Zdravím, dostal se mi do ruky UT71A který vykazuje tu závadu, že se po zapnuti stále restartuje, to je, zapne se celý display(všechny ikony a osmičky) pak naběhne zvolená funkce, ukáže někdy na moment měřenou hodnotu a pak znovu restart a tak pořá dokola a někdy i zamrzne. Toto je na všech rozsazích, displaj stále bliká a nedokáže se ustabilizovat bergraf líta na maximum do toho se ukáže OL. Přitom se zdá, že měří správne hodnoty. Nevíte někdo co s tím ?
Prohlédl jsem pod lupou nic jsem nezjistil, pouze u dvou plošek přepínače jsem zjistil opálení plošňáku mezi nimi, ale plošky i kontakty bez jakéhokoli poškození, připadá mi to jak el.výboj, oblouk. Nevím jak zkontrolovat ten krystal, takové zkušenosti nemám a ani zařízení. Zjistil jsem však, že napětí na elytech pravděpodobně zdroje, lítá od 4 do 6 V s blikáním displaye, měla by tam být nějaká stabilizace. Přivítal bych schéma tohoto zařízení, dosud jsem jej nikde nevygooglil. Zatim díky za rady.
Sepp píše:pouze u dvou plošek přepínače jsem zjistil opálení plošňáku mezi nimi, ale plošky i kontakty bez jakéhokoli poškození, připadá mi to jak el.výboj, oblouk.
. . . tuto informaci jsi měl napsat jako první !!!!
jsem přesvědčen, že krystalem to určitě nebude . . .
Tuto informaci jsem vlastně zjistil na tvůj popud, až jsem to rozebral celé i přepínač. Dále jsem zjistil, že na rozsahu frekvence je display v klidu nebliká a ukazuje hodnotu 1,324 Hz, která se nemění. V době kdy došlo k přeskočení oblouku byl přepínač zřejmě v poloze A, ktrajní poloha vpravo. Obě pojistky OK, ale nejsou stejné myslim vzhledově asi měněné. Neznám historii tohoto měřidla, tak nevím jak k poškození došlo.
Budem strieľať od pása, rovnako nemám schému. Priblíženiu sa k príčine problému by nebolo od veci sa pozrieť na napájací prúd. Dá sa, okrem iného, predpokladať, že pri meraní f nie sú pripojené niektoré obvody dmm. Pokiaľ by tento dmm mal stabilizátor napájania ako je to u ut70a (na jeho schéme vpravo hore) a reštart by prebiehal naozaj na všetkých rozsahoch, problém by mohol byť aj v ňom (čo sa nedá úplne vylúčiť, ak odber pri f je dosť nižší než na iných rozsahoch). Chcelo by zmerať napájací prúd, či nie je vyšší než udávaný výrobcom, treba to však stihnúť do najbližšieho reštartu. Pokiaľ by bol naozaj vyšší (nielen impulz pre nabitie elytov), tak treba pátrať po príslušnom žrútovi, ktorým môže byť ktorýkoľvek obvod. Agresívnym spôsobom by sa dal vinník zistiť napájaním meráku až za stabilizátorom z tvršieho zdroja s napätím zodpovedajúcim stabilizovanému a skúmať, kde sa zadymí alebo ktorý obvod sa prehrieva (vhodný by bol zdroj s postupne zvyšujúcim prúdovým obmedzením).
JaDu, měřil jsem spotřebu a proud je v rozmezí 3 mA po 9 mA což se mi zdá v normě. V manuálu jsem spotřebu uvedenou výrobcem nenašel. Problém vidím v tom, že na displayi problikáva symbol OL, což znamená "hodnota vstupního signálu je větší než zvolený rozsah" přitom není nic zapojeno. Vstup je přebuzen a pak dojde k restartu nebo zamrznuti. Automat se snaží hodnoty přepínat je vidět problikavající symboly. Toto se opakuje i když přiložím měřenou součástku R nebo C s tím rozdílem, že občas problikne správná naměřená hodnota součástky.
jo to by sedělo s tím co jsem říkal, zkus pohledat kolem vstupu převodníku, je možné že došlo k jeho "odpojení" po přerušení některého rezistoru a nějaký proud teď posouvá napětí vstupu mimo rozsah
Potřeboval bych ovšem poradit, když nemám to schéma, kde ten převodník hledat v které části, většina těch IO je špatně čitelná. Našel jsem IO AD636 DC Converter True RMS, OZ OP1177 a HCF4011, nebo spíše jsem tyto IO identifikoval.
Vzhľadom na hodnotu prúdu, asi odber je ok. Davidus-ov nápad nie je na zahodenie, len predpokladá úspech v hľadaní na inete. Ak sa nenájde datasheet, keby aspoň čitateľná schéma s týmto prevodníkom. Potom stačí vyskratovať analóg vstupy, i keď svoju úlohu môže spraviť aj referencia, ale nula vstupe je asi vždy nula. Stále ma však mýli, prečo reštartuje a ukáže asi aj správnu hodnotu. Myslím, že napájanie je stále v hre, bolo by zaujímavé obísť stabilizátor a dať tam pevnejšie napätie. Pokiaľ by sa obmedzil prúd na 10-15ma, hádam by sa dmm-ku nič horšie nestalo.
Kyž jsem tak namátkově přeměřoval IO tak jsem narazil na IO MAX6190D což by měl být st. low napětí s výstupem 1,250 V nenašel jsem sice přesně typ MAX6190D, ale D zřejmě určuje toleranci výstupu. Na výstupu tohoto stab. jsem naměřil 4,6 V což je oproti vstupu 6,2 V sice rozdíl, ale 1,25 V to není. JaDu budeš mít asi pravdu, že chyba bude v těch napájecích obvodech.
K tomu A/D převodníku se asi nedostanu, protože dva IO jsou pod displayem a musel bych tento odtrhnout z tišťáku a nevím jak bych ho pak rozchodil.