Radiomagnetofon JVC RC646

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
Toyota

Radiomagnetofon JVC RC646

#1 Příspěvek od Toyota »

Dobrý den, mohu někoho poprosit o radu ohledně radiomagnetofonu JVC? Mám problém s rádiem, je nějak rozladěné, takže názvy stanic vůbec neodpovídají naladěné frekvenci. Dá se to nějak opravit svépomocí , nebo je to potřeba dát do servisu? Díky za zprávu. Honza.
Hydrawerk

#2 Příspěvek od Hydrawerk »

Může být třeba jen posunutý ukazatel na stupnici.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Ty přijímáš ještě něco na SV (MW) ? Je poměrně málo časté , že dojde k rozladění samovolně . Pokud se už v radiu někdo vrtal , tak by to odpovídalo . Stačí otočit jedním prvkem . Pokud ti název superhet nic neříká a přeješ si mít souběh stupnice s realitou , tak jedině osoba znalá . Jen je zde jedno ale . Může se stát , že po přeladění nebude to radio hrát o nic lépe než předtím .
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Druhou otázkou je, kolik stanic za ty roky provozu změnilo frekvence a kolik vysílačů změnilo program.
A není to náhodou tak, že na FM máš stupnici pásma 66-74 MHz a rádio je přeladěné do pásma 88-108 MHz, protože u nás se už v pásmu OIRT nevysílá?

Vyfoť tu stupnici, ať ji vidíme.
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

nějaké fotky jsou na "staré stroje"
toto je stupnice
. . . podle toho, jak se ptáš, bude lepší dát to do servisu,
nebo alespoň člověku "znalému" . . .
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Souhlasím, i podle té žádné reakce na téma původně k tomuto radiokazeťáku založené.
Nejhorší je, když se tu spousta lidí snaží poradit, ale tazatel do toho zírá a pokouší se identifikovat součástky, o kterých je řeč. A třeba i marně.

Tu stupnici jsem chtěl vyfotit přímo na tom konkrétním přístroji, pro náš trh se totiž dovážely už řadu let předtím přijímače s jiným rozsahem FM, a to ještě v době, kdy se u nás přešlo do pásma 87,5 - 108 MHz (stupnice 65,5-74 MHz, do vstupní jednotky přidané dva kondenzátory po tuším 24pF a jeden 18 pF, ty kondenzátory mezitím už třeba zase někdo vypájel či vyštípal, ale stupnici vyměnit nešlo), protože to nenakupovali zase až takoví odborníci, aby to bezpečně věděli. Možná o tom přeladění věděli Japonci dřív, než naši dovozci.

Tak co, Toyota, jak to je?
Toyota

#7 Příspěvek od Toyota »

Díky za náměty, takže, stupnice na mém stroji je přesně jako ta na obrázku, čili od 88-108 Mhz. Já jsem zkušebně zkusil otočit šroubkem na ladící kostce a zkusil jsem to naladit tak, aby byla naladěna stanice Blaník, kerá v Praze vysílá na 87,8 Mhz a i jezdec je na 88 Mhz. Další dvě stanice, což je v Praze Dance radio a Country rádio, jsou taky přibližně naladěny podle stupnice, jenže jak potom jedu dál, tak ostatní stanice jsou úplně mimo. To znamená třeba Rádio City vysílá na 93,7 a já ho naladím na stupnici zhruba až na 97Mhz. A když zkusím šroubkem naladit Rádio City, aby bylo na stupnici správně 93,7 Mhz, tak třeba rádio Blaník už neneladím vůbec. Je to jak začarovaný kruh. A protože jsem v této věci úplný laik , akorát se v magneťákách rád vrtám, tak to spíš vypadá na ten servis. Takže ještě jednou díky za pomoc. Honza.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Jedním šroubkem toho moc nenaladíš, tím jen posouváš vlevo a vpravo celou stupnici, je-li tím šroubkem jádro oscilátorové cívky, případně zhušťuješ nebo roztahuješ její horní konec, když je to trimr oscilátorové sekce ladicího kondenzátoru. A to není všechno, další cívkou a kondenzátorem musíš naladit další laděný obvod do souběhu, jestli ti to něco říká.
Ono se to totiž ladí nejméně čtyřmi "šroubky", a to střídavě.
Napřed dvěma cívkami na slabší stanici na dolním konci stupnice (poloha ručičky oscilátorovou cívkou a maximální citlivost cívkou vstupního laděného obvodu) a pak se naladí slabší stanice v horní čtvrtině rozsahu a ladí se dvěma kapacitními trimry v tělese ladicího kondenzátoru, opět jedním oscilátor (poloha stanice na stupnici) a druhým (vstup) maximální citlivost, tedy nejmenší šum. Protože se tím sice hodně posune stanice na horním konci stupnice, ale mírně se rozjede poloha ručky na dolním konci stupnice, nastavení se musí opakovat třeba desetkrát, než je to "to ono".
Kdo s tím má dostatek zkušeností, zvládne to na dva tři průchody.

A maličkost - na té "kostce" (ladicím kondenzátoru) jsou čtyři "šroubky" (kapacitní trimry), z toho jen dva slouží pro seřízení rozsahů AM, a JEN DVA pro FM. Jestli jsi rozhýbal i ty pro AM, pak jsi tomu dal na zadel tuplem a je skutečně čas navštívit někoho, kdo to opravdu umí a je vybavený příslušnou technikou. Chudák rádio, byl to ještě dost slušný stroj, ve srovnání s tím, co se prodává dnes...
Toyota

#9 Příspěvek od Toyota »

Zdravím, ještě mám k tomuto radiomagnetofonu jednu prosbu o radu. Teď se mi jedná o nějakou závadu v elektronice. Při přepnutí na funkci rádio se ozývá z levého reproduktoru asi dvou vteřinový brum. Při přepnutí na kazeťák a při stisku PLAY se toto děje také a při převíjení kazety při stisku tlačítek na převíjení také. Díky za radu. :D
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Filtrace ve zdroji nezvládá vyhladit napájecí napětí při velkém odběru (nabíjecí proud kondenzátorů v rádiu a rozběhový proud motorku).
Elektrolyt(y) ve zdroji.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokračování vlákna je "o pár pater níž". Tady zatím LOCK.

:arrow: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=56476
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Zamčeno

Zpět na „Audiotechnika“