VELUX, výměna skla svépomocí?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hejnicek

VELUX, výměna skla svépomocí?

#1 Příspěvek od Hejnicek »

Jasne, blizi se vanoce. Smutna udalost v rodine a navic dnes zjisteni,
ze prasklo sklo stresniho okna. Nastesti vnitrni.
Volal jsem klempiri a sklenari, nikdo mi nechce verit, ze to prasklo samo.
Okno je stare 10 letn a pod nim je radiator. Myslim, ze to bylo pnuti vlivem rozdilu teplot.
Je popraskana cela plocha na vetsi kusy.

Po svatcich zkusim objednat vypln.
Menil jste nekdo ve Veluxu sklo svepomoci?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Nedávno nám měnili okna za plastový v práci. Sice to byl Slovaktual, ale systém bude asi stejnej, protože i doma mám jinou značku, ale systém tentýž. Jde o to, že musíš tenkou ostrou špachtlí odcvaknout lišty okolo a sklo pak jde ven samo. Nic na tom není.
Hejnicek

#3 Příspěvek od Hejnicek »

Myslim, ze stresni okno bude o necem jinem.
Ma to drevenny ram. Zespoda to asi nepujde, asi spis venkem pres to oplechovani.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Každý sklo časem křehne - zkuste donést ke sklenáři starý sklo s tím, že z něj chcete uříznout čtvereček.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

To není křehnutím, to je krystalizací - čerstvý sklo je v celým průřezu amorfní látka (vlastně přechlazená kapalina) bez rovnoměrný krystalový mřížky a pokud se hraniční vrstva naruší třeba vrypem (u skla diamantem), soustředí se na tom vrypu veškerý povrchový napětí a amorfní látka při sebemenším pokusu o prohnutí praskne podél toho vrypu. Starší sklo je na povrchu okysličené a rekrystalizované (mikroskopicky tenká vrstvička rekrystalizovaného křemene = kysličníku křemičitýho), takže do něj nejde udělat potřebný vryp a když se povede, není rovnoměrný = při pokusu o průhyb sklo nepraskne přesně podél vrypu. Proto sklenáři z prosté empirické zkušenosti odmítají řezat starší tabule - ty je potřeba rozbrousit (řezat brusným kotoučem), obyčejným diamantovým nebo kolečkovým řezákem se u nich nedá dosáhnout kvalitní řez...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kevin_mitnick

#6 Příspěvek od kevin_mitnick »

U Veluxu se meni cele dvousklo i s rameckem, protoze je plneno plynem. Sklo si muzes objednat na dobirku pres jejich stranky a montazni navod mas tady www.velux.cz/montazni-firmy/montazni-na ... rds=vymena zaskleni montazni navod&resNum=1

Ale uprimne receno lepe udelas, kdyz se domluvis s jejich zastupcem ve tvem regionu a nechas si to udelat od nich. Neni to tak uplne snadna prace a poskozene okno se zbytecne prodrazi...
Hejnicek

#7 Příspěvek od Hejnicek »

Dekuji za odkaz,
prehledl jsem to na tech jejich strankach :oops:
Dokonce jsem tam nasel i cenik. Zadna lace to neni.
Pro zajimavost maji tam muj typ 102. Ten je o dost drazsi nez sklo do C02 stejneho rozmeru.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“