Wifi anténka, kruhový vyžarovací diagram

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rolis7

Wifi anténka, kruhový vyžarovací diagram

#1 Příspěvek od rolis7 »

Dobrý deň. Prosím vás, potreboval by som (vyrobiť alebo kúpiť) miniatúrnu wifi anténku, ktorá by mala kruhový vyžarovací diagram. Moja predstava je nejaké mikropáskové vedenie na flexi pásiku, ktoré by sa vytvarovalo do kruhu. Podobné anténky sa používajú v mobiloch, len som ešte nenašiel model, ktorý by mi vyhovoval prevedením a rozmermi. Možno by sa to dalo vyrobiť aj z nejakej časti koax. vedenia. Vie mi niekto doporučiť nejaké riešenie. Ďakujem.
Eleman

#2 Příspěvek od Eleman »

Kruhový vyzařovací diagram má jakákoliv vertikálně umístěná anténa typu lambda/4, lambda/2, 5/4lambda apod. Například tato.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Aby v tom nebyla ukrytá myšlenka, že diagram bude kruhový, či rovnou kulový a přitom bude mít zisk alespoň 10dB. 8-)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Eleman

#4 Příspěvek od Eleman »

A jo takhle? Tak ta co je v mém odkazu má zisk 5dBi. Víc asi tento typ antén z principu nedá. Jestli je třeba všesměrová anténa se ziskem 10dB, tak to přeji hodně štěstí při výzkumu, nebo hledat nějaké profi řešení.
Mám ale jiný nápad: Wifi router s výstupem pro tři antény a použít tři sektorovky vzájemně pootočené o 120°. Jak bude vypadat homogenita pole se ale neodvažuji odhadnout - je to jen nápad.
Dá se samozřejmě sehnat všesměrová anténa i se ziskem 13dBi, ovšem pokud jsi ochoten ji zaplatit.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Oni totiž silně klamou tím pojmem "všesměrová", ona je totiž všesměrová jen v jedné rovině.

Kdyby vyzařovala ve tvaru ideální koule, nemůže mít zisk.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Eleman

#6 Příspěvek od Eleman »

Jasně, víme o co jde. Ale rolis7 se jaksi dosud neráčil vyjádřit, co od té antény požaduje, kromě kruhové (tedy v jedné rovině všesměrové) charakterisktiky. Možná, že už si vybral a nebude experimentovat.
rolis7

#7 Příspěvek od rolis7 »

Chlapci ďakujem za vaše príspevky.Prepáčte, že reagujem trošku neskor, ale bol som v teréne mimo dosah počítača. Máte pravdu idealna všesmerová neexistuje. Ja sa uspokojím aj so všesmerovosťou v jednej rovine (horizont.). Problém je v tom, že mi ponúkate riešenia, ktoré mi nevyhovujú rozmerovo. Preto som aj n nadpise volil názov "anténka" a preto som ako príklad zvolil anténky, ktoré sa používajú v mobiloch. Potrebujem niečo, čo sa rozmerovo vojde do krabičky veľkosti mobilu (nepojde do neho, len na predstavu), aby bola čo najviac všesmerová . Potrebujem prenášať data z takej krabičky do všetkých smerov naraz. Ďakujem.
Naposledy upravil(a) rolis7 dne 30 lis 2012, 13:54, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Stručně řečeno, hledáš řešení, který bude co nejmenší, přitom všesměrový a co nejvíc ziskový. Takový existuje, říká se mu perpetuum de.bile - něco si o tom vygoogli...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“