Sovětské hodiny elektronika 15M - předcházejí se!
Moderátor: Moderátoři
- frantajetel11
- Artaban001
Jinak - Tak velký rozdíl svědčí o chybě ve filtraci napájení, jak tady píší i ostatní, takže o těch elektrolytech vůbec nepřemýšlej a vyměň je. Neboj, nejsou drahý. Pokud to nepomůže, tak bych Ti doporučil zkontrolovat frekvenci krystalového oscilátoru. Problém je ale, Jak se napíchnout na krystal a přitom ho neovlivnit. Chce to čítač z hodně citlivým vlezem a co nejmenší vazební kondenzátor (jak hodnotově, tak mechanicky).
Kondíky jsem vyměnil. Ale při výměně se mi podařilo rozšmelcovat součástku které jsem si nevšiml - ze strany VFD digitronu. Typuju že je to starej ruskej rezistor, pro následnost přidávám fotografii. Zajmavé je, že na fotografiích na internetu jsem tuto součástku nikde neshledal.
Na součásce je nadpis M75, tj pokud je to rezistor tak 750K, doma mam jen 680K a 820K
Bez tohoto rezistoru tam svítí pouze jeden znak, a občas to ruzně přeskakuje, že začne svítit jiný v pořadí, když tam dám jednu z nejbližších hodnot chová se to zhruba stejně, doufám že je to rezistor, je to jakási trubička..
Zítra to koupím nové. Doufám že ta chyba není jinde.
Možná by nebylo špatné koupit i nový krystal, jak jsem tam pájel ty rezistory, je možné, že jsem ho nadměrně zahřál, i když jsem se snažil pájet co nejkradšeji. Je to tedy normálně 32768k
- Přílohy
-
rez.jpg- (39.12 KiB) Staženo 85 x
CZJKP1 píše:Ale při výměně se mi podařilo rozšmelcovat součástku které jsem si nevšiml - ze strany VFD digitronu.
Jirko, Jirko, Jirko . . . ty jsi ale čuně !!!
a jen tak na okraj, čím jsi pájel ????
doufám že né trafopájkou !!!
ty obvody jsou totiž CMOSy !
takže sis asi vyrobil závadu, která bude končit popelnicí . . . a sám !
a jestli to tak bylo, měl závadu . . .
a tím to šlo rychleji !
ve schématu má pozici C2 a hodnotu 68pF . . .
je to tak Jirko? nebo se pletu ?
- Přílohy
-
hodiny-kondik.jpg- (56 KiB) Staženo 142 x
Trafopájku sem nevzal do ruky už asi pět let, to víš, my líňí jak prase využíváme mikropájky ERS50
Ano, na tu součástku jsem se snažil ,,pájet", myslel jsem, že je to odpor, a že to ještě zachráním ,,na vyzkoušení" jenže je tam nějáká kovová vrstva, která po dotknutí hrotu zmizí v nedohlednu
Jinak máš člověče pravdu!!!!!!!!!! Jedním vývodem to jde na krystal!!!
Zkusím udělat nějáké foto kde to bylo napájené.
Jinak v tomto případě zaniká název ze strany spojů, protože spoje jsou z obou stran, tedy ze strany digitronu
Myslím, že to bude spíše těch 75, proč by měl 68, když na pouzdře je cosi M75
Edit: A ještě videíško z R=M68, jak je vidno, rezistor nebude to pravé ořechové http://leteckaposta.cz/567509770
- Přílohy
-
2012-11-28-389.jpg- (268.15 KiB) Staženo 125 x
-
2012-11-28-387.jpg- (281.36 KiB) Staženo 101 x
-
2012-11-28-388.jpg- (199.92 KiB) Staženo 127 x
- frantajetel11
Je to tedy kondík? Co tam mam dát, keramiku nebo folii, a jakou hodnotu? Zálěží tato hodnota na rychlosti času těch hodin? Dnes se v řadě vyrábí 68p a pak až 82p.. Ve folii jen 68p (nejbližší)
CZJKP1 píše:Myslím, že to bude spíše těch 75, proč by měl 68, když na pouzdře je cosi M75.
Achjo, ty rusáci, trubičkový kondenzátory, nojo, aby oni neměli něco neatypického..
proč atypické ?
75pF měli rusáci normálně v řadě a i u nás je 75 v řadě !
Není to sice úplně obvyklé, ale v řadě je . . .
No a proč je na schématu 68 a na tišťáku 75 ?
To je jednoduché, prostě výrobce měl krystaly, které kmitaly přesně jen s tím 75pF kondíkem !
68pF bylo asi málo.
A ještě se pozastavuješ proč zrovna trubička . . . protože byla kvalitní s požadovanými teplotními vlastnostmi.
(šedivá barva - malý kladný teplotní drift)
(zelená barva - velký kladný teplotní drift, vyrovnává vliv měděného vinutí cívky v rezonančním obvodu)
někde je to na netu popsáno, jaké barvy(a jejich odstíny) co znamenají . . .
třeba se někdo ozve, kde to je, já to bohužel nevím . . .
- frantajetel11
Má cenu tam dát nový (dnešní) krystal? Třeba tento http://www.gme.cz/krystaly-presneho-cas ... -p131-210/
To budu muset s tím trimrem hýbat, já myslel že se s ním jen kalibruje čas..
nakonec v epa mají slídovej 75pf/300v ale nechce se mi na objednávku a od doby co nemají prodejnu v Lidický to začínám mít z ruky.