Připojení krbu a kotle
Moderátor: Moderátoři
- frantajetel11
Připojení krbu a kotle
Mám jeden instalatérský dotaz:
Mám plynovej kotel a krbovou vložku s teplovodním výměníkem - oba jsou napojený na radiátory. Každý má svoje čerpadlo. Momentálně to mám zapojený tak, že když topím kotlem, tak kohoutem zavřu okruh do krbu, když krbem, tak zavřu okruh do kotle. Potřebuju vyřešit nějakou "automatizaci".
Mým selským rozumem jsem vydedukoval, že by měly stačit dva zpětný ventily. Co jsem ale koukal různě po netu, tak tam vždycky je třícestnej ventil... Je k tomu nějakej speciální důvod?
P.S. To aby oba "vyhřejváky" nejely najednou mám vyřešený...
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
- frantajetel11
JJ čerpadla jsou dvě, každej vehement má svoje.
Akorát se teda zeptám na ty zpětný klapky - jak moc jsou spolehlivý?
Abych tam případně dal i nějakou "tlakovou pojistku" v případě, že by ta klapka zůstala zavřená a systém se začal tlakovat čerpadlem. Nebo nějakej jinej blbovzdornej mechanismus
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
- frantajetel11
- tomasjedno
Bude jim to srdečně jedno, akorát budeš mít nějaké drobné tepelné ztráty.frantajetel11 píše:...co na to bude říkat čerpadlo, který bude vypnutý. Případně co na "obrácenej oběh" bude říkat kotel nebo krbová vložka?
Při instalaci zpětné klapky je dobré dát před ni kus rovné trubky na uklidnění proudu vody a je lepší ji dát svisle - jinak může mít sklony řachtat.
- frantajetel11
http://www.mountfield.cz/zpetny-ventil- ... Z3037.html
dobre si pozri, z akého materiálu je klapka samotná. Ja som mal taliansky, kde bola klapka z plastu, na ňom nalepená guma. Plast sa časom zdeformoval a potom ventil prepúšťal. Potom som ho vymenil za rovnako vyzerajúci, ale s mosadznou klapkou. Odvtedy sa mi už bojler neprehrieva na teplotu kotla...
----------------
Niektore spatne ventily (klapka sa uzatvara iba samotiazou) musia byt namontovane iba zvislo. Klapky s pruzinou vo vnutri mozu byt montovane lubovolne. Plastove sp. klapky su na zahradne cerpadla (v nasavacom kosi).