé hůř (1. má několik západek), některé vůbec (3. někdy bývá slepená). Ideální by bylo odzkoušet nejdřív magnetický snímač, jestli reaguje na magnet (používají se unipolární i bipolární spínače), případně prověřit vrtulku (jestli není zaseklá), nebo magnety na ní (jestli tam jsou, popřípadě jestli nevyrezly). Opravit se dá teoreticky vše - jen s lepením náhradních magnetů na vrtuli bývají problémy.
Jestli se ale nepodaří průtokoměr opravit, tak by prakticky mělo stačit sehnat jakýkoliv, co se do pressa mechanicky vleze - akorát bude potom potřeba přeprogramovat elektroniku (dle návodu), aby dávala rozumné množství kávy + možná to bude dělat zmatky při proplachování - to už nevím.
- Přílohy
-
flowmeter.gif- (42.45 KiB) Staženo 133 x
- scorpions-cz
- scorpions-cz
Napadá mě jediné - zkusit ten druhý průtokoměr - jestli je vúbec v pořádku, popřípadě jestli ses nesekl při zapojování konektoru nebo hadic - některé mívají šipky, ale vstup se dá poznat podle změnšeného vnitřního průměru (prakticky je to tryska na roztočení vrtulky).
- scorpions-cz