Jak rozchodit prepinace BMxxx

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Jak rozchodit prepinace BMxxx

#1 Příspěvek od Celeron »

Vim, ze se o tomhle uz tady psalo, zkousel jsem hledani vsechny mozny fraze ale nenasel jsem.
Mam zcela "zamrzly" prepinace v BM509 a BM529. V dalsich BMxxx chodi dost tezko. Zarezly to urcite neni, vytapena sucha dilna. Spis zatvrdla vazelina. Poradte prosim nekdo nejakou metodu jak je rozhejbat s co nejmensi demontazi. Obavam se, ze po odpojeni te hromady privodu k paketum to uz nikdy nedam dohromady. :(
Diky
Jirka
mtajovsky

#2 Příspěvek od mtajovsky »

Podmínku je, že se musí aspoň trochu hýbat. Do uložení hřídelky nastříkat pár kapek WD40 nebo brzdové kapaliny. Pokud má hřídelka i axiální vůli, je to lepší. Protáčením a zároveň axiálním posuvem se snažit kapalinu dostat do uložení. Jednou mi také pomohlo nahřátí pouzdra uložení pomocí smyčky trafo pájky omotané kolem tělesa pouzdra. V krajním případě si připravte hafo samolepkových štítků, které se patřičně popíší a nalepí na přívody k přepínači. A pak odpájet vymontovat a rozebrat. Beztak bude počasí, že by psa nevyhnal. :D
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

WD nemam, ale mam Diavu co se kdysi doporucovala na cisteni a mazani potenciometru. Umela vylecit i docela velky chrastitka. Kurna to je mrzuty do tech zcela zamrzlejch to asi nedostanu....
Jirka
frantajetel11

#4 Příspěvek od frantajetel11 »

WDčko maj v každý drogérii :wink: Diava ti na tohle rozhejbání asi bude k prdu...
mtajovsky

#5 Příspěvek od mtajovsky »

Zkuste na spáru mezi hřídelkou a uložení nakapat brzdovou kapalinu a nechat tak dva dny v klidu. Brzdovka má velkou vzlínavost, doporučuje se i na zatuhlé závity. Možná se to trochu uvolní. Ohřevem se ta spára trochu zvětší a brzdovka by měla vydržet i přes 100 stupňů.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Tak vitezstvi! Diava opravdu nic. WD v nasi obci zrovna nemaj. :( Tak jsem pouzil Kontox 10 s hadickou. Brzdovku jsem vyloucil, nektery zerou barvu, moje drivejsi zkusenost.
Asi po 5 minutach se obe "zamrzliny" pomalu rozhejbaly a tak jsem cyklus prokapani opakoval. Jak bylo mozny rozhejbat axialni vuli hridelky lehkym pacenim proti panelu, slo to pak uz velmi rychle. Jeste jsem na ty pouzdra z obou stran par kapek pridal a ted se vsechny hejbaj jak zamlada. :) Akorat volba R, L, C, Ce, Bat, Tol, Kal jde trochu tiz, ale asi to bude normalni, ma 11! paketu za sebou. Ty ostatni jsou jen 1-3 paket. Melo by to snad neco vydrzet u Kontox 10 pisou "omezene cistici, dlouhodobe mazaci a konzervacni ucinek, nevodivy".
Diky vsem za rady.
Jirka
Eleman

#7 Příspěvek od Eleman »

Po zkušenostech s Kontoxem :evil: , mám vážné obavy, že až vyschne, budeš tam kde jsi začal. Kápni do těch ložisek včas nějaký řidší olej.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Lukas-Peca »

Používám motorový olej (nový...) a vždycky to povolí, i když to třeba trvá pár dní až týdnů.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Já zase olej na šicí stroje , skoro i na řízek . :D
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Volej na rizek neee! Vzpominam na jednoho chytraka, co mi prinesl magnetak namazanej olejem na rizky. 8O Snad nakej Vegetol. Za pul roku vse zcela zabetonovany a horsi ze nevycistitelny...
Jestli si za rok vzpomenu, tak dam vedet, jestli prepinace znova "zamrzaj".
Jirka
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jjilek »

Ten olej na šicí stroje bych moc nedoporučoval, je na bázi rostlinných vysychavých olejů a časem zcepení, podobně i hodinářský olej.
jogo

#12 Příspěvek od jogo »

Na šijacie stroje sa používa dávno novší, silikónový, olej, myslím že ten je na podobné použitia viac než vhodný..
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jjilek »

Souhlasím.
mtajovsky

#14 Příspěvek od mtajovsky »

Tak já na běžné mazání používám kompresorový olej Texaco. Pokud je potřeba řidší, tak jsem dřív používal tlumičový olej pro motocykly, dnes jsem to nahradil olejem na přimazávání vzduchu pro pneumatické nářadí.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

jjilek píše:Souhlasím.

Ja bych to neprehanel. Pri nasem veku staci kdyz to vydrzi stejne dlouho jako od vyroby doted. :)
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“