Omezení teploty vody v jednom okruhu
Moderátor: Moderátoři
Ale ze je tam samostatny okruh napisal mc-vlada uz na prvej strane.
Nenapisal samostanu stupacku!
Samostany okruh znamena kompletny samostne funkcny okruh.
Ak ked je tam iba jedno cerpadlo, rozdelil by som to na 2 samostne okruhy. Ci tam bude rozdelovac, alebo iba Tcko.
Ci tam budu cerpadla, alebo ventily.
(Ventily odpovedajuce stupacke, nie radiatorove.)
2.Dakujem, neprosim si, uz to mam za sebou.
Neda sa radit ak poskytnes neuplne alebo mylne informacie. (A vacsina rad tu bola ako vystrel od pasa na slepo).
Neuvazoval si nad tym ze si na to pozves kurenara?
Pretoze moznosti moze byt viac a vybrat najvhodnesiu dokaze iba niekto priamo na nieste cinu.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Nejlevnějším řešením je vykašlat se na nesmysly, které tu už padly a začít řešit příčinu problému, ne důsledek!mc-vlada píše:Pokud jsi pochopil smysl mé původní otázky, snažil jsem se nalézt levné řešení...
Ale nemozes vypnut kurenie! v case 23-6 hod!
Lebo rozbita "huba" moze byt aj na tvojej strane.
A ja by som sa mu vobec necudoval.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
To časové spínání topení nesmysl z technického hlediska není, u nás doma to takhle funguje už několik let bez problému (vypíná se především v noci, nebo dopoledne mimo víkendy).
AmarokCZ - no a proto se nažím najít nejschůdnější řešení, jak při kontrole teploty v horní místnosti, abych nemusel nastavovat něco natvrdo mechanicky, omezovat průtok ve sklepě na potrubí ke stoupačce do podkroví a tím omezovat teplotu, zrovna tak jako to dělají např termostatické ventily a zachovat i noční pokles. Ta varianta s osazením termostatického ventilu ve sklepě se mi až tak nelíbí, myslím že termostat. ventily mají dost velké ztráty, prot bych raději třeba kulák ovládaný servem. No a jsem tam, kde jsem byl na začátku. To s tím elektrickým přímotopem by si nelajsknul, to ví moc dobře, že by šláp do trusu a že bydlení u rodičů není povinnost, ale dobrá vůle.
Ventil elektrotermický/servo/jiný elektricky ovládaný, zvolit podle průtoku. Čerpadlo je součást kotle.
Využito vedení k současnému PT (TK1).
Sonda z nového PT vyhuchána a protažena o patro výše.
Tím vznikly dvě nezávislé zóny štelovatelné z jednoho místa.
- Přílohy
-
dvouzona_easy.PNG- (15.81 KiB) Staženo 94 x
Ještě skusím položit otázku jinak. Existuje, nebo zná někdo zapojení či zařízení, které v závislosti na teplotě prostředí dejme tomu 23°C a třeba i mechanicky přepínatelné druhé teplotě dejme tomu 18°C dokáže ovládat průtok teplé vody tak, aby byla udržována nastavená teplota? Preferuji regulaci pomocí kulového kohoutu kvůli minimálním ztrátám při plném otevření, tedy pomocí serva. Vzhledem k dlouhým dobám reakce soustavy by bylo asi vhodné, kdyby zařízení kontrolovalo teplotu cca každých 5 - 15 minut a na základě "menší - referenční - větší" vydalo vždy impuls cca do 5ti vteřin na pootočení servem požadovaným směrem, případně setrvání na referenčním stavu?