Vetrakovy pazvuky

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Vetrakovy pazvuky

#1 Příspěvek od Celeron »

Nevim jak je to mozny, ale najednou me zacalo behem 2 dnu kvicet na 2 PC 4! vetraky. :x Divny je, ze nektery jsou rok, jiny tri roky stary. Jeste divnejsi je to, ze to dela jen pri zapnuti rano. Po zahrati vsude po stejny dobe asi 10 minut ticho. 8O PC stoji na stole ci pod stolem u venkovniho rohu mistnosti. Kdyz je premistim jinam, tak to nedela. 8O Nedela to podchlazeni bedny PC pres noc kdy je topeni v utlumu? Jak je znamo, ve venkovnich rozich mistnosti a hlavne v prechodu do stropu byva v zime o 4-8 stupnu min, nez uprostred mistnosti a tyhle rohy nekomu dokonce promrzaji. Asi opravdu zatuhne vazelina ve vetrakach a pak kvici a ohratim to skonci.
No abych dlouho nemudroval :) Rozdelat a vycistit a namazat. Ale cim nejlip? Kdysi me kamos "repasoval" nekolik podobnych kvicicich vetraku v technologii a jedou i pres prach a zimu uz 8 roku bez problemu. Bohuzel uz neni...
Takze cim, aby to nevyschlo ci nezatuhlo casem ci teplotou?
Diky
Jirka
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Co takhle jen vyčistit do sucha a nemazat ? Ale jestli to chceš opravdu mazat, tak potom jen minimálně (co je nutné) obyčejným vepřovým sádlem. Jestli tomu nevěříš, tak zkus jeden takový ventilátor dát do igelitu a na půl hodinky dát na mrazák, po vytažení ho vyzkoušej jak se točí a spusť ho.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Sádlo ne - to žlukne a vzniklý kyselý produkty rychle sežerou hřídelku. Namaž ho parafínem rozpuštěným v benzínu, stačí kapka nebo dvě - zateče to všude kde to je potřeba a po odpaření benzínu to bude mazat po každým roztočení.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ano, pri nizkej teplote sa to prejavi najviac.
Mazem to motorovym olejom. Alebo olejom na sijacie stroje.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od workhard »

Mažu syntetickým olejem na řetězy, má to konzistenci podobnou bílku, kam se to nalepí, tam to zůstane. Sádlo nebrat.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Já jsem zkoušel mazat hřídelky ventilátorku rychloběžnou vazelínou. Zatím dobrý.. Základem je umět rozdělat větrák, stáhnout ségrovky a pečlivě vyčistit pouzdra a hřídel. Pak mazat a složit..
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Když jsem měl inkoustovou tiskárnu, musel jsem jí vždycky v zimě zatopit, jinak vydávala hrozný zvuky a netiskla. Laserovka zas pro změnu špatně bere papír, když je teplo. I staré ledničce jsem musel v zimě topit, jinak nechladila. :D

V pátek jsem stěhoval pracovní počítač do nové krabice, protože ta stará rezonovala tak, že se to nedalo vydržet. Na jaře to asi přejde...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Koukám, že ten hec se sádlem zabral a ostatní se ozvali se svými zkušenostmi kromě Celerona, který šel asi koupit sádlo. :lol:
Já to máznu většinou silikonem, ale i jemný olej na šicí stroje se dá použít, když ho zrovna najdu. Jo a sádlo nežlukne, není to máslo. :wink:
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Kdybys nepsal o sádle , tak se netknu klávesnice . Sádlo pochopitelně žlukne . Ale olej na šicí stroje beru , vazeliny v žádném případě .
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Přiznám se, že jsem viděl žluknout jen máslo, ale sádlo se k tomu nikdy nedostalo.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

I v důchodovém věku Ti chybí zkušenosti .. :D Já tedy žluknutí spíše cítím na jazyku , než vidím . :D
tomasjedno

#12 Příspěvek od tomasjedno »

p32 píše:Přiznám se, že jsem viděl žluknout jen máslo, ale sádlo se k tomu nikdy nedostalo.
Když něco nevím, tak si to vygooglím :lol:
fero7

#13 Příspěvek od fero7 »

p32 píše:Já to máznu většinou silikonem,
Aj ja, ale nie tou na chladice.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

p32 píše:Koukám, že ten hec se sádlem zabral a ostatní se ozvali se svými zkušenostmi kromě Celerona, který šel asi koupit sádlo. :lol:
Já to máznu většinou silikonem, ale i jemný olej na šicí stroje se dá použít, když ho zrovna najdu. Jo a sádlo nežlukne, není to máslo. :wink:

Panove, tak jsem dostal tip, ze ne sadlo :) ale parafinovy olej. Nic lepsiho pry neni. Maji v lekarne.
K tomu sadlu... Kdyz jsem byl na operaci, chirurg me rekl, ze po vytahani stehu je nejlepsi mazat jizvu prasecim sadlem, samozrejme cistym nesolenym. Slic pry neztvrdne, neudelaji se na nem "hrabe" ani burty okolo ani se jizva nepropadne. Asi mel pravdu, 20 cm slic neni po 3 letech temer videt.
Jirka
doskok55

#15 Příspěvek od doskok55 »

Tak před tím tipem co ti dali na olej do šicích strojů, bych tě varoval. Je to rostlinný olej (vlastně něco jako fermež) a dost rychle vysychá. Původně byl určen do starých šlapacích mašin kde byla u každého ložiska dírka pro časté přimazávání a pokud se delší dobu nešilo tak s tím nešlo skoro hnout a muselo se všude přikápnout aby se to rozchodilo. On to byl nejspíš záměr, zaschlý olej tvořil kolem ložisek (z boků mimo pracovní část) spolu s prachem něco jako prachovku a ta částečně tlumila kravál při vůlích ložisek.
Já jsem tím za komančů mazal lidem ložiska magneťáků a do dvou roku se mě to všechno vracelo. Někdy dokonce tak zatuhlé že s tím nešlo skoro otočit ani to vytáhnout z pouzdra bez hrubého násilí.

Silikonový olej použít můžeš, ale má poměrně krátkou životnost z mých zkušeností. Používám ho jen tam kde opravdu hodně záleží na mim. odporu. Je dobré si ho odstříknout předem do nějaké lékovky (třeba celaskon, nebo menší od nějakých kapek) a nechat alespoň pár dní pootevřené odstát. Jinak se ti převážná část z ložiska odpaří a vydrží to jen pár měsíců. Ten hnací plyn ze spreje nějak působí na odpařování delší dobu. Zkus a uvidíš, že ve skleničce zbude po pár dnech jen část z toho co jsi tam nastříkal.

Parafínovou vazelínu neznám, ale podle mě to bude mít nízkou teplotu tání stejně jako jelení lůj, který s oblibou používám jako nejlepší vyzkoušené na tahové poťáky ale jen tam kde se uvnitř moc netopí (není tam žádný výkonný zdroj atp).

Jestli tedy chceš okamžitou rychlou a při tom jednoduchou pomoc, tak odlep částečně samolepku a kápni tam nějaký olej třeba ten silikonový. Já používám převodový případně i motorový z auta. Pár měsíců to vydrží určitě možná i nějakej ten rok.

A tady máš postup jak to dělám já pokud by sis s tím chtěl pohrát.

Rozeber to vytáhni osičku z pouzdra (pozor nepoztrácej podložky a nezaměň jejich pořadí) a očisti oboje důkladně papírovým ubrouskem (suchým v žádném případě ničím neproplachuj) raději použij větší sílu.

Pak napusti póry bronzového ložiska olejem (co máš po ruce motorák převodový silikonový atp. (čím řidší tím lépe) nejlépe teplý až horký a v žádném případě ne žádný rostlinný. Nasaď naolejovanou osičku do pouzdra (třeba i bez podložek a závlačky) zapoj a nech běžet alespoň pár minut (čím dýl tím líp)

Znovu vyndej osičku otři lehce ubrouskem přebytek oleje z obou částí (nevytírej úplně do sucha v pórech musí zůstat) a potři lehoučce mazacím tukem. Opravdu jen lehce já to dělám tak, že lehce naberu malinko na palec rozemnu mezi prsty (případný přebytek stáhnu o hranu plechovky) na prstech nesmíš mít vidět žádnou vazelínu jsou jen mastné a těmi namažu osičku a zasunu do pouzdra několikrát po sobě aby ulpěla i na tom pouzdru uvnitř a pak definitivně složím. Používám na to tuk „Mogul LV 2-3“ . Osvědčil se. Žádné takto ošetřené ložisko větráku už jsem nemusel nikdy opravovat.

Mazací tuk Mogul LV 2-3 K čemu slouží?
Je to lithné mazivo barvou i konzistencí podobné máslu při pokojové teplotě. Původně byly kdysi za komančů dvě 2 a trojka. Jeden speciálně pro mechanismy ve dveřích aut, lanovody atd. Speciální přísady měly zajistit funkčnost po celou dobu životnosti auta a to bylo za komančů hodně dlouho. A to za všech povětrnostních podmínek (odolává dobře i vodě).

Druhá byla speciálně pro ložiska (kluzná i valivá) a převody s vyššími otáčkami (neodstříkává ani po zahřátí) a až do středních tlaků s širokým rozsahem prac. teplot (-30 – 120st.C)
Později někdy v 80tých letech se jim podařilo vlastnosti obou sloučit do jedné a proto ten název „ 2-3“.

Koupíš ho všude v barvách větších drogeriích u většiny benzinek atd.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“