Časová schránka

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Gringo_Joe

Časová schránka

#1 Příspěvek od Gringo_Joe »

Chtel bych vytvorit pro sve potomky neco jako casovou schrankum podobnou, jake se obcas najdou pri oprave kostela, nebo tak. Dal bych tam info o soucasne dobe, nejake fotky, etc..
Videl jsem uz borce, kteri takove schranky vytvareli, ulozili to vsechno na flashku a tu uschovali do uhledne krabicky. Vzhledem k tomu, ze casto neprectu sotva rok starou flashku to nejspise nebylo moudre.
CDcko (DVD) taky vydrzi sotva par let, jsou sice specialni disky (cesky vyrobek), ktery vydrzi mnoho, ale vidim dalsi problem v tom, ze za padesat let uz nikdo nebude vedet co ten stribrny krouzek je zac a pokud ano, nebude kde ho precist (zkuste dneska najit nekoho, kdo Vam precte 5.25" disketu).
Ma nekdo napad, nebo tip na nejake trvanlive medium? Nebo bude nejlepsi se spolehnout na papirovou formu?
SDZ

#2 Příspěvek od SDZ »

Dost mě překvapuje,že flešku nemůžeš přečíst ani ne do roka.Mám doma dvě už spousty let a fungují obě.
Papír je asi nejspolehlivější.Co takhle nějaký SATA2 disk ?
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

Zapomeň na nějaké moderní nosné médium, za pár let to nebudeš mít na čem přečíst, i kdyby ti data vydržela. Jedině papír má šanci. Pokud foto, tak raději čb.
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Panda38 »

V takovém případě bych raději použil zálohy na více typů médií, ta cena není tak vysoká vzhledem k důležitosti. Na každém médiu pokud se to vejde tak více kopií. Média nejsou moc stabilní, ale při více typech je větší šance. CD mi přijdou spolehlivější než DVD (stará CD přečtu líp než DVD). Časem se mohou deformovat (teplem - tepelná izolace chránící před výkyvy). Jestli se nemýlím tak přepisovatelná RW jsou choulostivější než jednorázová. Ve Flashce může klesat náboj, choulostivá na elektrostatiku a RTG (kovové pouzdro, snad až olověné). HD choulostivý na otřesy a rozhraní morálně rychle zastarává, ale za 15 let by to snad mohlo být ještě kde přečíst. Ale asi není nad papír. Jen - laser se časem přilepí k vedlejšímu papíru, inkoust by mohl být trvanlivější, ale asi impregnace proti vlhku.
kevin_mitnick

#5 Příspěvek od kevin_mitnick »

inkoust na kvalitnim papire nebo folii, nic jineho nemas sanci za 20-30 let precist...
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

Hlavně abys nedopadl jako ten archivář v tomhle filmu.
ČB fotky a filmy jsou dost stabilní a analogový magnetický záznam taky. Určitý problém jsou reprodukční zařízení, potomci se holt musejí trochu snažit.
Jinak vzor je tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlatá_deska_Voyageru
Technická trvanlivost určitě delší, než společenská. Tam v prostoru na to aspoň nemůže žádnej zloděj, bombardér, požár.
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

kevin_mitnick píše:inkoust na kvalitnim papire nebo folii, nic jineho nemas sanci za 20-30 let precist...

VHS přehraju a 50 let starej mgf pásek tím spíš. 5.25 diskety taky.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Habesan »

Já ten film neviděl...

Taky už funguje vypalování obrazů laserem do kusu skla.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Killroy
Moderátor

#9 Příspěvek od Killroy »

Vzkaz pro potomky vytesat do kamene.. Historie ukazuje, že pořádná žulová stéla toho vydrží zdaleka nejvíc. Akorát holt té práce s tím.. :D

.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
Michal22

#10 Příspěvek od Michal22 »

Killroy- technika jde dopředu, takže dnes stačí sepsat obsah, nechat si vyřezat na plotteru fólii a pak to do žuly vypískovat.
To víš, taťka byl kameník...
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Panda38 »

Tak ještě převést fotky na samoopravný plošný QR kód a konečně je tu spolehlivé a trvalé šutroidní médium, ideální pro časové schránky.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Akurat bude problem s mnozstvom potrebnej zuly.
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

Habesan píše:Já ten film neviděl...
Je to o posledních 4 lidech po biologické válce a jeden z nich vyrobí obrovskou bednu z anticorra a do ní snáší všechno, co chce uchovat pro cizí civilizace. No a jednou na něj spadne víko. Asi bude těžké ten film vidět, protože není moc multikulti, autor toho viru je nějaký vietnamec, takže těch přeživších je vlastně chvíli pět, než ho zaženou se samopalem před zeď. ČST po podle archivu vysílala jen jednou před 38 lety. Nevím jak ST.
rnbw: a taky dost velký pozemek.
Problém je dneska spíš jak oddělit balast od hodnot, když si představím jak zůstávají hory záznamů všelijakých sraček jako 1865. díl Uvař to, kde sa sebe blije sprostoty nějaká mediální spodina, naproti tomu původní video nebo aspoň fotka z 15. století se prakticky nedá sehnat.
Hydrawerk

#14 Příspěvek od Hydrawerk »

Nedávno jsem ve smetí našel pár starých knih z konce 19. století. Měly tedy klidně 110 let. Stačilo otevřít a číst. Nic lepšího není.
Na druhou stranu mám dost DVD s fotkami. Jsem zvědavý, jestli je přečtu za 20 let. :? :? Nevadí, když půjde přečíst jenom 70% fotek. :? :?
warp

#15 Příspěvek od warp »

A co holografické (hologramy) foto vypálené laserem do kvádříku epoxydu. Jinak starší menší NTB HDD pokud bude hermeticky uzavřen by to mohl vydržet + bych přidal USB převodník. Ovšem papír je papír - co takhle pro srandu hezká truhla děrných štítků? Dále by se dal vypálit laserem text na kovové folie - ale asi docela drahé. A taky bych zanechal vzorky DNA (v budoucnu lze dle nich zjistit v archivu skoro vše o předcích)
Naposledy upravil(a) warp dne 26 lis 2012, 21:02, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“