Fiat BRAVA žhavenie

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
momolm1

Fiat BRAVA žhavenie

#1 Příspěvek od momolm1 »

Mam FIAT BRAVA 1,9 TD100 a mam probleb zo žhavením,ked zapnem spinaciu skrinku žhaviče začnu normalne žhavit,potom normalne vypnu,ale po naštartovaní začnu zhavit dalej a uz potom ani nevypnu,aj ked motor beží.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Obrať se na fifácký fórum, ale třeba u škodivek ropáků taky po startu žhaviče ještě chvíli "dožhavujou" - je to kvůli stabilnějšímu chodu během prvních několika desítek sekund po nastartování, aby ŘJ nemusela špricovat tak velkou dávku než se motor ohřeje aspoň na základní teplotu = další ústupek ekoteroristům.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
vrky

#3 Příspěvek od vrky »

To mě dělala croma 2,5TDs taky. Po zapnutí klíčku se rozsvítila kontrolka žhavení po cca 15sec zhasla ale žhavilo to ještě 20sec. Byl nepřímý vstřik tak bylo potřeba aby to cáklo naftu na stále rozpálenou žhavičku.
momolm1

#4 Příspěvek od momolm1 »

Ale mne to zhavý stale az kym motor nevypne,ved mi to zhavilo az doftedy kym mi neodisli 3 žhaviče
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Řídící jednotka žhavení si vyhodnocuje protékající proud do žhavičů. Možná má nějaký problém s tímto měřením a proto žhaví dál. Nedostala se do ní voda?
Kvicala_r

#6 Příspěvek od Kvicala_r »

momolm1 píše:Ale mne to zhavý stale az kym motor nevypne,ved mi to zhavilo az doftedy kym mi neodisli 3 žhaviče

zkoušel jsi se podívat na stav žhavícího relé? Mohlo by mít slepené kontakty...
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Pak můžeš mít slepený relé, spínající žhavení.

Nevím jak je to u fifáka, ale jsou 2 základní typy - relé bez časovače, který je řízený z ŘJ (celou dobu žhavení určuje výstup z ŘJ) a starší relé s časovačem v jednom futrále, který se "ovládá samo" - dostane pouze zapínací impuls od klíčku ze zapalování a dobu žhavení časuje vnitřní zapojení...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
momolm1

#8 Příspěvek od momolm1 »

Praveže RELE zapina a vypina tak ako ma. Vsetko funguje.
Ale aj kontrolka na žhavenie mi potom po nastartovany motora pekne zhasne,ale potom mi odysli 3 zhavice,tak som potom meracim pristrojom zmeral napetie a zistil som ze to stale zhavi aj po nastartovani motora.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

momolm1 píše:Praveže RELE zapina a vypina tak ako ma. Vsetko funguje.
...

A to že spíná jsi poznal jak? Jen poslechem cvaknutí, nebo sis to ověřil i měřákem na výstupním konektoru? Protože i když relé cvaká, kontakty můřou být slepený - protože cvaká kotva o jádro, samotný péro nesoucí překládací kontakt je ale pořád v jedný poloze - a kontakty jsou propojený...
momolm1

#10 Příspěvek od momolm1 »

ked zapnem spinaciu skrinku žhaviče začnu normalne žhavit,potom normalne vypnu,ale po naštartovaní začnu zhavit dalej a uz potom ani nevypnu,aj ked motor beží

Rele som meral meracim pristrojom
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

Zkus si dát "-" pól měřáku přímo na "-" baterie a potom změř, kolik ti jde na žhaviče a taky přímo na relé žhavení. Podle toho popisu by to mohla být i nějaká uhnilá kostra.
DELONG

#12 Příspěvek od DELONG »

Na niektorých autách svieti kontrolka žhavenia aj ak je vadný brzdový spínač. A čo tak to dať na diagnostiku? Možno ti dačo vykecá a budeš múdrejší :lol: .
Kvicala_r

#13 Příspěvek od Kvicala_r »

DELONG píše:Na niektorých autách svieti kontrolka žhavenia aj ak je vadný brzdový spínač.

Já sem viděl, že rožnutí kontrolky za jízdy znamenalo detekci právě vadného žhaviče. Matně vzpomínám, jestli to byl mercedes nebo opel.
frantajetel11

#14 Příspěvek od frantajetel11 »

Kdybys měl špatnej žhavič, tak kontrolka žhavení bude po nastartování nějakou dobu blikat. Typuju nějakou botu v ŘJ žhavení. Ideální by bylo od někoho vyzkoušet funkční. Ta diagnostika, by taky něco napsat mohla :wink:
denis15

#15 Příspěvek od denis15 »

Kontrolka žhavení se spínačem brzd je tuším u VW,Škoda. Jinak ono to v zimě žhaví i po zhasnutí kontrolky, aby to nekouřilo jako komín. Zkus zjistit, jak dlouho to žhaví. Klidně to nějakou minutu může být, nikoli však furt ;-).
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“