Prosim o radu - jsem zacatecnik
Moderátor: Moderátoři
Prosim o radu - jsem zacatecnik
BTW, musíš si vlastně vymyslet, co chceš a jak tím NB vlastně řídit.... viděl jsem celý panel, řízený pomocí PC, asi 20 výhybek, osvětlení nádraží, návěstidla... rychlost vlaků na několika smyčkách - myslím, že rychlost řídil ve 4 nebo 8 krocích, to vše skrz printer port.
Myslím, že na netu jsou nějaké jednoduché řešení pro podobný případ, ale odkazy neznám.
Otázka je, jestli má smysl používat pro vláček interní zdroj z PC - řekl bych, že nikoliv, rušení motorků atd., odběr aj. se vůbec zdroji nemusí líbit. Těch pár korun za zdroj rozhodně bude nakonec relativně zanedbatelná položka v rozpočtu....
Každopádně určitě řídit přes galvanicky oddělený převodník, na to je notebooku škoda, leda by to byl nějaký starý krám s 386 a DOSem.
Nejjednodušší interface je vyvést paralelní port, dá se snadno kontrolovat i ve statickém režimu.
Pro silovou část budeš zřejmě potřebovat napětí 12V obou polarit a k tomu 16V střídavých pro výhybky, už si techniku vláčků moc nepamatuju.
Určitě by se hodil spíš externí vícehladinový napájecí zdroj a PC jen pro řízení. Celá problematika se určitě podrobněji řeší někde na modelářských webech, nejspíš i včetně softwaru
http://www.k-report.net/discus/messages ... 1163451568
Napájať koľajište možno len zo samostatného zdroja, riadiť ho možno napr. cez LPT (Kainka - Riadenie cez porty PC ; Gooooogl "Kainka" ), ale vždy musí byť posilnený tranzistorom. Samotný port to nezvládne.
Môžem hovoriť do vedenia!